Η εξέταση υγείας των 2.000 ευρώ που κάνουν οι celebrities και αποκαλύπτει ό,τι έχουν
- 18 ΙΟΥΛ 2024
Οι celebrities στις ΗΠΑ κάνουν εξέταση υγείας ανάλογη του τεχνικού ελέγχου που κάνουμε στο αυτοκίνητό μας. Δηλαδή, σε μια επίσκεψη μαθαίνουν ό,τι πρόβλημα έχουν ή μπορεί να εκδηλώσουν την προσεχή περίοδο. Πρόκειται για μέθοδο που εντοπίζει από πρώιμα σημάδια καρκίνου έως κάθε άλλη απειλητική για τη ζωή, ασθένεια στην απαρχή της.
Το κόστος κυμαίνεται από τα 917 έως τα 2.294 ευρώ (1.000 έως 2.500 δολάρια) ανάλογα με τις περιοχές που θέλει να ελέγξει ο καθένας. Το θέμα που εγείρουν επαγγελματίες υγείας είναι αν πρέπει να γίνεται. Βλέπετε, πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας μαγνητική τομογραφία που ειρήσθω εν παρόδω, δεν καλύπτεται από τις ασφάλειες.
Όπως γράφει το Associated Press οι συγκεκριμένες σαρώσεις που γίνονται σε όλο το σώμα είναι το επόμενο βήμα της προληπτικής ιατρικής. Έχουν καταφύγει ήδη σε αυτό celebrities και influencers, όπως η Kim Kardashian.
Την ίδια ώρα, η ιατρική κοινότητα επισημαίνει πως πρόκειται για μη αποδεδειγμένη τεχνολογία που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν υγιείς άνθρωποι. Συνιστάται για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο καρκίνου.
Η κυρίαρχη εταιρεία του χώρου ενημέρωσε πρόσφατα πως αναμένεται να διενεργήσει κλινική μελέτη, με εξέταση 100.000 ανθρώπων και παρακολούθηση της υγείας τους τα επόμενα χρόνια. Η εργασία αυτή δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2034.
Η μαγνητική τομογραφία είναι τύπος ιατρικής σάρωσης που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να παράγει λεπτομερείς εικόνες οργάνων, οστών και άλλων δομών μέσα στο σώμα. Δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη διάγνωση καρκίνου, εγκεφαλικών κακώσεων, κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων και άλλων ιατρικών καταστάσεων.
Τα πιθανά μειονεκτήματα αυτής της υπηρεσίας, ως προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ότι μπορεί να δείξει πολλά τυχαία πράγματα. Όπως δήλωσε η Δρ Mina Makary, ακτινολόγος στο Ohio State Wexner Medical Center «αυτό θα δημιουργήσει περισσότερο ψυχολογικό στρες ή τραύμα στον ασθενή, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων δαπανών για εξετάσεις και διαδικασίες που μπορεί να έχουν κινδύνους».
Ένας άλλος κίνδυνος είναι πως τα άτομα που προτιμούν αυτήν την εξέταση, μπορεί να αρχίσουν να παραλείπουν άλλες εξετάσεις ρουτίνας, όπως μαστογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας δεν συνιστά τον έλεγχο με μαγνητική τομογραφία σε άτομα χωρίς συμπτώματα, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία» ότι η τεχνική είναι «οικονομικά αποδοτική ή αποτελεσματική στην παράταση της ζωής».
Ο FDA (αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) δεν έχει εγκρίνει κανένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας για προληπτικό έλεγχο, ωστόσο οι γιατροί είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές όπως θέλουν.