© 2021 / Taner Orribo / Associated Press
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η λάβα έφτασε ξανά μέχρι τον ωκεανό στο νησί Λα Πάλμα

Ύστερα από δύο μήνες συνεχούς δραστηριότητας, το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα δε σταματά να δείχνει το άγριο πρόσωπό του.
Πριν τρεις εβδομάδες, η νήσος Λα Πάλμα είχε πλημμυρίσει από τουρίστες. Ήθελαν να δουν από κοντά το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα να βγάζει καπνούς και φωτιές, διατηρώντας βέβαια πάντα μια ασφαλή απόσταση. Το νησί των ισπανικών Καναρίων Νήσων έγινε το τελευταίο trend ενός νέου είδους τουρισμού που αναζητά περιπέτειες και καταστροφές – πριν λίγο καιρό είχε επαναληφθεί το ίδιο στο Τσέρνομπιλ. Ζούμε σε περίεργους καιρούς για τουρίστες, το μόνο σίγουρο.

Μετά όμως από δύο ολόκληρους μήνες, όπου το νησί Λα Πάλμα βρίσκεται σε συναγερμό λόγω συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, και ενώ όλα έδειχναν ότι θα πάρει μια ανάσα, το ηφαίστειο βρυχήθηκε ξανά.

Ένα ποτάμι λάβας ξεκίνησε από το Κούμπρε Βιέχα, κατακαίγοντας ο,τιδήποτε έβρισκε στη διαδρομή του, και φτάνοντας μέχρι τον ωκεανό.

Το βίντεο από το drone

Οι πανοραμικές σκηνές που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters με τη λάβα να έχει σχηματίσει ένα ορμητικό, πύρινο ποτάμι άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς το πόσο εντυπωσιακό είναι το θέαμα.

Φυσικά, αυτό που δείχνει εντυπωσιακό από την ασφάλεια του γραφείου ή του σπιτιού, είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους του νησιού.

Οι αρχές αναγκάστηκαν να εκδώσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα: κανείς από τους 3000 κατοίκους τριών διαφορετικών χωριών (Ταζακόρτε, Σαν Μπορονδόν, Ελ Γκαρδόν) δεν θα έπρεπε να βγει καθόλου έξω όσο η λάβα έτρεχε ανεξέλεγκτη.

Δεν ήταν μόνο ο κίνδυνος από αυτήν την ίδια, αλλά -κυρίως- τα πυκνά μαύρα σύννεφα που περιέχουν επικίδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικά αέρια.

Λευκοί και μαύροι καπνοί, κόκκινη λάβα, πυρωμένα πετρώματα εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σχημάτισαν μια εικόνα αποκάλυψης για άλλη μια φορά στο νησί Λα Πάλμα.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Σάντα Κρουζ αναγκάστηκαν να φορέσουν μάσκες εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, τα οποία θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σε αντίθεση με όσα έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη φυσική καταστροφή δε σχετίζεται άμεσα με την κλιματική κρίση – ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένες ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Σίγουρα, όμως, η συνεχιζόμενη ανησυχία αλλά και μια γενικευμένη δραστηριότητα των ηφαιστείων στην Ευρώπη (Λα Πάλμα, Αίτνα, Ισλανδία) ανοίγει μια συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς για το τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει.

Exit mobile version