Η υψηλή ραπτική της Μπουρκίνα Φάσο
Η χώρα της δυτικής Αφρικής ήταν πάντοτε γνωστή για το μετάξι της, πλέον διάσημοι γίνονται και οι σχεδιαστές της. Το Ouaga Fashion Week απέδειξε ότι ένα πολύ δυναμικό fashion hub έχει γεννηθεί αποπνέοντας την ελπίδα της αλλαγής.
- 11 ΙΟΥΝ 2022
Ενώ συνταγματάρχες ανατρέπουν με τη βία τις κυβερνήσεις και οι τζιχαντιστές θερίζουν με επιθέσεις, η πασαρέλα δίνει ελπίδα. Είναι το μοναδικό όπλο που κρατάνε οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο στη δυτική Αφρική, κόντρα στο νοσηρό περιβάλλον που έχουν μάθει να επιβιώνουν: τα εντυπωσιακά ρούχα που παραδοσιακά ήξεραν να υφαίνουν (αιώνες τώρα) από το άφθονο μετάξι της περιοχής, με τα πλουμιστά μοτίβα και τις λωρίδες στα πατρόν, έγιναν το απόλυτο σήμα κατατεθέν της χώρας για τη Δύση. Μετατράπηκαν σε εξαγώγιμο προϊόν υψηλής ραπτικής, σε εργαλείο ενδυνάμωσης και ελπίδας διαφυγής.
Έχουν βιώσει 27 χρόνια δικτατορίας και εμφυλίου. Χιλιάδες αγρότες της χώρας μεταναστεύουν κάθε χρόνο προς τα νότια, στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Για εκείνους που μένουν πίσω, το ράψιμο ρούχων με παραδοσιακά μοτίβα είναι η νέα διέξοδος: από το έτος 2017, το Ethical Fashion Project προσέθεσε στην ομπρέλα του την Μπουρκίνα Φάσο, διασυνδέοντας τους ντόπιους σχεδιαστές με τη διεθνή αγορά. Ήδη ήταν γνωστοί για το μετάξι τους (η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται στη δεκάδα των χωρών με την υψηλότερη εξαγωγή μεταξιού), πλέον είναι και για την επεξεργασία.
Περίπου 15 ατελιέ ύφανσης έχουν υποστηριχθεί μέχρι σήμερα με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ τα ρούχα τους έχουν φτάσει στις γκαρνταρόμπες διάσημων προσώπων από τη βιομηχανία της μόδας, όπως οι Stella McCartney, Vivienne Westwood και Ilaria Venturini Fendi, αλλά και τραγουδίστριες, όπως η Beyonce. Το σημαντικότερο είναι ότι γεννήθηκε ένα δυναμικό fashion hub, όπως απέδειξε και το Ouaga Fashion Week, στα μέσα Μαΐου.
Ήταν η τρίτη φορά που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού αυτό το event, αλλά για πρώτη φορά το 75% των σχεδιαστών που συμμετείχαν ήταν ντόπιοι. Το υπόλοιπο ποσοστό ήρθε γενικότερα από την Αφρική αλλά και την Ευρώπη. «Η Μπουρκίνα είναι μία από τις αφρικανικές χώρες που διαθέτουν το μεγαλύτερο δυναμικό, όσον αφορά τη μόδα», ανέφερε ο ιδρυτής της διοργάνωσης Alex Zabsonre στο γαλλικό πρακτορείο Associated Press. «Γι’ αυτο το λόγο διοργανώνω αυτό το πρότζεκτ, για να αναγνωριστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο».
Το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης ήταν ότι «υπάρχει πολλή περισσότερη ενότητα σε αυτή τη χώρα, πέρα από διαμάχη». Τα παραδοσιακά Danfani, όπως αποκαλούνται τα παραδοσιακά τους φορέματα, έλαμψαν επάνω στην πασαρέλα, παρά τις αντιξοότητες – όταν το ρεύμα έπεφτε από τις διακοπές της κυβέρνησης, απτόητοι συνέχιζαν οι σχεδιαστές και τα μοντέλα, φωτίζοντας με τα φλας από τα κινητό τους. Όταν –ακόμη– μία επίθεση τζιχαντιστών συνέβη στην ευρύτερη περιοχή, επιφέροντας τον θάνατο σε χιλιάδες πολίτες, το τετραήμερο σόου αναγκάστηκε να διακοπεί.
Το άδοξο φινάλε έκανε ακόμη πιο ένδοξο το μήνυμα της μόδας για την Μπουρκίνα Φάσο.