ΓΕΥΣΗ
SPONSORED

Η Μέλισσα εγκαινιάζει το Μουσείο Σίτου στη Λάρισα

Τον Μάιο του 2023, η Μέλισσα – Κίκιζας κάνει ένα ακόμα βήμα που επισφραγίζει τη φιλοσοφία της για προσφορά, εγκαινιάζοντας το «Μουσείο Σίτου» στο εργοστασιακό συγκρότημα της εταιρείας στη Λάρισα.

Συνυφασμένη με το σκληρό σιτάρι, που αποτελεί έναν ελληνικό θησαυρό, η εταιρεία Μέλισσα – Κίκιζας βρίσκεται σε μια συνεχόμενη ανοδική τροχιά, με τη νεότερη γενιά να βρίσκεται πλέον στο τιμόνι. 100 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Αθανάσιος Κίκιζας ξεκίνησε από την Αρκαδία για να ανοίξει ένα κατάστημα τροφίμων στο Μεταξουργείο και 50 χρόνια από τη μεταφορά του εργοστασίου από τον Κηφισό στη Λάρισα (το 1973), καθώς ο θεσσαλικός νομός είναι ο μεγαλύτερος στην παραγωγή σίτου στη χώρα.

Στη νέα εποχή της, η εταιρεία γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας της «Ακαδημίας Σίτου Μέλισσα Κίκιζας», η οποία έχει ως στόχο να παρέχει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και εκπαίδευση στους αγρότες, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικά  προγράμματα αλλά και υποτροφίες σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Perrotis College. Και τώρα, τον Μάιο του 2023, η Μέλισσα – Κίκιζας κάνει ένα ακόμα βήμα που επισφραγίζει τη φιλοσοφία της για προσφορά, εγκαινιάζοντας το «Μουσείο Σίτου» στο εργοστασιακό συγκρότημα της εταιρείας στο 5ο χλμ Λάρισας-Φαρσάλων.

Το 2022, η Μέλισσα – Κίκιζας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή σίτου στην Ελλάδα -απορροφώντας 100 χιλ τόνους σιταριού ετησίως – αναδείχθηκε στη νούμερο ένα μάρκα ζυμαρικών στη χώρα. Μέσα στην τελευταία επταετία, η εταιρεία έχει επενδύσει 45 εκ. ευρώ στο συγκρότημα της Λάρισας, έχοντας έναν υπερσύχγρονο μύλο ψιλού σίτου, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στα δέκα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης.

Το σκληρό σιτάρι είναι η καρδιά της εταιρείας, η οποία κατευθύνει την κοινωνική της ευθύνη στους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Στόχος της Ακαδημίας άλλωστε είναι να παρέχει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στους αγρότες, παράλληλα με ένα ήδη υπάρχον πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που υποστηρίζει η εταιρεία (συνεργαζόμενη με 700 παραγωγούς και 60 χιλ. στρέμματα), καινοτόμες και βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους και τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας, όπως ψεκασμοί με drones και χάρτες ακριβείας για τα τρακτέρ, με σκοπό τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Η Ακαδημία προάγει την αριστεία, καθώς κάθε χρόνο ο αγρότης που πρωτεύει παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, με πληρωμένα όλα τα έξοδα δωρεάν.

Το «Μουσείο Σίτου»

Μέλισσα μουσείο σίτου

«Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια εταιρεία με διεθνή προσανατολισμό, η οποία παίρνει ελληνικές πρώτες ύλες, παίρνει αγροτική παραγωγή, τη μεταποιεί, της δίνει προστιθέμενη αξία και τελικά την προωθεί με καινοτόμο τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο, καλύπτοντας τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Θέλουμε με λίγα λόγια να μεταδώσουμε τη σοφία της ελληνικής διατροφής σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Κίκιζας στα εγκαίνια του «Μουσείου Σίτου».

 

Η δημιουργία του αποτελεί μια ενέργεια – φυσικό επακόλουθο της δέσμευσης της οικογένειας απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα με την καινοτόμο δράση και τη σημαντική παρουσία της στις ξένες αγορές, η οικογένεια Κίκιζα τιμά τη βάση της επιτυχίας της που δεν είναι άλλη από την πρώτη ύλη.

Μελισσα μουσειο σιτου

Έτσι, το μουσείο, που στηρίχτηκε αρχικά στην ιδιωτική συλλογή του προέδρου της εταιρείας Γιώργου Κίκιζα και της συζύγου του και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με δωρεές, ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας. Από τη θέα Δήμητρα και τη σημασία του σίτου, τις πρωτόγονες σπορές και τους θερισμούς με τα όποια μέσα διέθεταν οι άνθρωποι πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε σπάνια εκθέματα (μηχανήματα και φωτογραφικό υλικό). Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται και η πορεία της εταιρείας που αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας της σιτοκαλλιέργειας στη χώρα.