Win McNamee / Staff / Getty Images
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η μέρα που «έπεσε» το Καπιτώλιο και καταλύθηκε η δημοκρατία στις ΗΠΑ

Ένας χρόνος πέρασε από την αδιανόητη εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο. Οι συνέπειες στους ανθρώπους που είχαν αναλάβει τη φρούρηση του κτιρίου, παραμένουν μέχρι και σήμερα ολέθριες, με τις αυτοκτονίες και τις αποχωρήσεις από το σώμα να πιστοποιούν ότι η τραγωδία δεν ολοκληρώθηκε εκείνο το βράδυ.
Βρισκόμαστε στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Το Αμερικανικό Κογκρέσο συνεδριάζει με σκοπό την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020 που ανέδειξαν νικητή τον ηγέτη των Δημοκρατικών, Joe Biden, με ποσοστό 51,3%. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο έχουν αρχίζει να μαζεύονται εκατοντάδες διαδηλωτές και υποστηρικτές του Donald Trump, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε νοθεία στα τελικά αποτελέσματα. Πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να περάσει αυτό που συνέβη.  

Σταδιακά, το πλήθος των διαδηλωτών μεγαλώνει, ενώ φτάνουν όλο και πιο κοντά στα προστατευτικά κιγκλιδώματα που αποτρέπουν την είσοδο στο Καπιτώλιο. Οι εικόνες κάνουν αμέσως τον γύρο του διαδικτύου. Κι ενώ κανείς θα περίμενε πως γύρω από τις πύλες εισόδου του κτιρίου θα υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί και φύλακες, αυτό δεν συμβαίνει. Κάθε άλλο, μάλιστα, καθώς από τις live μεταδόσεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων φαίνονται μόνο μερικοί δεκάδες φρουροί οι οποίοι τα έχουν χαμένα.

Το χρονικό της επίθεσης στο Καπιτώλιο

Αυτό που όλοι απεύχονται να γίνει, τελικά συμβαίνει. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές πηδούν πάνω από τα κάγκελα, σκαρφαλώνουν στις τοίχους και φτάνουν μπροστά στις πύλες. Οι ελάχιστοι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούν να αντιδράσουν αλλά δεν τα καταφέρνουν. Οι περισσότεροι χτυπιούνται βαριά από τους εισβολείς και ακινητοποιούνται. Οι διαδηλωτές είναι πια μέσα στο Καπιτώλιο.

Τριγυρνούν στους διαδρόμους, βανδαλίζουν χώρους και χτυπούν όποιον φρουρό βρουν μπροστά τους. Τα νέα φτάνουν, αμέσως, στην ολομέλεια της βουλής. Οι βουλευτές αποχωρούν κακήν κακώς και οι μόνοι που μένουν στο χώρο είναι μερικοί φρουροί που κρατούν στα χέρια τους τα όπλα και είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν σε περίπτωση που προσπαθήσουν οι εισβολείς να εισέλθουν σ’ αυτόν. Δεν τα καταφέρνουν, όμως. Οι εικόνες από τους μασκαρεμένους υποστηρικτές του Trump να κρέμονται από τα έδρανα του κοινοβουλίου σοκάρουν όλον τον πλανήτη, με δεκάδες δημοσιογραφικά μέσα να κάνουν λόγο για «τη μέρα που καταλύθηκε η δημοκρατία».

Υπό την πίεση των γεγονότων, ο Donald Trump βγαίνει λίγη αργότερα στις τηλεοπτικές κάμερες και προτρέπει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από το κτίριο, αποκαλώντας «χαζή» τη συγκεκριμένη τους ενέργεια. Πόσο «χαζή», όμως, μπορούσε να ήταν για τον ίδιο μια επίθεση, της οποίας ηθικός αυτουργός φαίνεται να ήταν εκείνος; Μετά την ανακοίνωσή του, πράγματι, το Καπιτώλιο αρχίζει να αδειάζει. Η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο από τις αστυνομικές δυνάμεις, τέσσερις ώρες μετά την εισβολή.

Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν θύματα από την επίθεση. Η είδηση του θανάτου του αστυνομικού, Brian Sicknick, που υπηρετούσε στο Καπιτώλιο, την επόμενη μέρα, σκορπά θλίψη σ’ όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θύμα δέχθηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού από διαδηλωτές και λίγο αργότερα κατέρρευσε εντός του κτιρίου. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, ωστόσο, ώρες αργότερα εξέπνευσε από «οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας οξείας θρόμβωσης της εγκεφαλικής αρτηρίας». Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως ο αστυνομικός ανέπτυξε κάποια αλλεργική αντίδραση στα χημικά, ωστόσο, «όλα αυτά που συνέβησαν έπαιξαν ένα ρόλο στην κατάστασή του». Αυτός, όμως, δεν ήταν ο μόνος αστυνομικός που εργαζόταν στο Καπιτώλιο εκείνο το απόγευμα και σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.

