Netflix
ΕΓΚΛΗΜΑ

Η δολοφονία της 6χρονης JonBenét Ramsey στοιχειώνει ακόμη τις ΗΠΑ

28 χρόνια μετά, μια σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix κάνει και πάλι την Αμερική να αναρωτιέται ποιος σκότωσε τελικά την JonBenét Ramsey.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1996 η Patsy Ramsey κατέβηκε στην κουζίνα του σπιτιού της και βρήκε ένα σημείωμα που της ζητούσε λύτρα, αλλιώς δε θα έβλεπε ξανά ζωντανή την κόρη της, JonBenét Ramsey.

Η 6χρονη δε βρισκόταν στο κρεβάτι της και το σημείωμα δεν έδινε καμία πληροφορία για το πού μπορεί να την είχαν πάει οι απαγωγείς της. Αυτό άλλαξε όταν ένας από τους αστυνομικούς ζήτησε από τον πατέρα της μικρής, John Ramsey και έναν φίλο της οικογένειας να ψάξουν το σπίτι για τυχόν «περίεργα πράγματα». Αυτό που θα αντίκριζαν οι δύο άντρες στο υπόγειο του σπιτιού, έμελλε να τους στοιχειώσει για πάντα -όπως και την αμερικανική κοινωνία.

Το άψυχο σώμα της JonBenét βρισκόταν σε ένα από τα δωμάτια του υπογείου. Το στόμα της ήταν κλεισμένο με μονωτική ταινία, ενώ τα χέρια, τα πόδια και ο λαιμός της ήταν δεμένα με νάιλον καλώδιο.

Ο John πήρε τη νεκρή κόρη του στα χέρια και την πήγε στο ισόγειο του σπιτιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο χώρος του εγκλήματος και να χαθούν σημαντικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην αστυνομία.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο λάθος που έγινε εκείνη την ημέρα, καθώς σε προκαταρκτική έρευνα στο σπίτι, οι αστυνομικοί φέρεται να σφράγισαν μόνο την κρεβατοκάμαρα της JonBenét ως τόπο εγκλήματος και επέτρεψαν στην οικογένεια και τους φίλους τους που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν, να περιφέρονται ελεύθερα μέσα στο σπίτι για αρκετές ώρες, μολύνοντας πιθανώς κρίσιμα στοιχεία.


Και κάπως έτσι όλη η Αμερική γύρισε το βλέμμα της προς το Μπόλντερ του Κολοράντο, μια κατά τα άλλα ήσυχη πόλη, η αστυνομία της οποίας δεν είχε χρειαστεί να εξιχνιάσει άλλη δολοφονία ολόκληρο το 1996.


Courtesy of Netflix

H JonBenét Ramsey, πριν δολοφονηθεί, συμμετείχε σε παιδικούς διαγωνισμούς ομορφιάς, κάτι που της έδωσε το προσωνύμιο από τα Media «Η μικρή βασίλισσα της ομορφιάς», αλλά και που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από μεγάλη μερίδα κόσμου που θεωρούσε ότι οι Ramseys εκμεταλλεύονταν την κόρη τους, καθώς και ότι οι διαγωνισμοί αυτοί απέδιδαν ρόλους ενήλικων γυναικών σε πολύ μικρά κορίτσια και τις σεξουαλικοποιούσαν.

Οι γονείς της επέμεναν πως η JonBenét απολάμβανε της συμμετοχή της σε αυτά τα καλλιστεία, καθώς οι ίδιοι δεν είχαν κανένα οικονομικό όφελος από τις συμμετοχές της. Ο John Ramsey ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας και πρόεδρος της εταιρίας λογισμικού υπολογιστών Access Graphics που αργότερα έγινε θυγατρική της Lockheed Martin. Η οικογένεια κάθε άλλο παρά οικονομικά προβλήματα είχε.


Η αυτοψία έδειξε πως η JonBenét Ramsey έφερε τραύμα στο κρανίο, ενώ ως επίσημη αιτία θανάτου καταχωρήθηκε η ασφυξία από στραγγαλισμό που σχετίζεται με κρανιοεγκεφαλικό τραύμα. Αν και δεν υπήρχαν στοιχεία βιασμού, κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει ως κίνητρο τη σεξουαλική επίθεση εφόσον υπήρχαν ενδείξεις ότι προηγήθηκε κολπικός τραυματισμός, παρόλο που δε βρέθηκαν ίχνη σπέρματος. Κατά την αυτοψία, ο ιατροδικαστής κατέγραψε ότι η κολπική περιοχή της μικρής είχε σκουπιστεί με πανί.

Ο θάνατος της JonBenét κρίθηκε ως ανθρωποκτονία.

Οι φερόμενοι ως απαγωγείς της δεν πήραν ποτέ τηλέφωνο για τα λύτρα, γεγονός που έκανε ακόμα πιο περίεργη την υπόθεση. Βέβαια, το γράμμα που είχε βρει η Patsy Ramsey στα σκαλιά της κουζίνας της, εξαρχής είχε προκαλέσει καχυποψία.

Ήταν αφύσικα μακροσκελές για σημείωμα απαγωγής, ενώ και το ποσό που ζητούσαν ήταν φοβερά ασυνήθιστο. Οι απαγωγείς ζητούσαν ακριβώς 118.000 δολάρια, όσο δηλαδή και το ποσό που είχε πάρει ως μπόνους ο John από τη δουλειά του. Οι αρχές μάλιστα, ανακάλυψαν πως το σημείωμα είχε γραφτεί με στυλό και χαρτιά που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, αλλά δε βρήκαν κάτι άλλο που να τους ενοχοποιεί.

