Η μετεωρική άνοδος και η εκκωφαντική πτώση του John McAfee
Η ιστορία του 75χρονου tech-entrepreneur που πέθανε κυνηγημένος από την αμερικανική εφορία σε ένα κελί της Βαρκελώνης, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Netflix, Running with the Devil -The Wild World of John McAfee.
- 24 ΑΥΓ 2022
«Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου λογικό και με αρκετή διαύγεια, αυτός είναι ο λόγος που είμαι ακόμα ζωντανός» είχε δηλώσει σε παλιότερή συνέντευξή του ο John McAfee. Η τραγική ειρωνεία που συνοδεύει τη συγκεκριμένη δήλωση γίνεται πιο φανερή από ποτέ σήμερα. Ο πρώην μεγιστάνας της πληροφορικής φαινόταν εδώ και χρόνια να παίζει με τη φωτιά: αποδράσεις στην Κεντρική Αμερική, υποψίες για δολοφονία στην οποία εμπλεκόταν, παράνομες ουσίες, φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων. Η σχέση του με τη λογική έμοιαζε να έχει χαθεί μια για πάντα. Στις 23 Ιουνίου του 2021, παίχτηκε το τελευταίο κεφάλαιο σε μία κινηματογραφική ζωή γεμάτη φαντάσματα και καταδιώξεις: βρέθηκε νεκρός στο κελί του.
Οι δικηγόροι του John McAfee άφησαν να εννοηθεί στο πρακτορείο Reuters πως ο ίδιος επέλεξε να κρεμαστεί. «Το νομικό προσωπικό διευρύνει τις αιτίες θανάτου στη φυλακή. Τα πάντα όμως συνηγορούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία» είπαν στη δήλωσή τους οι αρχές της Βαρκελώνης.
Ο άνθρωπος πίσω από το πιο διάσημο anti-virus είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο εκείνη της χρονιάς στην Καταλονία καθώς προσπαθούσε να πετάξει για Κωνσταντινούπολη. Δεν τα κατάφερε ποτέ. Οι περιβόητες αποδράσεις του από χώρα σε χώρα μόλις είχαν σταματήσει. Αυτές τις μέρες η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να τον απελάσει στις ΗΠΑ όπου τον περίμενε μία 30της ποινή κάθειρξης για φοροδιαφυγή. Εκείνος αποφάσισε να βάλει ένας τέλος στο ασταμάτητο κυνηγητό.
Τα έργα και οι ημέρες του είναι τόσο εξωφρενικά, ώστε ξεπερνούν και το πιο υπερβολικό σενάριο του Χόλιγουντ με κάποια από αυτά να αποτελούν το περιεχόμενο του νέου true crime ντοκιμαντέρ του Netflix.
Το Running with the Devil -The Wild World of John McAfee ξεκίνησε να προβάλλεται στην πλατφόρμα και επιχειρεί να ρίξει φως στη δολοφονία του πρώην Αυστραλού ποδοσφαιριστή Gregory Faull, καθώς ο McAfee ήταν ο βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία.
Με αφορμή την προβολή του, θυμόμαστε την ιστορία του 75χρονου tech-entrepreneur που πέθανε κυνηγημένος από την αμερικανική εφορία σε ένα κελί της Βαρκελώνης.
ΜcAfee θα πει ασφάλεια
Όλες οι πανδημίες χρειάζονται το φάρμακό τους και ο John McAfee ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Δουλεύοντας τη δεκαετία του ‘80 στην εταιρεία αεροναυπηγικής Lockheed διάβασε μία είδηση που έμοιαζε με παράγραφο από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας: οι πρωτόγονοι ακόμα υπολογιστές «αρρώσταιναν» από κάτι που ονομαζόταν «ιός». Ένα λαμπάκι άναψε στο κεφάλι του. Ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία και πριν κλείσει η δεκαετία έπαιζε σχεδόν μόνος του στον χώρο βάζοντας παράλληλα 5 εκ. δολάρια τον χρόνο στην τσέπη του.
McAfee θα πει ασφάλεια. Σήμερα, φαίνεται σαν ένα οξύμωρο σχήμα, τότε ήταν η πραγματικότητα.
