Η δίκαιη παγκόσμια ανησυχία για τον νέο πύραυλο της Ρωσίας
- 22 ΝΟΕ 2024
Τη στιγμή που οι τεκτονικές πλάκες μετακινούνταν εκ νέου (γεωπολιτικές εξελίξεις τις λένε) λόγω της συνάντησης του Νίκου Αναδιώτη και του Σπύρου Τσιρώνη, μέλη της Νίκης, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Dmitry Medvedev, άλλη μία σημαντική εξέλιξη απασχόλησε την επικαιρότητα: Η Ρωσία χρησιμοποίησε την Πέμπτη (21/11) κατά της Ουκρανίας έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο πύραυλος αυτός δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά μέχρι τότε, σε μια κλιμάκωση που, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πυραυλική άμυνα.
Τι γνωρίζουμε για τον βαλλιστικό πύραυλο μέχρι στιγμής; Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός του βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh, μεγαλύτερου βεληνεκούς. Αυτός είναι πειραματικός και η Ρωσία πιθανότατα διαθέτει μόνο λίγους από αυτούς, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να μεταφέρει σίγουρα διαφορετικούς τύπους συμβατικών ή πυρηνικών κεφαλών», είπε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh.
Ο Jeffrey Lewis, ειδικός στα πυρηνικά όπλα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, είχε αφήσει νωρίτερα να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (IRBM) μετά τη συμφωνία της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές και βρετανικές πηγές, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε στο Ντνίπρο ήταν ένας πειραματικός βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς (IRBM), ο οποίος έχει θεωρητικό βεληνεκές κάτω από 5.500 χιλιόμετρα. Αυτό είναι αρκετό για να φτάσει στην Ευρώπη από το σημείο που εκτοξεύθηκε στη νοτιοδυτική Ρωσία, αλλά όχι στις ΗΠΑ.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε αρχικά ότι ο πύραυλος ήταν ICBM. Αν και η εκτόξευση ενός IRBM έστειλε ένα λιγότερο απειλητικό μήνυμα, το περιστατικό θα μπορούσε ακόμα να σημάνει συναγερμό. Η Μόσχα, βέβαια, ενημέρωσε την Ουάσινγκτον λίγο πριν από την εκτόξευση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ
Ο Timothy Wright, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι η ανάπτυξη νέων πυραύλων από τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με το ποια συστήματα αεράμυνας θα αγοράσουν, καθώς και ποιες επιθετικές δυνατότητες θα επιδιώξουν.
Μια νέα αμερικανική βάση βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας στη βόρεια Πολωνία έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τη Μόσχα. Η αμερικανική βάση στο Redzikowo αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Παρ’ όλα αυτά, ο Putin δήλωσε ότι η εκτόξευση του νέου IRBM την Πέμπτη δεν ήταν απάντηση στη βάση στην Πολωνία, αλλά στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς εντός του ρωσικού εδάφους με δυτικά όπλα.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά από έγκριση της κυβέρνησης του προέδρου Joe Biden, η Ουκρανία χτύπησε τη Ρωσία με αμερικανικής κατασκευής Atacms στις 19 Νοεμβρίου και με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.
Τι έχει πει ο Vladimir Putin για τον νέο πύραυλο
Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η Μόσχα έπληξε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο και είπε ότι ονομάζεται “Oreshnik”.
«Ήταν μια απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να παράγουν και να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς» και συμπλήρωσε ότι η Ρωσία θα «απαντήσει αποφασιστικά» σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Από τη Μόσχα δήλωσαν ότι στόχευσε μια εταιρεία πυραύλων και αμυντικών συστημάτων στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας, όπου εδρεύει η εταιρεία πυραύλων και διαστημικών πυραύλων Pivdenmash, γνωστή ως Yuzhmash από τους Ρώσους.
«Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος καταστρέφοντας μονομερώς τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς το 2019 με ένα απίθανο πρόσχημα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς.
Σε άλλα νέα, όπως έγραψε ο βουλευτής της Νίκης, Σπύρος Τσιρώνης στο Χ, η συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας έγινε στο συμπόσιο BRICS, στο Σότσι της Ρωσίας.
«Στο συμπόσιο μεταξύ, ευρωβουλευτών και βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρώπης είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέως Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μου εξέφρασε τη χαρά του που υπάρχουν ακόμη Έλληνες που υπερασπίζονται την Ορθοδοξία και τις παραδοσιακές αξίες».