AP Photo/Natacha Pisarenko
ΛΙΣΤΕΣ

Η επιστήμη επέλεξε τα πιο ανατριχιαστικά επαγγέλματα

Σε κανέναν δεν προκαλεί έκπληξη το επάγγελμα που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Ξέρω πως μπορεί να μη με πιστέψεις. Σε κάθε περίπτωση θα κάνω το χρέος μου και θα σου πω ότι υπήρξαν ερευνητές που σκέφτηκαν πως είναι μια πολύ καλή ιδέα να μελετήσουν εμπειρικά το “creepiness”. Ήταν ψυχολόγοι του Knox College.

Οι Francis McAndrew και Sara Κoehnke πρόσφεραν στην ανθρωπότητα τα επαγγέλματα που θεωρούμε ως creepy. Η κλίμακα τους είχε επιλογές από «καθόλου» έως «πολύ».

Οι συμμετέχοντες (περισσότερα από 1300 άτομα) βαθμολόγησαν μεταξύ άλλων 21 διαφορετικά επαγγέλματα. Η λίστα περιλάμβανε από εργολάβους κηδειών έως εργαζομένους σε sex shops. Τη μεγαλύτερη βαθμολογία την πήραν οι κλόουν.

Τι νόμισες; Πώς η φοβία των κλόουν ήταν τάχαμου δήθεν; Όχι μόνο είναι κάτι υπαρκτό, αλλά βάσει ευρημάτων πρόσφατης μελέτης δεν είναι κύριος συντελεστής αιτίας η τρομακτική προσωπική εμπειρία. Και τι είναι;

Ότι το μακιγιάζ των κλόουν δε μας επιτρέπει να καταλαβαίνουμε τι σκέφτονται, πως τα υπερβολικά χαρακτηριστικά που ζωγραφίζουν στο πρόσωπο τους προκαλούν σε πολλούς τρόμο και ότι είναι απρόβλεπτοι (και κάποιοι δεν το εκτιμούν αυτό).

 

Εξυπακούεται πως στην coulrophobia -που απασχολεί το 5% του πληθυσμού- έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο το πώς παρουσιάζει ο κινηματογράφος τους κλόουν.

 

Ας γυρίσουμε όμως, στο θέμα μας: τα πιο creepy επαγγέλματα. Ποια προκαλούν ανατριχίλα, ως απάντηση ανησυχίας και απειλής -έτσι προσδιορίζεται η λέξη στο λεξικό Merriam-Webster.

  1. Κλόουν
  2. Ταριχευτής
  3. Ιδιοκτήτης Sex Shop
  4. Εργολάβος Κηδειών
  5. Οδηγός ταξί
  6. Κληρικός
  7. Επιστάτης
  8. Συλλέκτης σκουπιδιών
  9. Φρουρός
  10. Συγγραφέας

    Τι κοινό έχουν όλα αυτά;

«Διφορούμενες απειλές, ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με «μη λεκτική συμπεριφορά». Κάτι που εξηγεί τον κόμπο που νιώθουμε στο στομάχι, όταν βλέπουμε μπροστά μας έναν κλόουν».

Οι άνθρωποι τείνουμε να είμαστε σε επιφυλακή, όταν έχουμε στο χώρο άτομα που μας αγγίζουν ή επιδεικνύουν μη κανονιστική μη λεκτική συμπεριφορά ή κάνουν επάγγελμα που σχετίζεται με το θάνατο ή την “ασυνήθιστη” σεξουαλική συμπεριφορά».

Επιπροσθέτως, όσοι συλλέγουν αντικείμενα ως χόμπι, ιδιαίτερα αντικείμενα στα οποία έχουμε φυσική προδιάθεση (όπως κούκλες, αράχνες ή κρανία) τείνουν επίσης να ενεργοποιούν το ραντάρ της ανατριχίλας μας.

«Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς μπορούν να μας κάνουν να αντιδρούμε με φόβο στους άλλους. Άτομα που εμφανίζουν ασυνήθιστα μοτίβα μη λεκτικής συμπεριφοράς, περίεργες συναισθηματικές αντιδράσεις ή ιδιαίτερα διακριτικά φυσικά χαρακτηριστικά είναι εκτός του κανόνα και εξ ορισμού απρόβλεπτα. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τον «ανιχνευτή ανατριχίλας» και να αυξήσει την εγρήγορση, καθώς προσπαθούμε να διακρίνουμε αν υπάρχει πράγματι λόγος να φοβηθούμε ή όχι το εν λόγω άτομο».

Τέλος, η ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως οι περίεργες εργάσιμες ώρες, μπορεί να συμβάλει στην ανατριχίλα. Κάτι που εξηγεί τον λόγο που οι οδηγοί ταξί και οι συλλέκτες σκουπιδιών μπήκαν στη λίστα.

«Όλα όσα βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη συνάδουν με την αντίληψη ότι η αντίληψη της ανατριχίλας είναι μια απάντηση στην ασάφεια της απειλής», κατέληξαν οι ερευνητές.

Exit mobile version