Η Φινλανδία παραμένει η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο
- 24 ΜΑΡ 2021
Έτσι, ακόμα και στην εποχή της Covid-19, η Φινλανδία παραμένει, σύμφωνα με το World Happiness Report, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη. Τι ακριβώς τώρα είναι αυτό; Πρόκειται για ετήσια έρευνα που δημοσιεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, και βασίζεται στο Gallup World Poll, έναν δείκτη που βάζει στη σειρά τα κράτη ανάλογα με τα επίπεδα ευτυχία που παρουσιάζουν.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 20 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας δηλαδή (σ.σ: ναι, υπάρχει τέτοια μέρα). Ο δείκτης ευτυχίας βασίζεται στην ποιότητα διαβίωσης, το προσδόκιμο ζωής αλλά και τις κυβερνητικές πολιτικές που ευνοούν ή όχι την ατομική και συλλογική ευημερία στα πλαίσια της κοινότητας. Φυσικά, λόγω του κορονοϊού, φέτος τα πράγματα ήταν ακόμα πιο περίπλοκα.
Η Φινλανδία στην κορυφή της ευτυχίας
Διαχρονικά η Φινλανδία ήταν πάντα κοντά στην κορυφή της κατάταξης, τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν πρώτη, ενώ κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά ακόμα και σε μία τόσο δύσκολη χρονιά όσο το 2020. Ποιο είναι, λοιπόν, το κλειδί της επιτυχίας; Η έρευνα κατέληξε στο εξής: η αίσθηση κοινότητας που έχουν οι κάτοικοι αλλά και η πίστη που δείχνουν προς την κυβέρνησή τους και το ίδιο το κράτος. Στοιχεία, δηλαδή, που μοιάζουν να είναι κοινά στον ευρωπαϊκό Βορρά.
Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκουμε τη Δανία (2η θέση), την Ισλανδία (4η θέση), τη Σουηδία (6η θέση) αλλά και τη Νορβηγία (7η θέση). Δε λείπει κανείς από το σκανδιναβικό πάρτι ευτυχίας με άλλα λόγια. Ενώ η μοναδική μη σκανδιναβική χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου φιγουράρει περήφανα στην κορυφή.
Όσο για την Ελλάδα; Βρίσκεται καταϊδρωμένη στην 68η θέση, με κράτη όπως η Ουρουγουάη, το Ελ Σαλβαδόρ και η Κροατία να είναι πιο μπροστά.
Ποια ήταν η ουσιαστική διαφορά του 2020 σε σχέση με άλλες χρονιές; Ναι, καλά μάντεψες: οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας. Έτσι, το World Happiness report έλαβε υπόψη του τόσο τον αριθμό των νεκρών ανά κράτος όσο και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ευρώπη έδειξε μικρότερη ικανότητα να συγκρατήσει τις αρνητικές συνέπειες.
Οι πολύ σκληρές αποφάσεις που πήραν τα κράτη της Άπω Ανατολής, σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όχι απλά συγκράτησαν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αλλά και τα αρνητικά αποτελέσματα από τον εγκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα. Φυσικά, αυτό που δεν αναφέρει ο ΠΟΥ είναι ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Ασίας είναι πολύ πιο συνηθισμένοι σε πρακτικές που τους περιορίζουν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες.
Αντίθετα, το 60% της Ευρώπης πάσχει ήδη από Σύνδρομο Ψυχικής Κούρασης λόγω Covid-19. Κάτι, δηλαδή, που είναι πια περισσότερο από φανερό στις ζωές μας. Όσο, όμως, εμείς βιώνουμε με σφοδρότητα το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι Φινλανδοί φαίνεται να αντέχουν – και να παραμένουν πιο ευτυχισμένοι από ποτέ.