Tapio Haaja/Unsplash
ΕΡΕΥΝΑ

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για το 2025 βρίσκεται στην Ευρώπη

Προφανώς και δεν είναι η Ελλάδα. Είναι εκείνη η χώρα που κατακτά την κορυφή επί 8 συνεχή χρόνια στη συγκεκριμένη λίστα. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Ινστιτούτο Gallup αποκάλυψε την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του 2025, την οποία συντάσσει σε συνεργασία με το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και το Wellbeing Research Center του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αποκάλυψε δηλαδή τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο και ταυτόχρονα, τι είναι αυτό τελικά που καθιστά τους κατοίκους της χαρούμενους

Η χώρα που κατέκτησε την κορυφή βρίσκεται στην Ευρώπη και είναι η 8η συνεχή χρονιά που εξασφαλίζει την πρώτη θέση, χάρη στην ποιότητα της ζωής εν γένει, που προσφέρει στους πολίτες της. Συγκεκριμένα η κατάταξη των χωρών βασίζεται στον μέσο όρο τριετίας της αυτοαξιολόγησης του πληθυσμού για την ποιότητα ζωής του. Την αξιολόγηση επηρεάζουν παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το προσδόκιμο ζωής, το αίσθημα της ελευθερίας αλλά και της εμπιστοσύνης, η γενναιοδωρία και οι αντιλήψεις περί διαφθοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Φινλανδοί έχουν εμπιστοσύνη τόσο ο ένας στον άλλον, όσο και στο κράτος, στους πολιτικούς θεσμούς και στην αστυνομία.

«Οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις, με τη Φινλανδία, τη Δανία (2η θέση), την Ισλανδία (3η θέση) και τη Σουηδία (4η θέση) να διατηρούν τις θέσεις τους ως οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο», αναφέρει η έκθεση της Gallup που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure. Η Ολλανδία είναι 5η, η Κόστα Ρίκα 6η και η Νορβηγία 7η, ακολουθούμενες από το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και το Μεξικό, που ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συναντάμε τη Βρετανία στην 23η θέση και τις ΗΠΑ στην 24η θέση – μία θέση κάτω σε σχέση με πέρυσι. Η χώρα μας βρίσκεται στην 81η θέση. Ουραγοί της κατάταξης είναι ο Λίβανος, η Σιέρα Λεόνε και τελευταίο το Αφγανιστάν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές υπογράμμισαν το εξής: «η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η πίστη στην καλοσύνη των άλλων είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένες έννοιες με την ευτυχία από ό,τι ίσως πιστεύουμε».

«Η φετινή έκθεση ποσοτικοποιεί τα ανθρώπινα στοιχεία της ζωής που είναι συχνά δύσκολο να μετρηθούν», διευκρινίζει ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Wellbeing Research Centre, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συντάκτης της World Happiness Report.

«Αποδεικνύεται ότι το να εμπιστεύεσαι τους άλλους είναι ακόμα πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντες ευημερίας από ό,τι αναμενόταν. Αυτά τα ευρήματα μας ωθούν να κοιτάξουμε πέρα ​​από τους παραδοσιακούς καθοριστικούς παράγοντες όπως η υγεία και ο πλούτος και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους στο μαζί», καταλήγει.