Η NASA ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι
- 10 ΙΟΥΝ 2020
Από τα 566 άτομα που έχουν πετάξει μέχρι σήμερα στο διάστημα, μόνο 64 ήταν γυναίκες. Και παρόλο που δώδεκα άτομα έχουν περπατήσει στην επιφάνεια της σελήνης, και τα δώδεκα ήταν άντρες. Τώρα αυτό, με το πρόγραμμα ‘Artemis’ πρόκειται να αλλάξει για πάντα.
Το πρόγραμμα Artemis πήρε -προφανώς- το όνομά του από την θεά Άρτεμη, η οποία μεταξύ άλλων ήταν θεωρούταν και θεά της Σελήνης.
“Τώρα η ‘Artemis’, ανακοίνωσε η NASA, προσωποποιεί και την πορεία μας προς το φεγγάρι ως το όνομα του προγράμματος της NASA να επιστρέψει αστροναύτες στην επιφάνεια της σελήνης έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας. Όταν θα προσγειωθούν οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα περπατήσουν εκεί που δεν περπατήσει ποτέ άνθρωπος: στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.”
Προσγειώνοντας μια γυναίκα στο φεγγάρι, η NASA ελπίζει να εμπνεύσει ακόμη περισσότερο τις νέες γενιές γυναικών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στις επιστήμες, στα μαθηματικά και την τεχνολογία, δείχνοντας στα νεαρά κορίτσια ότι μπορούν κι εκείνα να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακές διαστημικές αποστολές.
Όσον αφορά τώρα για το ποια γυναίκα θα είναι αυτή που θα βρεθεί στο φεγγάρι, ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine είπε ότι αυτή θα πρέπει να ανήκει ήδη στο σώμα αστροναυτών και να έχει ήδη εργαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Αυτή η ιστορική στιγμή θα γίνει πραγματικότητα -όπως είπαμε- μέσω του ‘Artemis’, του πρωτοποριακού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης της NASA, το οποίο θα χρησιμοποιεί καινοτόμες νέες τεχνολογίες για να εξερευνήσει μια πολύ μεγαλύτερη έκταση της επιφάνειας της Σελήνης, από όση είχε εξερευνήσει στο παρελθόν.
Οι αστροναύτες που θα επιβαίνουν στο διαστημικό σκάφος Orion θα εκτοξευτούν σε σεληνιακή τροχιά σχεδόν ένα τέταρτο ενός εκατομμυρίου μιλίων μακριά από τη Γη (αρκετά μακριά δηλαδή) χρησιμοποιώντας τον εξαιρετικά ισχυρό νέο πύραυλο της NASA, το Space Launch System (SLS).
Θα προσγειωθούν στο φεγγάρι και έπειτα η NASA θα ξεκινήσει την εξερεύνηση ολόκληρης της σεληνιακής επιφάνειας, χρησιμοποιώντας εκτός από ανθρώπους, και εξερευνητές-ρομπότ. Οι αστροναύτες στη συνέχεια θα σταλούν και σε νέες τοποθεσίες, ξεκινώντας από τον Νότιο Πόλο της Σελήνης.
Αυτή η εξερεύνηση θα έχει ως στόχο -μεταξύ άλλων- να βρει και νερό, καθώς και άλλους ζωτικούς πόρους που θεωρούνται απαραίτητοι προκειμένου να μείνουν οι αστροναύτες για μεγάλο διάστημα στο φεγγάρι.
Μέσω αυτής της αποστολής, η NASA θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι αστροναύτες μπορούν να ζουν και να εργάζονται στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, εξετάζοντας ταυτόχρονα και τις τεχνολογίες που απαιτούνται προτού προχωρήσουν στον επόμενο μεγάλο στόχο τους: να στείλουν πλήρωμα στον Άρη, μία αποστολή η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια.