Η επιστήμη μίλησε: ο κακός ύπνος βλάπτει την καρδιά σου
Οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με τον ύπνο, αλλά όχι μόνο με τον τρόπο που νόμιζες.
- 3 ΜΑΡ 2020
Μια νέα έρευνα έρχεται να ταρακουνήσει λίγο όσους από μας δεν πέφτουμε για ύπνο μια σταθερή ώρα κάθε βράδυ, και κυρίως όσους από μας δεν κοιμόμαστε τον αριθμό των ωρών που πρέπει. Νομίζουμε ότι με λίγες ωρίτσες θα είμαστε εντάξει, ότι θα βγει η επόμενη μέρα και επαναπαυόμαστε. Δεν είναι έτσι όμως.
Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, λοιπόν, όσοι ανήκουν/ανήκουμε σε αυτό το ποσοστό ανθρώπων έχουμε διπλάσιες πιθανότητες να “χτυπηθούμε” από καρδιαγγειακές παθήσεις, ανεξάρτητα απ’ το αν αντιμετωπίζουμε και κάποιον απ’ τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου για τα παραδοσιακά καρδιαγγειακά νοσήματα (πχ τσιγάρο, κακή διατροφή κτλ).
Όλες οι προηγούμενες έρευνες που “συνδύαζαν” τον κακό ύπνο με καρδιακές παθήσεις επικεντρώνονταν σε εκείνους που δούλευαν νύχτα ή είχαν κυλιόμενες βάρδιες, καθώς αυτού του είδους η εργασία επηρεάζει τον κιρκαδιανό ρυθμό. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ότι αυτές οι παθήσεις μπορούν να εμφανιστούν στον οποιονδήποτε, ασχέτως της φύσης της εργασίας του, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η αυξημένη χρήση των κινητών και η ολονύκτια παρακολούθηση τηλεόρασης, είναι μερικοί απ’ αυτούς τους παράγοντες.
Σύμφωνα με τον Tianyi Huang, καθηγητή του Harvard και συν-συγγραφέα της έρευνας, “ακόμη και αν τείνετε να κοιμάστε σε συγκεκριμένες ώρες, στην περίπτωση που ακολουθείτε αυτόν τον τρόπο ζωής (σ.σ. κινητά, τηλεόραση κτλ), ο προγραμματισμένος σας ύπνος μπορεί να επηρεαστεί βαθιά. Ένα πράγμα που με εξέπληξε πολύ σε αυτήν την έρευνα είναι ότι περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων έχουν ακανόνιστους “τρόπους” ύπνου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ως εκ τούτου, κατάλαβα ότι δεν μιλάμε πια για μία γενίκευση αστήριχτη, αλλά ότι τείνει να ισχύει και σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιστεύαμε παλιότερα”.
Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επταήμερη ακτινογραφία καρπού, πολυσινογραφία κάθε βράδυ στο σπίτι του ασθενή και ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τη διάρκεια και τον χρόνο έναρξης του ύπνου. Στη μελέτη πήραν μέρος 1,992 συμμετέχοντες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικίας 45 έως 84 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν -αρχικά- από κάποιο καρδιακό νόσημα. Η μελέτη αυτήκράτησε σχεδόν 5 χρόνια.
Συνολικά 786 ασθενείς (39,5%) είχαν τυπική απόκλιση (SD) με διάρκεια ύπνου> 90 λεπτά και 510 (25,6%) είχαν χρόνο έναρξης ύπνου SD> 90 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, υπήρξαν 111 καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου, του θανάτου από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικού επεισοδίου, κλπ.
Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν λιγότερο από 1 ώρα διακύμανσης της διάρκειας του ύπνου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων ήταν 9% υψηλότερος στα άτομα με διάρκεια ύπνου κυμαινόμενη, περισσότερο από 1 ώρας, από 61 έως 90 λεπτά. Αυτό συνέβαινε ακόμη και αν έλεγχαν ή πρόσεχαν όσο και οι υπόλοιποι τους άλλους παράγοντες νοσημάτων, όπως το βάρος, την συστολική αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και τη χοληστερόλη.
Μάλιστα, για κάθε επιπλέον 1 ώρα απόκλισης από τις προηγούμενες τιμές, αυτός ο κίνδυνος ανέβαινε κατά 36%!
“Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια και μετρώντας την τακτικότητα του χρόνου ύπνου, αλλά και την τακτικότητα της διάρκειας του ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν στην αστάθεια του κιρκαδιανού ρυθμού και στη συνέχεια να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων”, συμπλήρωσε ο ερευνητής.
Μάλλον ήρθε ο καιρός να πάρουμε τον ύπνο μας λίγο σοβαρότερα.