Η επινοημένη κρίση του πορνό στις ΗΠΑ
Τον τελευταίο καιρό, 16 πολιτείες των ΗΠΑ κινούνται με οριζόντια μέτρα εναντίον αυτού που αποκαλείται «νέο ναρκωτικό»
- 8 ΙΟΥΝ 2021
Εδώ και κάποιους μήνες, η βιομηχανία του πορνό βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω προσπαθειών (σε διάφορα επίπεδα) για τη λύση μία σειράς προβλημάτων που έχει επιφέρει η απόλυτη ελευθερία που γνώρισε ο χώρος την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχει πάρει το στάτους της επιδημικής κρίσης στη βάση ενός ηθικού πανικού. Οι 16 από αυτές έχουν περάσει ψηφίσματα τα οποία χαρακτηρίζουν την πορνογραφία μία κρίση που αφορά πια όχι μόνο τη σεξουαλική αλλά και τη δημόσια υγεία.
Πριν από 5 χρόνια, η Utah ξεκίνησε να περνάει τέτοια ψηφίσματα που δεν έχουν πρακτική αξία αλλά συνήθως αποτελούν τον προπομπό συγκεκριμένων πολιτικών. Εδώ και λίγους μήνες, λοιπόν, πέρασε ένας νόμος που επιβάλλει όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets που πρόκειται να πωληθούν στην πολιτεία, να έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση σε πορνογραφικά σάιτ. Η Alabama αναμένεται να ακολουθήσει σε λίγο καιρό.
Το ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι ένας γενικότερος σκεπτικισμός απέναντι στην πορνογραφία. Πρώτα από όλα επειδή, σύμφωνα με όσους την υποστηρίζουν, συντελεί στην αύξηση προβληματικών σεξουαλικών συμπεριφορών στους εφήβους, κανονικοποιεί τη βία κατά των γυναικών, προωθεί το sex trafficking (μέσω διαφημίσεων) και -ίσως κυριότερο όλων- επειδή έχει μία υφή εθιστική.
Οργανώσεις πολιτών ενάντια στην πορνογραφία
Ο τρόπος που πέρασαν αυτά τα ψηφίσματα είναι γνωστός για τις ΗΠΑ. Πολίτες έφτιαξαν πολιτικές και ακτιβιστικές ομάδες με το αίτημα «ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΕ ΤΟ ΠΟΡΝΟ» (μία εξ αυτών έχει το όνομα “Fight the New Drug”). Οι ομάδες αυτές συσπειρώθηκαν και άρχισαν να πιέζουν πολιτικούς να γίνουν οι εκφραστές των αιτημάτων τους.
Μία εξ αυτών είναι η Michelle Udall, βουλέυτρια στην Αrizona, την οποία βρήκε η οργάνωση Fight the New Drug. Όπως λέει στο Atlantic, διάβασε μία έρευνα ότι πολλά παιδιά έχουν πρόσβαση στο πορνό από την ηλικία των 11 και η ίδια ως μητέρα ενός 11χρονου αποφάσισε ότι είναι σημαντικό «να βελτιωθεί η αντίληψη που έχουμε για το ζήτημα, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για παιδιά».
Πολλά από όσα επισημαίνουν όσοι υπερασπίζονται τέτοιου τύπου πολιτικές είναι πραγματικά προβλήματα. Η πορνογραφία μπορεί να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις στους εφήβους για τη σεξουαλικότητα, ιδίως σε μία κοινωνία που έχει ως ταμπού το σεξ. Ταυτόχρονα, σε περιπτώσεις κανονικοποιείται η βία κατά των γυναικών ενώ κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τους κινδύνους του εθισμού.
Οι κίνδυνοι που επιφέρει ένα οριζόντιο μέτρο
Το ιδιαιτέρως προβληματικό σε όλη αυτή τη συζήτηση είναι ο τρόπος με τον οποίο πλαισιώνονται αυτά τα αιτήματα και κυρίως οι πολιτικές που υιοθετούνται για τη λύση του. Οι περισσότεροι ειδικοί ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι η χρήση φίλτρων για το πορνογραφικό περιεχόμενο μπορεί να είναι μία καλή και αποτελεσματική λύση για την ασφαλή σύνδεση ενός εφήβου στο διαδίκτυο.
Από την άλλη όμως η ποινικοποίηση του πορνό είναι πολύ πιθανό να επιφέρει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά καλείται να λύσει. Ιδίως όταν αντιμετωπίζεται ως «κρίση» ένα μέρος της σεξουαλικής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ προσθέτοντας περαιτέρω ενοχές στην παρακολούθηση πορνογραφίας και μάλιστα σε μία βάση αβεβαιότητας. Ούτως ή άλλως δεν ξέρουμε ακόμα σίγουρα αν και κατά πόσο η πορνογραφία επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ενηλίκων.
Υπάρχουν μάλιστα πολλές έρευνες που έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση πορνό όχι απλά δεν έχει αρνητικές συνέπειες για τη σεξουαλική ζωή των ενήλικων ατόμων αλλά πολλές φορές μπορεί να δράσει και ευεργετικά. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι η κοινή παρακολούθηση πορνό από ένα ζευγάρι αποτελεί ένδειξη ή και αιτία (δεν γνωρίζουμε ακόμα) για μία υγιή σεξουαλική σχέση.
Ταυτόχρονα, η εξώθηση του πορνό στην παρανομία, εκτός από το γεγονός ότι θα του προσφέρει μυθολογικές διαστάσεις στα μάτια των ανηλίκων, ταυτόχρονα θα καταστήσει αδύνατη την όποια ρύθμιση. Οι περισσότεροι έφηβοι θα βρίσκουν εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, το οποίο πιθανότατα δεν θα ελέγχεται από πουθενά.
Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθούν τόσο σκληρά μέτρα για ένα ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση επαρκώς βέβαιες απαντήσεις. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν αντ’ αυτών μέτρα που θα δυσκολέψουν στα παιδιά την πρόσβαση στο πορνό, ρυθμίζοντας παράλληλα το τοπίο με βίντεο που απεικονίζουν συναινετικό σεξ.