Οι 4 αυτοκτονίες αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο

Στις 3 Αυγούστου, κι ενώ η επίθεση στο Καπιτώλιο έχει πάψει να απασχολεί σε καθημερινή βάση τα ειδησεογραφικά μέσα των ΗΠΑ, ο Kyle DeFreytag, ένας 26χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε στο σημείο την 6η Ιανουαρίου βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του. Αιτία θανάτου: αυτοκτονία. Η είδηση ξαφνιάζει τους πάντες στη χώρα. Όπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιεί, δεν πρόκειται για τον πρώτο αλλά για τον τέταρτο φρουρό του Καπιτωλίου που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσα στο 2021. Κατά πόσο τυχαίοι είναι αυτοί οι θάνατοι και τι τους οδήγησε στην απονενοημένη πράξη;

Οι New York Times συνάντησαν και μίλησαν με μερικούς από τους αστυνομικούς που βίωσαν από πρώτο χέρι την πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα εισβολή στον «ναό της δημοκρατίας». Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, κανείς τους δεν περίμενε μια τέτοια τροπή των πραγμάτων. Και το κυριότερο, οι ανώτατοι αξιωματικοί, οι οποίοι θεωρούσαν απίθανο πως θα συνέβαινε ποτέ μια εισβολή. Ο Anton και μερικοί ακόμη αστυνομικοί βρίσκονταν σε εγρήγορση και μέρες πριν από την επίθεση απευθύνθηκαν στον άμεσο προϊστάμενό τους, Aquilino Gonell, για να εκφράσουν την ανησυχία τους.

Του έδειξαν, μάλιστα, και μερικά memes που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και προοικονομούσαν την εισβολή. Ο προϊστάμενος, όμως, φαίνεται πως δεν έδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα και τους απάντησε, λέγοντάς τους, πως έχει μεταφέρει τις ανησυχίες τους στα ανώτερα στελέχη. Απάντηση δεν υπήρξε και στις 5 Ιανουαρίου κατατέθηκε, αυτή τη φορά, γραπτό αίτημα για ενίσχυση των δυνάμεων του Καπιτωλίου, χωρίς, όμως, να υπάρξει ξανά ανταπόκριση.

Κανείς δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να πιστέψει πως μια επίθεση θα μπορούσε να ενορχηστρωθεί από τον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, τόσο το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ όσο και το FBI είχαν υποτιμήσει το ζήτημα, θεωρώντας πως η πιθανότητα επίθεσης ήταν μηδαμινή.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της φρουράς του Καπιτωλίου δεν ήταν εκπαιδευμένο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όπως εξηγούν οι New York Times, οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που εργάζονταν στο κτίριο δεν είχαν καμία σύλληψη στο ενεργητικό τους, ενώ δεν είχαν εμπλακεί ποτέ σε μάχη σώμα με σώμα. Στους αστυνομικούς κύκλους της χώρας, η μετάθεση στο Καπιτώλιο θεωρούνταν ιδιαίτερη ευνοϊκή καθώς, από τη μία η δουλειά δεν είχε μεγάλη ένταση -το μόνο που έκαναν, ουσιαστικά, ήταν να φρουρούν τον χώρο και να παρέχουν ταξιδιωτικές οδηγίες στους τουρίστες-, ενώ από την άλλη οι μισθοί ήταν πολύ καλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο πόστο στη χώρα.

Όλα αυτά, κατά την εφημερίδα, οδήγησαν στην εισβολή του Καπιτωλίου που θα μνημονεύεται για πάντα στη χώρα. Κι ενώ οι φρουροί δεν ήταν οι μοναδικοί υπαίτιοι της εισβολής, ήταν εκείνοι ήταν που τελικά δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση, μετά το τέλος των επεισοδίων. Σύμφωνα με τους New York Times, εντός του 2021, οι 135 από τους 1800 αστυνομικούς του Καπιτωλίου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το σώμα, εξαιτίας του σοκ που υπέστησαν.

Δεν ήταν, όμως, μόνο τα ψυχολογικά τραύματα, καθώς δεκάδες από τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να αμυνθούν κάνουν ακόμη φυσιοθεραπείες για να ξεπεράσουν τους σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστησαν την ημέρα της επίθεσης. Άλλοι χτυπήθηκαν με αιχμηρά και βαριά αντικείμενα, άλλοι έπεσαν από τις σκάλες κι άλλοι παραλίγο να χάσουν την όρασή τους από τα σπρέι πιπεριού.

Ένα χρόνο μετά, όμως, η δίκη των αυτουργών της επίθεσης προχωρά με αργούς ρυθμούς. Όλοι, όμως, περιμένουν την ώρα που ο Donald Trump θα βρεθεί μπροστά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Γιατί, πιστεύουν πως αυτός κρύβεται πίσω από την πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας.

Exit mobile version