AFP PHOTO / GOOGLE
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google αποκάλυψε ένα κβαντικό τσιπ που θα απογειώσει τους υπερυπολογιστές

Το Willow χρειάζεται 5 λεπτά για να λύσει ένα πρόβλημα που οι σημερινοί ταχύτεροι υπολογιστές θα χρειάζονταν 1 τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια χρόνια για να τα καταφέρουν.

Η Google αποκάλυψε, μέσω του περιοδικού Nature, ένα «απίστευτο» τσιπ κβαντικού υπολογισμού, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται, θα φέρει επανάσταση στον χώρο των υπερυπολογιστών.

Το Willow, όπως λέγεται το νέο τσιπάκι που φέρνει η Google, εγκαινιάζεται με έναν εντυπωσιακό υπολογισμό: Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το νέο τσιπ χρειάζεται πέντε λεπτά για να λύσει ένα πρόβλημα που σήμερα θα χρειαζόταν στους ταχύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια ή 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 χρόνια για να το ολοκληρώσουν.

Το συγκεκριμένο τσιπ είναι η τελευταία εξέλιξη στην κβαντική πληροφορική, έναν τομέα που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις αρχές της φυσικής των σωματιδίων για να δημιουργήσει έναν νέο τύπο πανίσχυρου υπολογιστή.


Η Google λέει ότι το νέο κβαντικό τσιπ της, που ονομάστηκε «Willow», ενσωματώνει βασικές «ανακαλύψεις» και «ανοίγει το δρόμο για έναν χρήσιμο κβαντικό υπολογιστή μεγάλης κλίμακας».


Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το Willow είναι, προς το παρόν, μια σε μεγάλο βαθμό πειραματική συσκευή, πράγμα που σημαίνει ότι ένας κβαντικός υπολογιστής αρκετά ισχυρός για να λύσει προβλήματα σαν και αυτά που είδαμε προηγουμένως, απέχει ακόμη χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια.

Το κβαντικό δίλημμα και το μέλλον των κβαντικών τσιπ

Όπως αναφέρει το BBC, οι κβαντικοί υπολογιστές λειτουργούν με θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο από τον υπολογιστή στο τηλέφωνο ή το φορητό μας υπολογιστή. Αξιοποιούν την κβαντομηχανική, την παράξενη συμπεριφορά των εξαιρετικά μικροσκοπικών σωματιδίων, για να λύσουν προβλήματα πολύ πιο γρήγορα από τους παραδοσιακούς υπολογιστές.

Γενικά, υπάρχει η ελπίδα ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορέσουν τελικά να χρησιμοποιήσουν αυτή την ικανότητα για να επιταχύνουν σημαντικά πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η δημιουργία νέων φαρμάκων.

Υπάρχουν όμως φόβοι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακό. Όπως για παράδειγμα για να σπάσουν ορισμένοι τύποι κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων. Τον Φεβρουάριο η Apple ανακοίνωσε ότι η κρυπτογράφηση που προστατεύει τις συνομιλίες iMessage γίνεται «κβαντικά αποδεκτή» για να μην μπορούν να διαβαστούν από ισχυρούς μελλοντικούς κβαντικούς υπολογιστές.

Τι ξέρουμε για το Willow

Ο Hartmut Neven ηγείται του εργαστηρίου κβαντικής τεχνητής νοημοσύνης της Google που δημιούργησε το Willow και περιγράφει τον εαυτό του ως τον «επικεφαλής αισιόδοξο» του έργου. Δήλωσε στο BBC ότι το Willow θα χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες πρακτικές εφαρμογές, αλλά αρνήθηκε, προς το παρόν, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Το Willow κατασκευάστηκε στο νέο, ειδικά κατασκευασμένο εργοστάσιο της Google στην Καλιφόρνια. Είναι ένα τσιπ ικανό να εκτελέσει εμπορικές εφαρμογές και δεν θα εμφανιστεί πριν από το τέλος της δεκαετίας. Αρχικά οι εφαρμογές αυτές θα είναι η προσομοίωση συστημάτων όπου τα κβαντικά φαινόμενα είναι σημαντικά. Ο Hartmut Neven δήλωσε στο BBC ότι οι επιδόσεις του Willow σημαίνουν ότι είναι ο «καλύτερος κβαντικός επεξεργαστής που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα».

Όμως ο καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Surrey, Alan Woodward, λέει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι καλύτεροι σε μια σειρά από εργασίες από τους σημερινούς «κλασικούς» υπολογιστές, αλλά δεν θα τους αντικαταστήσουν.

Ο ίδιος προειδοποιεί να μην υπερτιμάται η σημασία του επιτεύγματος του Willow σε μία μόνο δοκιμή. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη συγκρίνουμε μήλα και πορτοκάλια» δήλωσε στο BBC. Η Google είχε επιλέξει ένα πρόβλημα για να χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων που ήταν «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός κβαντικού υπολογιστή» και αυτό δεν κατέδειξε «καθολική επιτάχυνση σε σύγκριση με τους κλασικούς υπολογιστές».

Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι ο Willow αντιπροσώπευε σημαντική πρόοδο, ιδίως σε αυτό που είναι γνωστό ως διόρθωση σφαλμάτων.