Η μαγική παραλία της νότιας Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν
- 7 ΑΥΓ 2024
Ακόμα κι αν επισκέπτεσαι κάθε χρόνο την Κρήτη, πάντα υπάρχει ένα καινούργιο τοπίο που δεν έχεις δει, μια παραλία όπου δεν έχεις βουτήξει. Σε μια από τις πλέον απομονωμένες περιοχές των Ανατολικών Αστερουσίων Όρεων, στον νομό Ηρακλείου βρίσκεται φωλιασμένη ανάμεσα σε πανύψηλους βράχους μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Η παραλία Άσπες, που το όνομά της σημαίνει κατολισθήσεις, συνδυάζει μαύρη άμμο με γαλαζοπράσινα νερά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
Βρίσκεται περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και το κοντινότερο λιμανάκι είναι ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός των Τριών Εκκλησιών. Η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά με πλωτό μέσο καθώς η παραλία βρίσκεται σε μία από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές του νομού.
Ο οικισμός των Τριών Εκκλησιών είναι κτισμένος στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Αμπά με τον καταπληκτικό καταρράκτη ύψους σχεδόν 145 μέτρων. Τα τοιχώματα της ευρύτερης περιοχής των Αστερουσίων φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία όρνιων στην Ελλάδα αλλά και τη Νότια Ευρώπη, αλλά και σημαντικά αρπακτικά όπως ο γυπαετός, ένα από τα σπανιότερα είδη αρπακτικών της Ευρώπης.
Η παραλία Άσπες είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια πάνω στα οποία σχηματίζονται μεγάλες σπηλιές με ορθογώνιες πλευρές, δίνοντας την εντύπωση πως κάποιος τις έχει σμιλέψει. Η χοντρή μαύρη άμμος που συναντάς είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στις παραλίες των Αστερουσίων και συνηθισμένο στην Ιεράπετρα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η παραλία θα σε μαγέψει, με τη φυσική, άγρια ομορφιά του τοπίου. Επίσης, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα συναντήσεις κόσμο καθώς η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος.
Αν πάλι βρεθείς οδικώς στις Τρεις Εκκλησιές (θα πρέπει να οδηγήσεις σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο γεμάτο φουρκέτες περίπου 10 χλμ από το χωριό Παράνυμφοι), μπορείς να κολυμπήσεις στα καθαρά, βαθιά νερά της παραλίας του χωριού.
Πολλοί από τους κατοίκους, ωστόσο, επιλέγουν την παραλία του Κωλοβρέχτη που βρίσκεται στα ανατολικά της κεντρικής παραλίας, δίπλα σε ένα εντυπωσιακό βράχο με σπηλιά. Το όνομά της οφείλεται σε παλιό τύπου ψαρέματος με δίχτυα κοντά στην ακτή, γνωστό κι ως γρίπος ή πεζότρατα.