Η ιστορία του Dogecoin, του κρυπτονομίσματος που φτιάχτηκε για πλάκα
Τι είναι τελικά αυτό το παράξενο εναλλακτικό νόμισμα; Πώς δημιουργήθηκε και γιατί όλοι θέλουν να επενδύσουν σε αυτό τις τελευταίες ώρες;
- 14 ΑΠΡ 2021
Ας ξεκινήσουμε με μία άβολη παραδοχή: Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων γράφεται μέσα από τα tweets του Elon Musk. O “technoking” της Tesla και αυτοκράτορας του πλανήτη Άρη (όπως, δηλαδή, ο ίδιος έχει ονομάσει τον εαυτό του) περνά πολλές ώρες στο Twitter. Αυτό, όμως, που φαίνεται σαν το χόμπι ενός μεγάλου παιδιού με nerd διαθέσεις αποτελεί μία πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική. Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο tech-entrepreneur βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Ειλικρινά, ποιος άλλος θα επένδυε σοβαρά σε ένα κρυπτονόμισμα που έχει για logo της φάτσα ενός σκύλου; To Dogecoin ζει μεγάλες στιγμές και σίγουρα θα πρέπει να ευχαριστεί τον Elon Musk για αυτό.
Τι είναι όμως τελικά αυτό το παράξενο νόμισμα; Πώς δημιουργήθηκε και -κυρίως- γιατί όλοι θέλουν να το αγοράσουν τις τελευταίες ώρες;
Το τρελό ράλι του Dogecoin
Το πιο πάνω γράφημα μιλά από μόνο του: χθες η τιμή του Dogecoin αυξήθηκε ακόμα και κατά 25%. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, αφού ποτέ πιο πριν δεν είχε φτάσει να αξίζει 13 σεντς, όσο δηλαδή κοστίζει αυτήν τη στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 0,2 σεντς του δολαρίου (!) ανά κρυπτονόμισμα. Πρόκειται για ένα τρελό ράλι που κανείς δε γνωρίζει πότε και πώς θα σταματήσει. Ίσως, να είναι άλλη μία φούσκα – την ίδια, όμως, στιγμή τόσο το Bitcoin όσο και το κρυπτονόμισμα Ethereum έχουν φτάσει στα ύψη.
Τον τελευταίο καιρό, ο Elon Musk έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ξεκίνησε με δηλώσεις υποστήριξης αυτού του τρελού και παλαβού project.
Συνέχισε με χιουμοριστικά memes που ειρωνευόταν όλους όσους αρνούνται να πιστέψουν στο Dogecoin.
Για να επανέλθει πιο πρόσφατα με ένα μήνυμα που έμοιαζε αστειάκι αλλά, τελικά, ίσως και να μην ήταν. Τι είπε; Υποσχέθηκε να βάλει ένα πραγματικό κρυπτονόμισμα πάνω στην πραγματική Σελήνη.
Πέρα όμως από τις επενδύσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό στη συγκεκριμένη αγορά, εκείνο που δείχνει να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού είναι άλλο: το γεγονός ότι η Tesla θα δέχεται πληρωμές σε κρυπτονομίσμα ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Μάλιστα, σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Paypal πρόσφατα.
Μήπως, λοιπόν, μπαίνουμε σιγά-σιγά σε μία νέα εποχή;
Η τρολ ιστορία πίσω από ένα οικονομικό trend
Στα τέλη του 2013, οι πρώην μηχανικοί της IBM Billy Markus και Jackson Palmer είχαν μία μάλλον παράξενη ιδέα. Βλέποντας την αναπάντεχη επιτυχία του Bitcoin θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κρυπτονόμισμα που θα ήταν πιο φιλικό, ή μάλλον πιο οικείο στο ευρύ κοινό. Έτσι, αποφάσισαν να του δώσουν το κάπως αστείο όνομα Dogecoin και να επιλέξουν για logo το πρόσωπο ενός σκύλου Σίμπα Ίνου. Όλοι νόμιζαν ότι ήταν κάποιου είδους πλάκα – αλλά, τελικά, δεν ήταν.
Η επιλογή δεν ήταν τυχαία καθώς εκείνη την περίοδο ένα meme με αυτήν ακριβώς την ιαπωνική ράτσα έκανε θραύση στο παγκόσμιο ίντερνετ. Εξαρχής, το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έδειχνε να αναπτύσσεται ταχύτατα. Μάλιστα, μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, παράχθηκαν περισσότερα από 40 τρισ. dogecoins ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των δημιουργών του.
Ποια ήταν το κλειδιά της επιτυχίας; Το γεγονός ότι η εξόρυξη ήταν πιο προσιτή σε ιδιοκτήτες συμβατικών υπολογιστών, το fun στοιχείο που έβγαζε το logo αλλά και η απουσία παραδοσιακών τραπεζικών χρεώσεων στις συναλλαγές του.
Από τότε μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το 2020 γνώρισε άνθιση μέσα από ένα trend του TikTok, η χρονιά όμως της πραγματικής του εκτόξευσης δείχνει ότι είναι η φετινή. Όλα ξεκίνησαν όταν η τιμή του ανέβηκε κατά 800% εξαιτίας της υπόθεσης GameStop, ενώ η εκτίναξη συνεχίστηκε μέσω Twitter από τον ιδιοκτήτη της Tesla αλλά και τρομερά δημοφιλείς επενδυτές όπως ο Snoop Dogg.
Σύμφωνα με την Wikipedia, στα τέλη Φεβρουαρίου, και πριν ξεκινήσει το ράλι του Απρίλη, η χρηματιστηριακή του αξία άγγιζε τα 5,382,875,000 δολάρια.
Τελικά, η ερώτηση που έρχεται στην επιφάνεια είναι η εξής: να επενδύσει κανείς ή όχι στο Dogecoin; Όπως έδειξε πρόσφατα και το συμβάν με τις μετοχές της GameStop, το ζήτημα είναι κάποιος να γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλει τα λεφτά του.
Οι φούσκες δημιουργούντα εύκολα και στη συνέχεια σπάνε με κρότο. Καλό είναι, λοιπόν, να προχωρά κανείς με προσοχή. Στα πολλά λεφτά παίζονται μεγάλα κόλπα και οι μικροί επενδυτές βγαίνουν συνήθως χαμένοι.