iStock
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί τα μετρητά

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει το 90%, ενώ ακόμη και οι εκκλησίες δέχονται δωρεές μέσω κάρτας.
Το ηλεκτρονικό χρήμα έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, υπολογίζεται πως το 70% έως 75% των καταναλωτών χρησιμοποιούν κυρίως κάρτα και όχι μετρητά. Η απότομη αυτή μεταστροφή προέκυψε κατά κύριο λόγο ύστερα από την έλευση της πανδημίας, με την κυβέρνηση να ζητά από τους πολίτες να προχωρούν σε ανέπαφες συναλλαγές για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Μπορεί τα συγκεκριμένα νούμερα να ακούγονται υψηλά, ωστόσο, υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα που έχει ουσιαστικά καταργήσει τα μετρητά. Ποια είναι αυτή, πώς τα κατάφερε και με ποιο τρόπο γίνονται οι περισσότερες συναλλαγές;

Η ευρωπαϊκή χώρα που έχει καταργήσει τα μετρητά

Το κράτος στο οποίο αναφερόμαστε είναι η Σουηδία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, αποδείχτηκε πως ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 95% των κατοίκων ηλικίας 15 έως 65 ετών χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό χρήμα, μέσω εφαρμογών ή κάρτας. Από την άλλη, οι συναλλαγές με μετρητά έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά, κάτι που σύμφωνα με τον Jonas Hedman του Copenhagen Business School, κάνει ασύμφορες τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Το σουηδικό κράτος προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες έχει σχεδιάσει την εφαρμογή Swish, η οποία χρησιμοποιείται από το 50% του πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει κυρίως καθώς το σύνολο του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε κινητή κάλυψη και οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται μέσω ανέπαφων συναλλαγών.

Η κυριαρχία του ηλεκτρονικού χρήματος, στη χώρα που το 1661 τύπωσε το πρώτο επίσημο χαρτονόμισμα, έχει ανοίξει τις συζητήσεις περί πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας των μετρητών στη χώρα. Η επιλογή αυτή, όμως, έχει αρκετούς πολέμιους.

Οι αντιδράσεις για την κατάργηση των χαρτονομισμάτων

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του Bloomberg, η οικονομική αλλαγή στη Σουηδία έχει φέρει ακόμη και την εκκλησία σε τέτοια θέση, ώστε να αποδέχεται δωρεές μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Την ίδια ώρα, στη Στοκχόλμη υπάρχουν αρκετοί άστεγοι που ζητούν τα χρήματα από την πώληση του περιοδικού αστέγων Situation Sthlm να μεταφέρονται μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής Swish και όχι μέσω μετρητών.

Αρκετοί είναι βέβαια που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Μερικοί υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο δίνεται ο απόλυτος έλεγχος στις τράπεζες, από τις οποίες θα περνούν όλες οι συναλλαγές, κρατώντας φυσικά και το ανάλογο κόμιστρο.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν επιστήμονες που ξεκαθαρίζουν πως με την απόλυτη κυριαρχία του ηλεκτρονικού χρήματος στη χώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Exit mobile version