NASA via AP
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη δεν είναι ακριβώς στρογγυλή κι άλλα 4 facts για τον πλανήτη μας

Όχι, δεν υποστηρίζουμε ότι είναι επίπεδη. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που έχει ενδιαφέρον και αφορά το «σπίτι» μας.

Η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, άσχετα αν μοιάζει ως τέτοια στις φωτογραφίες που εμφανίζονται μπροστά μας από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Αυτή είναι μία από τις πολλές πληροφορίες που ακολουθούν για τον πλανήτη μας αλλά, πριν φτάσουμε σε αυτές, ας μείνουμε για λίγο στο όχι και τόσο στρογγυλό σχήμα. Για να το ξεκαθαρίσουμε, όχι, δεν υποστηρίζουμε ότι είναι επίπεδη.

Ο πλανήτης μας στην πραγματικότητα είναι ακανόνιστου ελλειψοειδές σχήματος. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η στάθμη της θάλασσας της Γης βρίσκεται στην πραγματικότητα πιο μακριά από το κέντρο της στον ισημερινό από ό,τι στους πόλους. Επιπλέον, το σχήμα της Γης αλλάζει συνεχώς. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που έχει ενδιαφέρον και αφορά το «σπίτι» μας.

Μια μέρα στη Γη δεν ήταν πάντα 24 ώρες

Όταν ο Homo sapiens άρχισε να περπατάει στη Γη πριν από περίπου 400.000 χρόνια, μια μέρα ήταν 24 ώρες – αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο εκτιμούν ότι όταν το φεγγάρι σχηματίστηκε για πρώτη φορά πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, περιστρεφόταν γύρω από τη Γη σε πολύ μικρότερη απόσταση από ό,τι σήμερα, γεγονός που επηρέαζε την περιστροφή της ίδιας της Γης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, όταν πρωτοεμφανίστηκε η ζωή πριν από 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια, μια γήινη ημέρα (μια πλήρης περιστροφή του πλανήτη) είχε διάρκεια μόνο 12 ώρες. Καθώς το φεγγάρι απομακρυνόταν σιγά-σιγά από τη Γη, οι ημέρες μεγάλωναν, διαρκώντας 18 ώρες γύρω από την εμφάνιση της φωτοσύνθεσης και 23 ώρες όταν η πολυκύτταρη ζωή πήρε για πρώτη φορά μορφή.

Μια γιγάντια χιονόμπαλα

Η Γη έχει βιώσει πολλές εποχές παγετώνων κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, με την πιο πρόσφατη να φτάνει στο αποκορύφωμά της πριν από 20.000 χρόνια. Αλλά κανένα από αυτά τα ψυχρά κύματα που άλλαξαν τον κόσμο δεν ήταν παρόμοιο με την Κρυογενής Περίοδο, όταν ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη πάγωσε σε σημείο που υπήρχε πάγος κοντά στον ισημερινό, ένα φαινόμενο γνωστό ως «Γη της Χιονόμπαλας».

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Γη βίωσε ένα ανεξέλεγκτο θερμοκρασιακό φαινόμενο, καθώς τα στρώματα πάγου αντανακλούσαν το ηλιακό φως πριν αυτό θερμάνει το έδαφος, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε περισσότερο πάγο.

100 κεραυνοί χτυπούν τη Γη κάθε δευτερόλεπτο

Η ατμόσφαιρα της Γης είναι γεμάτη ηλεκτρισμό. Κάθε δευτερόλεπτο, 100 κεραυνοί από τα σύννεφα προς το έδαφος χτυπούν τη Γη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι κεραυνοί μένουν μόνο στα σύννεφα και δεν χτυπούν ποτέ το έδαφος, αυτό καθιστά τη Γη ένα αρκετά ηλεκτρισμένο μέρος. Οι κεραυνοί συμβαίνουν επειδή ο αέρας λειτουργεί ως μονωτής μεταξύ θετικών και αρνητικών φορτίων που υπάρχουν μέσα στα σύννεφα και μεταξύ των σύννεφων και του εδάφους.

Ο πυρήνας της Γης είναι τόσο καυτός όσο και η επιφάνεια του Ήλιου

Ο πυρήνας της Γης αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι ο εσωτερικός πυρήνας, ουσιαστικά μια πυκνή σφαίρα σιδήρου που βρίσκεται κάτω από απίστευτες πιέσεις 3,6 εκατομμυρίων ατμοσφαιρών – περίπου 360 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη πίεση από ό,τι στην επιφάνεια της Γης.

Αν και η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά πολύ τη θερμότητα που απαιτείται για να λιώσει ο σίδηρος, αυτή η έντονη πίεση τον εμποδίζει. Δεύτερος είναι ο υγρός εξωτερικός πυρήνας, ο οποίος διαχωρίζει τον εσωτερικό πυρήνα από τον μανδύα. Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ για να προσδιορίσουν το σημείο τήξης του σιδήρου σε διάφορες ατμοσφαιρικές πιέσεις, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το όριο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού πυρήνα είναι περίπου 10.800 βαθμοί Φαρενάιτ – λίγο πιο ζεστό από την επιφάνεια του ήλιου.