Αργότερα, η αστυνομία εντόπισε ότι το σημείωμα ήταν εμπνευσμένο από διαλόγους διάσημων ταινιών:

  • Ο επιθεωρητής Κάλαχαν (Dirty Harry) του 1971
  • Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (Escape from New York) του 1981
  • Σας Παρακαλώ, Σκοτώστε τη Γυναίκα Μου (Ruthless People) του 1986
  • Speed του 1994
  • Η απαγωγή (Ransom) του 1996

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις υποθέσεις, οι πρώτες υποψίες έπεσαν πάνω στους γονείς της JonBenét, αλλά και στον αδερφό της, Burke, αφού το δωμάτιο στο οποίο βρέθηκε η σορός της, ήταν εκείνο στο οποίο ο 9χρονος συνήθιζε να παίζει με παιχνίδια του. Ωστόσο, 15 ημέρες μετά τον φόνο, μια έκθεση DNA φάνηκε να τους αποκλείει ως υπόπτους, ενώ το 2008 ήρθε και η επίσημη απαλλαγή από τον τότε γενικό εισαγγελέα.


Netflix

28 χρόνια μετά το ειδεχθές έγκλημα, ο John Ramsey συνεχίζει να πιστεύει πως κάποια στιγμή ο δολοφόνος της κόρης του θα βρεθεί και θα μπορέσει να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. Η Patsy πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 49 ετών το 2006 και την έθαψαν δίπλα στην κόρη της.

Τα απανωτά λάθη στην αρχική έρευνα οδήγησαν σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχει πιθανός ύποπτος, με τις θεωρίες συνωμοσίας να δείχνουν ως ένοχο τον 9χρονο τότε Burke, που φαίνεται πως δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την αδερφή του. Η θεωρία ότι οι γονείς προσπάθησαν να σώσουν τον γιο τους από ένα έγκλημα που θα του κατέστρεφε τη ζωή γίνεται όλο και επικρατέστερη, ενώ ακόμα και οι ανακρίσεις του μικρού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρουσιάζουν ένα παιδί αφύσικα ατάραχο και ήρεμο.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ The Case of: JonBenét, το οποίο μεταδόθηκε στο κανάλι CBS, ο Burke χτύπησε την αδερφή του στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο επειδή εκείνη του έκλεψε ένα κομμάτι ανανά μέσα από το μπολ του. Το ίδιο ντοκιμαντέρ ισχυρίστηκε ότι η επιστολή με λύτρα ήταν μια προσπάθεια της οικογένειας να συγκαλύψουν το έγκλημα και να προστατεύσουν το μεγαλύτερο παιδί τους.

Επιπρόσθετα, στο τηλεφώνημα που ακολούθησε στην αστυνομία τα ξημερώματα της 26 Δεκεμβρίου του 1996, οι αρχές ηχογράφησαν έξι δευτερόλεπτα ήχου κατά τα οποία η Patsy νόμιζε ότι είχε τελειώσει η συνομιλία της. Αν και η αστυνομία δε βρήκε κάτι αξιόλογο σε αυτή την ηχογράφηση, σύμφωνα με το κανάλι ABC News, σε αυτό ακούγεται ένα διάλογος μεταξύ εκείνης και ενώ άλλου ατόμου.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι η μία φωνή ήταν του John Ramsey, ο οποίος έλεγε: «Δε μιλάμε σε εσένα» απευθυνόμενος προφανώς στον γιο του, και η άλλη της Patsy να συμπληρώνει: «Τι έκανες; Θεέ μου, βοήθησέ με».


Όπως ήταν φυσικό ο Burke Ramsey αντέδρασε. Μέσω των δικηγόρων του κατέθεσε αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του τηλεοπτικού σταθμού CBS, των παραγωγών του προγράμματος και αρκετών συμμετεχόντων σε αυτό, με βάση πολλούς από τους ισχυρισμούς τους. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2016, οι δικηγόροι του Burke ζήτησαν συνολικά 750 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Τον Ιανουάριο του 2019, έγινε γνωστό ότι η αγωγή διευθετήθηκε «προς ικανοποίηση όλων των μερών».

Η δολοφονία της JonBenét Ramsey συνεχίζει και σήμερα να απασχολεί την αμερικανική κοινή γνώμη. Μάλιστα, η υπόθεση έγινε πρόσφατα και μίνι σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix, με τίτλο Ανεξιχνίαστη Υπόθεση: Ποιος Σκότωσε την JonBenét Ramsey και φαίνεται να έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των Αμερικάνων.

Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στο πλευρό της διωκτικών αρχών και της εγκληματολογίας και την ευρύτερη χρήση του DNA και άλλων μεθόδων, γεννιούνται ελπίδες ότι κάποια στιγμή ο φόνος θα εξιχνιαστεί και ο δολοφόνος θα βρεθεί, αν δεν έχει «προλάβει» να φύγει από τη ζωή.

Το ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων (58-62′ το καθένα) του Joe Berlinger, βλέπεται με τρομερό ενδιαφέρον ακόμα και αν νομίζεις ότι έχεις διαβάσει τα πάντα για την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, βάζει στο κάδρο νέους υπόπτους και εξετάζει τις δικές τους περιπτώσεις.

Exit mobile version