© AP Photo/Patrick Semansky
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple ανακοίνωσε τις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν γίνει στο App Store

Μονοπώλιο τέλος για το App Store καθώς η Apple θα επιτρέψει για πρώτη φορά στους χρήστες iPhone να κατεβάζουν εφαρμογές που δεν φιλοξενούνται εκεί.

Το οικοσύστημα εφαρμογών του iPhone βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές, καθώς πρόκειται να υποστεί τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις από την έναρξη λειτουργίας του App Store το 2008. Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, η Apple ανακοίνωσε πώς σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες για τους προγραμματιστές που κυκλοφορούν λογισμικό iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

Η μεγάλη είδηση είναι ότι τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων θα επιτραπούν για πρώτη φορά στο iOS, σπάζοντας το μονοπώλιο του Apple App Store ως μοναδικού διανομέα εφαρμογών iPhone. Οι αλλαγές θα έρθουν με το iOS 17.4 τον Μάρτιο.

Πώς θα λειτουργούν οι εναλλακτικές αγορές εφαρμογών

Οι χρήστες στην Ε.Ε. και στο iOS 17.4 θα μπορούν να κατεβάζουν ένα marketplace από τον ιστότοπό του. Για να χρησιμοποιηθούν σε ένα iPhone, αυτές οι αγορές πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έγκρισης της Apple και μόλις κατεβάζουμε το marketplace, πρέπει να δώσουμε ρητά την άδεια να κατεβάζει εφαρμογές στη συσκευή μας.

Αλλά μόλις το marketplace εγκριθεί και βρίσκεται στη συσκευή, μπορούμε να κατεβάσουμε ό,τι θέλουμε, ακόμα και εφαρμογές που παραβιάζουν τις οδηγίες του App Store. Μπορούμε ακόμη και να ορίσουμε μια αγορά που δεν ανήκει στο App Store ως προεπιλεγμένη στη συσκευή μας.

Οι προγραμματιστές, εν τω μεταξύ, μπορούν να επιλέξουν αν θα χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες πληρωμών της Apple και τις αγορές εντός της εφαρμογής ή αν θα ενσωματώσουν ένα σύστημα τρίτου μέρους για πληρωμές χωρίς να πληρώσουν πρόσθετη αμοιβή στην Apple. Και αυτός είναι ουσιαστικά ο μεγάλος οικονομικός κίνδυνος που προκύπτει για την Apple από τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νέο κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας

© AP Photo/Jeff Chiu

Στο μέλλον, οι προγραμματιστές θα μπορούν να μην πληρώνουν καθόλου προμήθεια στην Apple εντός της Ε.Ε., ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουν να διανέμουν τις εφαρμογές τους. Η Apple προβαίνει σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αμοιβών της, τόσο στο App Store όσο και για τις εφαρμογές που θα διανέμονται εκτός αυτού. Οι προγραμματιστές μπορούν είτε να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους νέους επιχειρηματικούς όρους είτε να παραμείνουν στο υπάρχον μοντέλο και να συνεχίσουν να διανέμουν κανονικά μέσω του App Store.

Σύμφωνα με τους νέους όρους, οι εφαρμογές που διανέμονται μέσω του App Store και επιλέγουν να χρησιμοποιούν ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών θα καταβάλλουν προμήθεια 17% (αντί για 30%) για ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες.

Η εταιρεία εισάγει επίσης έναν νέο τύπο αμοιβής για ιδιαίτερα δημοφιλείς εφαρμογές. Το νέο τέλος βασικής τεχνολογίας θα χρεώνει τους προγραμματιστές με 0,50 ευρώ ανά ετήσια εγκατάσταση εφαρμογής- ωστόσο, το τέλος αυτό τίθεται σε ισχύ μόνο μετά από ένα εκατομμύριο ετήσιες εγκαταστάσεις στην ΕΕ. Η Apple εκτιμά ότι πάνω από το 99% των προγραμματιστών θα «μειώσουν ή θα διατηρήσουν τις χρεώσεις που οφείλουν στην Apple» βάσει των νέων επιχειρηματικών όρων και ότι «λιγότερο από το 1%» των προγραμματιστών θα πληρώσουν τέλος βασικής τεχνολογίας.

Τέλος στο μονοπώλιο και του Safari

Επιπλέον, για πρώτη φορά θα επιτραπούν εναλλακτικές μηχανές περιήγησης στο WebKit και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών προγραμμάτων περιήγησης για εγκατάσταση όταν ανοίγουν για πρώτη φορά το Safari στο iOS 17.4. Το ίδιο το App Store ανοίγει επίσης για να επιτρέψει τις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες, μέχρι τώρα, ήταν σχεδόν απαγορευμένες βάσει των υφιστάμενων πολιτικών της Apple. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Apple ετοιμάζεται επίσης να επιτρέψει στους προγραμματιστές στην Ε.Ε. να προσφέρουν πληρωμές NFC στις εφαρμογές τρίτων.

Το φαινόμενο DMA

Αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να αξιοποιηθούν από τους προγραμματιστές που έχουν ασκήσει κριτική στον έλεγχο της Apple επί της διανομής εφαρμογών iOS. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Spotify που επικρίνει εδώ και καιρό το ποσοστό προμήθειας 30% της Apple, που όντως είναι βγαλμένη από τα όνειρα των πιο αυστηρών φορολογικών πολιτικών, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επαναφέρει τις αγορές εντός της εφαρμογής στην εφαρμογή του iOS, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αναβαθμίζουν τις συνδρομές τους ή να αγοράζουν ηχητικά βιβλία στην ΕΕ μετά την έναρξη ισχύος της DMA. Ακόμα όμως δεν είναι σαφές αν η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει προμήθεια 17% στην Apple για να χρησιμοποιήσει εναλλακτικό επεξεργαστή πληρωμών.

Η DMA, που ψηφίστηκε το 2022, είναι η ισχυρότερη προσπάθεια της ΕΕ να περιορίσει τις φερόμενες ως αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, τις οποίες ο κανονισμός αποκαλεί “gatekeepers”. Η ΕΕ χαρακτήρισε την Apple ως gatekeeper (πυλωρό) τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατονόμασε το App Store, το πρόγραμμα περιήγησης Safari και το λειτουργικό σύστημα iOS ως «βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας» που θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της DMA.

Εκτός από τον ορισμό του iOS, του Safari και του App Store ως βασικών υπηρεσιών πλατφόρμας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσης έρευνα για το κατά πόσον το iMessage θα πρέπει να συμπεριληφθεί, κάτι που θα υποχρέωνε την Apple να το καταστήσει διαλειτουργικό με τους ανταγωνιστές, αλλά φαίνεται ότι η εφαρμογή μηνυμάτων για την ώρα τη γλιτώνει.

Εκτός από την Apple, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε επίσης την Amazon, τη Meta και τη Microsoft, μαζί με τη μητρική ByteDance της TikTok και τη μητρική Alphabet της Google, ως πυλωρούς στο πλαίσιο της DMA. Αρκετές από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Google και Microsoft, έχουν ανακοινώσει δημοσίως επερχόμενες αλλαγές στις υπηρεσίες τους ως αποτέλεσμα του κανονισμού.

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι αλλαγές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των νέων ποσοστών προμήθειας, θα ικανοποιήσουν τους πιο δυνατούς επικριτές της, όπως το Spotify και την Epic Games, οι οποίες έχουν αγωνιστεί σκληρά κατά του λεγόμενου «φόρου της Apple».

Η τελική διορία για τον τεχνολογικό κολοσσό ώστε να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές είναι στις 7 Μαρτίου.