Η πράσινη κουκίδα που δεν πρέπει να αγνοήσεις στο smartphone σου
- 25 ΣΕΠ 2024
Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα smartphones έχουν μάλλον πολλές περισσότερες ενδείξεις από όσες χρειάζεται να γνωρίζουμε και συχνά πυκνά τα λογισμικά συστήματα βομβαρδίζουν τους χρήστες με αχρείαστες πληροφορίες.
Υπάρχουν ωστόσο μερικές ενδείξεις που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν για το smartphone μας και τις λειτουργίες του. Μία από αυτές είναι και η πράσινη κουκίδα που συχνά εμφανίζεται στην κορυφή της οθόνης μας.
Τι σημαίνει η πράσινη κουκίδα
Αν στη δουλειά σου καλείσαι να ηχογραφείς συχνά, θα έχεις παρατηρήσει ότι κάθε φορά που καταγράφεις ηχητικά κάτι ή κάποιον, πυροδοτείς την εμφάνιση της πράσινης κουκίδας στο δεξιά πάνω μέρος της οθόνης σου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν μιλάς στο τηλέφωνο. Τι συμβαίνει όμως αν δεις την πράσινη κουκίδα χωρίς να ηχογραφείς ή χωρίς να μιλάς με κάποιον εσύ;
Συνήθως η πράσινη κουκίδα που εμφανίζεται στην οθόνη είτε του Android κινητού, είτε του iPhone, αποτελεί σημάδι πως κάποιος παρακολουθεί το κινητό σου ή σε ακούει. Αν, λοιπόν δεις τη συγκεκριμένη κουκίδα, ενώ δεν μιλάς στο κινητό ή δεν ηχογραφείς κάτι, τότε είναι πολύ πιθανό κάποια εφαρμογή να σε παρακολουθεί και έχει πρόσβαση στους αισθητήρες (μικρόφωνο ή κάμερα) του smartphone σου.
Σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι η πράσινη κουκίδα εμφανιστεί, χωρίς εσύ να μιλάς στο τηλέφωνο ή να ηχογραφείς μέσω κάποιος εφαρμογής, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσεις τη συσκευή σου.
Η κουκίδα αυτή αποκαλείται Privacy Indicator dot και προστέθηκε σε κάθε Android smartphone από το Android 12 και άνω και στοχεύει να προειδοποιήσει τους χρήστες ότι κάποιος έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο ή στην κάμερα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει εγκατασταθεί το predator στη συσκευή σου.
Πιθανότατα έχεις δώσει άδεια σε κάποια εφαρμογή να χρησιμοποιεί τους αισθητήρες σου και να λαμβάνει δεδομένα χωρίς να το έχεις καταλάβει. Στις ρυθμίσεις της κάθε εφαρμογής έχεις τη δυνατότητα να δεις τις άδειες που έχεις παραχωρήσει και αν θέλεις, να τις ανακαλέσεις. Καλό όμως είναι να τσεκάρεις τις άδειες που παραχωρείς σε κάθε app, τη στιγμή που το κατεβάζεις.