Η μετεωρική άνοδος
Η επιτυχία δεν έρχεται ξαφνικά και σίγουρα δε συμβαίνει από μόνη της. «Αν η πλειοψηφία έχει κάτι στα χέρια της που θεωρεί πολύτιμο, τότε μπορείς να είσαι σίγουρος πως δεν έχει καμία αξία» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο. Εκείνος πάντα κυνηγούσε το μεγάλο κόλπο, ακόμα και όταν δούλευε σε μία σιδηροδρομική εταιρεία του Μιζούρι. Κάπως έτσι -τελείως τυχαία- βρέθηκε να συνεργάζεται με την IBM.
Λίγο μετά έζησε τη χίπικη επανάσταση, έκανε μπόλικο LSD φτάνοντας στο σημείο να φρικάρει, και έφτασε να δουλεύει για τη NASA. Αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο που θα του έδινε τα δύο μοναδικά πράγματα που τον ενδιέφεραν τότε: δόξα και χρήμα.
Το βρήκε στο software που προστατεύει τους υπολογιστές από τα κακόβουλο λογισμικό. Αρχικά η ιδέα του έμοιαζε με σταγόνα στον ωκεανό, γρήγορα όμως έγινε η ίδια ένας ωκεανός που έπιασε όλα τα σωστά λιμάνια. Στον αναδυόμενο κόσμο των υπολογιστών και του ίντερνετ, ο McAfee ήταν ένας από του πρώτους βασιλιάδες. Απλά, όποιος πετάει πολύ γρήγορα και πολύ απρόσεκτα προς τον ήλιο συνήθως καίει τα φτερά του. Στη δικιά του περίπτωση, πάλι τελείως ξαφνικά, μοιάζει σαν να πάτησε το κουμπί της αυτοκαταστροφής.
Το Wired έγραφε το 2012 πως ο McAfee δραπέτευσε στο Μπελίζ αλλά δεν κατάφερε ποτέ να δραπετεύσει από τον εαυτό του. Είναι φανερό πως έτρεχε σε όλη του τη ζωή μακριά από κάτι. Διαβάζοντας την τρελή και παλαβή ιστορία του εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως μία ολόκληρη ζωή πάλευε με τους προσωπικούς του δαίμονες. Ποιοι ήταν αυτοί και από πού προέκυψαν; Τα ναρκωτικά, τα όπλα, οι θεωρίες συνωμοσίας, οι σχέσεις με ανήλικα κορίτσια, οι υποψίες για δολοφονίες, όλα δείχνουν προς -τι άλλο;- τα παιδικά του χρόνια.
Τα δύσκολα χρόνια
Οι δυσκολίες γεννούν πιο δυνατούς ανθρώπους, έτσι δεν είναι; Τα πράγματα βέβαια είναι λίγο πιο πολύπλοκα από όσο τα παρουσιάζει το συγκεκριμένο κλισέ. Οι σημερινοί μεγιστάνες της πληροφορικής (Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos) δε βρήκαν τον δρόμο τους στρωμένο με ροδοπέταλα. Χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά, να ξεκινήσουν από πολύ χαμηλά, να ρισκάρουν τα πάντα, και να κερδίσουν μία αυτοκρατορία. Το ίδιο έκανε και ο McAfee πριν, βέβαια, τα τινάξει όλα στον αέρα. Απλά, η δικιά του εκκίνηση ήταν πολύ πιο δύσκολη.
Για τον νεαρό John που βρέθηκε από ένα χωριό της Αγγλίας στις ΗΠΑ, η παιδική ηλικία ήταν μία κόλαση. Μάλιστα, έγινε κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει στη ζωή του: ο πατέρας του αυτοκτόνησε όταν εκείνος ήταν 15 χρονών. Μέχρι να συμβεί αυτό δούλευε σαν εργοδηγός, σκορπούσε όλα τα λεφτά του στο ποτό (όπως αργότερα έκανε και ο γιος του στις καταχρήσεις), ήταν βίαιος και κακοποιητικός, ένα τέρας κλεισμένο μέσα σε τέσσερις τοίχους που έψαχνε κάποιον να φορτώσει τις αποτυχίες του.
