Η Samsung ‘σπάει’ τα smartphones στη μέση με το Galaxy Fold 2 5G
Λίγο καιρό μετά την πρώτη του προσπάθεια, ο κολοσσός επιστρέφει για να ταράξει πάλι τα νερά.
- 7 ΣΕΠ 2020
Koυράστηκες να σκέφτεσαι πού να βάλεις το smartphone, για να μην το κρατάς όλη την ώρα στο χέρι και για να μπορείς να περπατήσεις με την άνεση σου -δεδομένου του μεγέθους του; Κατ’ αρχάς να αναγνωρίσω πως όλο ενδεχομένως να ‘ακούγεται’ πολύ λάθος, αλλά δεν είναι αυτή η πρόθεση μας. Για αυτό και θα κάνω αμέσως focus στο θέμα μας: η Samsung δούλεψε για εσένα, ‘σπάζοντας’ στη μέση στα ‘έξυπνα’ τηλέφωνα.
Fact: η μετάφραση της κορεατικής λέξης Samsung στα ελληνικά είναι ‘τρία αστέρια’ και την εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της, Lee Byung-chull, καθώς είχε λέει, όραμα να δημιουργήσει μια εταιρία που θα γίνει δυνατή και παντοτινή ‘όπως τα αστέρια στον ουρανό’. Το logo είχε τρία αστέρια, έως το 1993 που έγινε όπως το βλέπεις σήμερα. Τότε είχε γίνει σύσκεψη ‘κεφαλιών’ στη Φρανκφούρτη, όπου ο πρόεδρος Lee Jun Hee είχε πει ‘αλλάξτε τα πάντα, εκτός των οικογενειών σας, ώστε να γίνουμε επιτυχημένοι’. Αυτό το ‘αλλάξτε τα πάντα’ κρατά έως σήμερα, όπως θα δεις και στη συνέχεια.
O πολυεθνικός κολοσσός των 4.424.000.000 ευρώ για κέρδη το πρώτο τετράμηνο του 2020 (βλ. αύξηση της τάξης του 2.7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο, πέρυσι), προσπαθούσε χρόνια να προσφέρει στο αδηφάγο κοινό των gadjetακηδων κάτι που όμοιο του δεν θα είχαν χρησιμοποιήσει ξανά. Η πρώτη απόπειρα για smartphone που ‘διπλώνει’ (Galaxy Fold) ήταν προβληματική. Στα τεστ φάνηκε πως οι οθόνες παραήταν επιρρεπείς στη διάλυση. Επίσης, εμφανίζονταν συχνά βλάβες στη λειτουργία του τηλεφώνου. Προφανώς και οι ερευνητές δεν παραιτήθηκαν. Συνέχισαν τη δουλειά και τον περασμένο Φλεβάρη έδωσαν στον πλανήτη το Galaxy Z Flip, το οποίο ξεκάθαρα ‘έφαγε’ η πανδημία.
Η λογική είναι η εξής: δες λίγο το smartphone που έχεις και φαντάσου το να διπλώνει στη μέση (το ύψος του). Όπως είναι διπλωμένο, μπορείς να δεις όλες τις ενημερώσεις/κλήσεις/μηνύματα κλπ. Με ένα tap σε ό,τι ενδιαφέρει, όταν το ανοίγεις βρίσκεσαι ακριβώς εκεί -όπου σε ενδιαφέρει. Επίσης, όταν το ανοίξεις, έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς παράλληλα, δυο αγαπημένα apps. Δεν μπορείς να το φανταστείς; Δες το.
Το Galaxy Z Flip προωθήθηκε ως αυτό που χωράει στην παλάμη σου και δουλεύει με υπεράχιστες ταχύτητες, ενώ η μπαταρία ‘κρατά’ όλη μέρα. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Τιμούλα;
Αυτό της χωρητικότητας των 8.0 GB είναι στα 1.599 ευρώ. Ούτε καν 1.600. Μπορείς να το βρεις και με 1.198,99 ευρώ.
Όταν το έχεις ανοιχτό είναι 6.7 ίντσες. Κλειστό είναι 1.1 ίντσες. Έχει κάμερα μπροστά και πίσω (πίσω έχει δυο και όλες κάνουν εξαιρετική δουλειά και τη νύχτα), οκταπύρηνο επεξεργαστή, 16.000.000 χρώματα, dual cell μπαταρία και στο πακέτο που διατίθεται θα βρεις μπαταρία, ακουστικά, φορτιστή, καλώδιο σύνδεσης με PC και το εγχειρίδιο. Μπορεί να λειτουργήσει και ως κάμερα λήψεις video (από αυτές που χρησιμοποιεί λαοθάλασσα YouTubers), όταν το ‘χεις διπλωμένο -ακουμπώντας το κάτω μέρος στην παλάμη σου. Και όταν λένε αυτοί που το έφτιαξαν πως αντέχει όσες φορές και αν το διπλώσεις, ξεδιπλώσεις, πίστεψε με το ‘χουν τσεκάρει (επειδή δεν θέλω να λέω ψέματα, είναι ΟΚ έως τα 200.000 ανοίγματα). Όπως έχουν προνοήσει και για το πώς δεν θα γεμίζει σκόνη -με ειδική τεχνολογία.
