Η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία και η σωστή ενημέρωση τα κλειδιά για τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Η εφηβεία είναι μια δύσκολη, περίπλοκη αλλά και καθοριστική αναπτυξιακή φάση, καθώς αποτελεί μια μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
- 10 ΙΟΥΝ 2024
Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές. Ο έφηβος άλλοτε νιώθει το σώμα του να μη χωράει, διότι ξαφνικά μεγάλωσε, άλλαξε, πάχυνε, και άλλοτε να περισσεύει διότι μπορεί να αισθάνεται ότι σε κάποιες αλλαγές έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκους.
Να κάτι ακόμα που μπαίνει επιθετικά στην εφηβεία, οι Άλλοι.
Η σύγκριση, η κριτική, το «πως με βλέπουν», το «πως φαίνομαι», το «πρέπει» και το «δεν πρέπει» όλα αυτά ξαφνικά παίρνουν σημαντικές διαστάσεις πολύ διαφορετικές από ότι είχαν στην παιδική ηλικία. Ο έφηβος παλεύει απ’ έξω να δείχνει «μεγάλος» βιάζεται να πείσει ότι ξέρει, αμφισβητεί και συγκρούεται. Την ίδια στιγμή μέσα του όλα είναι ρευστά και νιώθει φόβο και αγωνία για το άγνωστο.
Στάδια απαραίτητα γιατί σε αυτή τη μοναδική περίοδο της ζωής μας, χτίζουμε εαυτό και ταυτότητα. Είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση.
Παράλληλα σε αυτές τις αλλαγές, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι επιθυμίες και οι σεξουαλικές ορμές. Φεύγει η παιδικότητα και η ανεμελιά και η επιθυμία για σωματική και συναισθηματική επαφή έρχεται στο προσκήνιο.
Ένας κόσμος άγνωστος για τον νέο, που ειδικά στο σήμερα, αν δεν νιώσει ασφάλεια για να πάρει απαντήσεις από το περιβάλλον του, θα πέσει στην παγίδα να τις αναζητήσει χωρίς να χρειαστεί να εκτεθεί, μέσα από το διαδίκτυο, άμεσα και γρήγορα. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι έφηβοι ενημερώνονται για το σεξ κυρίως μέσα από το ίντερνετ και από ταινίες ερωτικού περιεχομένου, πληροφορία που επιβεβαιώνει την απόσταση και την απουσία εμπιστοσύνης που υπάρχει με τους γονείς.
Η ποιοτική έρευνα που διεξήχθη από την Durex*, μας έδειξε ότι νεότεροι γονείς από 35 μέχρι και 44 ετών είναι πιο εξοικειωμένοι με την ιδέα να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους για το θέμα του σεξ, απ’ ότι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς.
Συνολικά όμως, παρουσιάζεται ένας δισταγμός και μια μεγάλη δυσκολία των γονέων να προσεγγίσουν τα παιδιά τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Βασικό εμπόδιο είναι η γονεϊκή άρνηση στο μεγάλωμα και στη σεξουαλική επιθυμία των παιδιών τους. Παρατηρείται ότι τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες από τη μια δε θέλουν να δεχθούν ότι το παιδί τους έχει μεγαλώσει και παλεύουν να το κρατήσουν όσο μικρότερο γίνεται, και από την άλλη παραδέχονται ότι ούτε εκείνοι έχουν καμία εμπειρία πάνω στη συγκεκριμένη συζήτηση από τη δική τους εφηβεία οπότε νιώθουν και οι ίδιοι άβολα και ντροπή να ανοίξουν ένα τέτοιο θέμα.
Συμπερασματικά είναι παρά πολύ σημαντικό να κρατήσουμε ότι η επικοινωνία, όπως αντίστοιχα και η σχέση, θα χτιστεί σταδιακά, δεν μπορεί ένας γονιός να κάνει από τη μια στιγμή στην άλλη μια τέτοια τόσο προσωπική συζήτηση με τον έφηβο γιο ή κόρη του εάν δεν υπάρχει μια καλή σχέση και σύνδεση ήδη από την παιδική ηλικία.
*Ποιοτική έρευνα (2024) μέσω focus groups που πραγματοποιήθηκαν στον νομό Αττικής, με την υποστήριξη του brand Durex, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής – ενημερωτικής καμπάνιας «Για όλα υπάρχει πρώτη φορά». Στην έρευνα συμμετείχαν γονείς ηλικίας 35-44 ετών και άνω των 45 ετών με παιδιά ηλικίας 12-13 ετών.