Τελικά, έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί δεν άντεχε άλλο. Ο John McAfee έκανε ακριβώς το ίδιο 60 χρόνια μετά.
Η εκκωφαντική πτώση
Για να χτυπήσεις με δύναμη στον πάτο πρέπει πρώτα να έχεις ανέβει πολύ ψηλά. Έτσι, ο ιδρυτής του McAfee anti-virus υπήρξε ένας αξιοσέβαστος επιχειρηματίας στον ανερχόμενο χώρο της πληροφορικής. Χρειάστηκε όμως ένα απλό συμβάν για να τον εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα: η μαζική επιδημία υπολογιστών του 1992 που ονομάστηκε “Michelangelo” έστειλε τις μετοχές της εταιρείας του σε ένα τρελό limit-up. Τι κάνεις λοιπόν όταν βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να κρατηθούν εκεί. Ο McAfee πάλι πούλησε δύο χρόνια μετά όλες του τις μετοχές για 100 εκ. δολάρια – και χάθηκε από το προσκήνιο.
Όταν πια τα Media βρήκαν ξανά τα ίχνη του ήταν ένας κατεστραμμένος οικονομικά άνθρωπος. Το 2008 είχε σπαταλήσει περισσότερο από το 95% αυτού του ποσού. Κάπου εκεί ήταν που ξεκίνησε η τρέλα και παράνοια στη ζωή του John McAfee.
Απόδραση στην Κεντρική Αμερική, business με αμφιλεγόμενα αντιβιοτικά, καταχρήσεις, θεωρίες συνωμοσίας που του έτρωγαν το μυαλό, μανία καταδίωξης και μία πολύ παράξενη υπόθεση: ένας γείτονας του βρέθηκε νεκρός και εκείνος δεν είχε σοβαρό άλλοθι.
Δεύτερη απόδραση, μία καταδίκη 25 εκ. δολαρίων αργότερα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, και σιγά-σιγά η απόλυτη παράνοια.
Ο John McAfee από το 2010 και μετά δε θύμιζε σε τίποτα τον επιτυχημένο tech-entrepreneur των 90s. Περισσότερο έμοιαζε με κακέκτυπο του Dan Bilzerian. Ίσως, θέλησε να θυμηθεί τις τρελές μέρες των 70s με έναν πολύ παράξενο τρόπο. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν από εκείνη την εποχή τον δείχνουν συνήθως ημίγυμνο, πολύ συχνά με άσπρη σκόνη στη μύτη, περιτριγυρισμένο από ημίγυμνα κορίτσια.
Όχι, η τρέλα και η παράνοια δε σταματούσε εκεί. Όσο γύριζε σε όλον τον κόσμο σαν φυγάς, απασχολούσε τα Μέσα με τις όλο και πιο παράξενες ιδέες του: viral βίντεο που βγάζουν ελάχιστο νόημα, προσπάθεια ίδρυσης κόμματος για να διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα. Σε αυτά τα τελευταία δήλωνε γκουρού και περηφανευόταν πως έβγαζε 2 χιλιάδες δολάρια τη μέρα από τις αγοραπωλησίες τον τελευταίο καιρό.
Το άσχημο τέλος
Αλήθεια ή ψέματα; Μάλλον, κανείς δε θα μάθει. Σίγουρα, πάντως η εφορία τον κυνηγούσε, αφού δε δήλωσε ούτε σεντ από τις ύποπτες δραστηριότητες με τις οποίες καταπιανόταν.
Ο John McAfee γεννήθηκε επιχειρηματικά στα 80s, ήταν ένας από τους πρώτους tech-entrepreneur του θαυμαστού κόσμου που ζούμε. Κάτι, δηλαδή, σαν επιχειρηματίας-σύμβολο.
Μάλλον, όμως, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τους προσωπικούς δαίμονες. Πέθανε κυνηγημένος από την εφορία σαν άλλος Al Capone και με ταραγμένη ψυχική υγεία στα 75 του χρόνια. Τη μετεωρική του άνοδο ακολούθησε μία εκκωφαντική που διήρκεσε 27 ολόκληρα χρόνια. Η τελευταία πράξη παίχτηκε σε ένα κελί της Βαρκελώνης.