© 2017 / Andy Wong / Associated Press
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Κίνα κατασκεύασε τεχνητό ήλιο και αυτό είναι τρομακτικό

Στην Άπω Ανατολή οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 160 εκ. βαθμούς Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα.

Η Τσενγκτού είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας με περίπου επτά εκατομμύρια κατοίκους. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν μάλιστα φιλοξενεί σχεδόν τους διπλάσιους ανθρώπους στην ευρύτερη οικιστική της περιοχή. Το γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται άλλωστε δεν ονομάζεται τυχαία «Γη της Αφθονίας» εδώ και σχεδόν τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Απλά, εδώ και λίγο καιρό αποτελεί και την πατρίδα ενός νέου τεχνολογικού θαύματος.

 

Η Κίνα δημιούργησε έναν τεχνητό ήλιο με την κωδική ονομασία HL-2M και οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν ανάμεικτα συναισθήματα στη Δύση. Ο Γίγαντας της Ανατολής παρουσιάζει πολύ επιθετικές, έως και σαρκοβόρες διαθέσεις με ό,τι και αν καταπιάνεται τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ανησυχίες στους παραδοσιακά ισχυρούς που δεν είχαν συνηθίσει τον ανταγωνισμό.  

Τι ακριβώς τώρα είναι ο τεχνητός ήλιος; Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης και όχι σχάσης όπως έχουμε συνηθίσει.

Ο τεχνητός ήλιος της Κίνας

Πυρηνική σχάση, λέγεται η διαδικασία όπου ένας ασταθής ατομικός πυρήνας διασπάται σε δύο ή περισσότερους (μικρότερους) πυρήνες και σε μερικά παραπροϊόντα σωμάτια (όπως νετρόνια), διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια.

Τι είναι η πυρηνική σύντηξη; Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ απλοϊκά ότι πρόκειται για την αντίστροφη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα όμως: λέγεται η συνένωση ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για εξώθερμη αντίδραση. Γιατί όμως το κατόρθωμα της κινεζικής επιστήμης χαιρετίστηκε με τόσο ενθουσιασμό από τις αρχές της χώρας; 

Ο HL-2M είναι ο πιο ανεπτυγμένος και μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον πλανήτη, έτσι το τελευταίο επιτυχημένο πείραμα κάνει την Κίνα να τρίβει τα χέρια της, αφού η πυρηνική σύντηξη -σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση- είναι ικανή να δώσει τεράστια ποσά καθαρής ενέργειας επιβαρύνοντάς πολύ λίγο το περιβάλλον. Τουλάχιστον, αυτό γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, μιας και η σχάση είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί, δημιουργεί όμως πολλά και επικίνδυνα απόβλητα.

Αν τώρα αναρωτιέσαι γιατί αυτού του τύπου οι αντιδραστήρες ονομάζονται τεχνητοί ήλιοι, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Το φωτεινότερο ουράνιο σώμα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής του παράγει ενέργεια προερχόμενη από πυρηνική σύντηξη. Φυσικά, εδώ έρχεται το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο: οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν θερμοκρασίες πολύ μεγαλύτερες από αυτές του ήλιου και να τις ελέγξουν για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Ο αριθμός των 160 εκ. βαθμών Κελσίου είναι πολύ απλά κάτι το ασύλληπτο για το ανθρώπινο μυαλό. Το γεγονός ότι η Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα για μία πιο καθαρή ενέργεια αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μία περίοδο που η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την κλιματική αλλαγή δείχνει πιο επείγουσα από ποτέ.

Την ίδια όμως στιγμή εγείρονται κάποια ερωτήματα: πόσο ασφαλής είναι η πυρηνική ενέργεια σε χέρια ενός κράτους που δε μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες με τον υπόλοιπο πλανήτη; Η πανδημία της Covid-19 ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έναν χρόνο μετά, και ενώ επιτελεία του ΠΟΥ βρίσκονται στην περιοχή της Γουχάν, η Κίνα κρατάει πολύ κλειστά τα χαρτιά της.

Η σχέση του κινεζικού κράτους με την ενημέρωση δεν ακολουθεί τα δυτικά πρότυπα – πρότυπα που ούτως ή άλλως δεν είναι άριστα. Αλήθεια, τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος στο έδαφος του Γίγαντα της Άπω Ανατολής; Το αν αυτό θα προερχόταν από τον τεχνητό ήλιο στην Κίνα ή από ένα εργοστάσιο πυρηνικής σχάσης είναι μάλλον αδιάφορο.