
Η ηλεκτρονική συσκευή που πετάς και περιέχει χρυσό 22 καρατίων
Χαλάει ο υπολογιστής σου και δίχως δεύτερη σκέψη τον πετάς. Ήρθε η άβολη στιγμή να μάθεις ότι σε κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές υπάρχει χρυσός.
- 15 ΑΠΡ 2025
Χαλάει μια ηλεκτρονική συσκευή και αφού διαπιστώνεις πως συμφέρει περισσότερο να αγοράσεις μια νέα, από το να προχωρήσεις στην επισκευή της υπάρχουσας (ευχαριστούμε τεχνολογία), προχωράς στην απόρριψη του χαλασμένου προϊόντος, με άνεση. Δίχως δεύτερη σκέψη ή άγχος ή τύψεις και ενοχές.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε το 2022, κάθε χρόνο παράγονται στον πλανήτη περί τους 62 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste). Ισοδυναμούν με περίπου 124 δισεκατομμύρια συσκευές, με τη λίστα να περιλαμβάνει τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις και όποια άλλη συσκευή λειτουργεί με όποιου τύπου ενέργεια. Μόνο το 22,3% περισυλλέγεται από αρμόδιες αρχές και ανακυκλώνεται. Για την οικονομία της συζήτησης κράτα πως κάθε χρόνο, κάθε κάτοικος της Γης πετάει 7,8 κιλά e-waste.
Αν είσαι ελαφρώς ευαισθητοποιημένος με το περιβάλλον (και πόσο το έχουμε καταστρέψει όλοι μαζί οι άνθρωποι, με θαυμαστή συνέπεια επί δεκαετίες), δεν πετάς τη συσκευή στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια πετάς χρυσό.
Πού ειναι κρυμμένος ο χρυσός
Ερευνητές του τμήματος Επιστημών Υγείας και Τεχνολογίας του ETH Zürich («βγάζει» μηχανικούς και επιστήμονες)
ανέκτησαν χρυσό από ηλεκτρονικά απόβλητα, με μέθοδο που βασίζεται σε ένα σφουγγάρι με ινίδια πρωτεΐνης, τα οποίο οι επιστήμονες έβγαλαν από ορό γάλακτος – υποπροϊόν της βιομηχανίας τροφίμων.
Αυτά τα σφουγγάρια είναι ικανά να δεσμεύουν ιόντα χρυσού από διαλύματα που περιέχουν διαλυμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Μόλις απορροφηθεί ο χρυσός, μια θερμική επεξεργασία τον μετατρέπει σε συμπαγή ψήγματα χρυσού 22 καρατίων.
Πρόκειται για φιλική προς το περιβάλλον, τεχνική ανάκτησης χρυσού από ηλεκτρονικές συσκευές που πετάμε «και προσφέρει μια βιώσιμη και καινοτόμο προσέγγιση, που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το αυξανόμενο πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων».
Δεν σου έχω πει όμως, ακόμα πού είναι ο χρυσός που πετάς;
Σε εσωτερικά εξαρτήματα, όπως πλακέτες κυκλωμάτων -το κεντρικό και βασικό ηλεκτρονικό κύκλωμα υπολογιστών. Σε 20 πλακέτες κυκλωμάτων οι επιστήμονες βρήκαν και ανέκτησαν 450 χιλιοστόγραμμα καθαρού χρυσού (κάθε μια έχει 22,5 χιλιοστόγραμμα).
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ένας τόνος ηλεκτρονικών αποβλήτων μπορεί να περιέχει από 300 έως 400 γραμμάρια χρυσού «που είναι πολύ περισσότερο από αυτό που εξάγεται συνήθως από τις εξορύξεις». Εξαιτίας των προηγούμενων πρακτικών εξόρυξης χρυσού (βλ. χρήση σκληρών χημικών ουσιών που είναι δαπανηρές και επιβλαβείς για το περιβάλλον), το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πολύτιμου μετάλλου καταλήγει σε χωματερές.
Όλα αυτά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Materials. Εκεί αναφέρεται ότι το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αναπτύξουν την τεχνολογία για να την ετοιμάσουν για την αγορά.
Αν και τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι το πιο πολλά υποσχόμενο αρχικό προϊόν από το οποίο θέλουν να εξάγουν χρυσό, υπάρχουν και άλλες πιθανές πηγές – πχ βιομηχανικά απόβλητα από την κατασκευή μικροτσίπ ή από διεργασίες επιχρύσωσης.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν και να διερευνήσουν εάν μπορούν να κατασκευάσουν τα σφουγγάρια ινιδίων πρωτεΐνης από άλλα πλούσια σε πρωτεΐνες υποπροϊόντα ή απόβλητα από τη βιομηχανία τροφίμων.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.