Σου είπα πως η παρουσίαση αυτού που είδες από πάνω έγινε τον Φλεβάρη -με τη Motorola να προηγείται για κάποιες μέρες, στην κυκλοφορία αναδιπλούμενων smartphones, εκμεταλλευόμενη την κακή εκκίνηση της Samsung. Που προφανώς και ‘βγήκε’ σε αντεπίθεση διαρκείας. Έξι μήνες μετά το Galaxy Z Flip, ο τεχνολογικός κολοσσός είχε έτοιμο προς διάθεση το Galaxy Fold 2 5G. Τι ‘ν τούτο; Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις, θα σου πω να σκεφτείς ένα μικρό tablet που διπλώνει και γίνεται smartphone, ενώ οι δυο μπαταρίες σε απαλλάσσουν από κάθε άγχος. Αν διερωτάσαι για τον αριθμό των καμερών, στο πίσω μέρος -της διπλωμένης εκδοχής- υπάρχουν τρεις.
Η Samsung εξηγεί πως όταν το ‘χεις διπλωμένο (η οθόνη είναι 6.2 ίντσες) είναι κινητό και όταν το ανοίγεις (η οθόνη φτάνει τις 7.6 ίντσες) είναι tablet. Σε όποια συνθήκη, μπορεί να ‘τραβήξει’ φωτογραφία αν το κουνήσεις -χωρίς να χρειαστεί να πατήσεις κάτι. Μπορείς πάντα, να το ανοίξεις κατά το ήμισυ και να απολαύσεις έτσι, το αγαπημένο σου show ή την videoκληση με τους φίλους σου (χωρίς να χρειαστεί να το κρατάς). Και οι δύο οθόνες ‘παίζουν’ στην ίδια συχνότητα (ό,τι βλέπεις στη μικρή, βλέπεις και στη μεγάλη), ενώ μπορείς να χωρίσεις τις οθόνες σε τρία αγαπημένα apps, που θα βλέπεις παράλληλα. Δεν χρειάζεται επίσης, να πηγαίνεις ‘μπρος-πίσω’. Μπορείς να κάνεις drag and drop. Σημειωτέον, όταν βγάζεις μια φωτογραφία δεν χρειάζεται να πηγαίνεις να τη δείξεις στο ‘θέμα’ σου. Μπορεί να τη βλέπει, όπως κρατάς το τηλέφωνο!
Και σε αυτό το τηλέφωνο υπάρχει προστασία από σωματίδια σκόνης και ανεπιθύμητους ρύπους, με τη Samsung να αναπτύσσει νέα, καινοτόμο, τεχνολογία, προκειμένου να αποκτήσει αυτό που ‘χε ανάγκη. Το αυτό ισχύει και για τον κρυφό μηχανισμό αναδίπλωσης. Μάλλον δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω το λόγο που το Galaxy Z Fold 2 είναι η χαρά του multitasking και η μεγάλη οθόνη είναι η χαρά του gamer.
Για το τέλος, σου άφησα το καλύτερο: την τιμούλα. Είναι στα 2.099 ευρώ. Επειδή σε ξέρω, θα αναρωτιέσαι αν σε ‘δουλεύω’. Θα είμαι και πάλι ειλικρινής: σε ενημερώνω για το τι υπάρχει εκεί έξω, γνωρίζοντας πως ζω στη χώρα που έπαθε ‘φρενίτιδα’ για το iPhone11 Pro (αξίας που ξεπερνά τα 1000 ευρώ). Ήταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν τα iPhone 11 που υπήρχαν στο στοκ της χώρας, εξαντλήθηκαν από την πρώτη ημέρα. Σε εκείνο το πρώτο 24ωρο οι Έλληνες καταναλωτές είχαν ξοδέψει περισσότερα από 10.000.000 ευρώ, για το νέο μοντέλο smartphone της Apple. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, έκρινα πως θα ‘χε ένα νόημα -τουλάχιστον- να ξέρεις πού έχει φτάσει η τεχνολογία των ‘έξυπνων τηλεφώνων’.