Η πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του πλανήτη μόλις καταγράφηκε
- 24 ΙΟΥΛ 2024
Στην Ελλάδα ζούμε εδώ και εβδομάδες έναν παρατεταμένο καύσωνα. Δεν είμαστε βέβαια οι μόνοι. Σχεδόν όλος ο κόσμος βράζει στο καζάνι στο οποίο έχει μεταμορφωθεί ο πλανήτης μας, με τον υδράργυρο να μη δείχνει καμία διάθεση να κατηφορίσει.
Τις τελευταίες ημέρες, πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με τη ζέστη να επιδεινώνεται από τα πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες στα νότια τμήματα της Ευρώπης -σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα- έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο ανυπόφορα θερμή είναι η κατάσταση και σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, ακόμα και στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας.
Το ότι διανύουμε καύσωνα διαρκείας το γνωρίζουμε, εκείνο που ίσως δεν μας περνούσε από το μυαλό είναι ότι βιώνουμε τις πιο αβίωτες, όσον αφορά τη ζέστη, ημέρες στην ιστορία του πλανήτη.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus, οι επιστήμονες κατέγραψαν την πιο ζεστή ημέρα που έχει βιώσει η Γη στην πρόσφατη ιστορία της και το έκαναν back to back. Τι εννοούμε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Την Τρίτη 23 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι η περασμένη Κυριακή, 21 του μήνα, έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς ανακηρύχθηκε ως η πιο θερμή ημέρα στα χρονικά, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα να φτάνει τους 17,09 βαθμούς Κελσίου, ελάχιστα υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2023 των 17,08 βαθμών C. Πριν από αυτό, η θερμότερη ημέρα είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.
Μία ημέρα αργότερα, όμως, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουλίου, το ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά. Η πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του πλανήτη είναι πλέον η 22η Ιουλίου του 2024. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα άγγιξε την περασμένη Δευτέρα τους 17,15 βαθμούς Κελσίου, 0,06 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ της Κυριακής.
Όπως έχουν υπογραμμίσει επιστήμονες το 2024 προβλέπεται να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία στην Υπηρεσία (δηλαδή από το 1940), καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο -το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο- ώθησαν φέτος σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τον υδράργυρο.