Η θάλασσα είναι μπλε, εκτός κι αν ζεις στον Βόλο που είναι ασημί
- 29 ΑΥΓ 2024
Εδώ και αρκετές μέρες, σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει ή δει στο ασφυκτικά γεμάτο από άλλες σημαντικές ειδήσεις feed σας, οι κάτοικοι του Βόλου αντί να κάνουν το μπάνιο τους απολαμβάνοντας την παρατεταμένη τελετή λήξης του Αυγούστου, μαζεύουν νεκρά ψάρια από τις παραλίες, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία που δείχνουν οι ιθύνοντες.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, μάλιστα, ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά παντός καθώς η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη. Σε μια κίνηση απελπισίας, μάλλον, ένας χειριστής εκσκαφέα, όπως υποστηρίζει ο πάντα ψύχραιμος Αχιλλέας Μπέος, έθαβε τα ψάρια στην κοίτη του χειμάρρου Ξηριά στο Διμήνι. Το παιχνίδι των ευθυνών που εκσφενδονίζονται από τη μία μεριά στην άλλη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ερώτημα ωστόσο είναι άλλο και όχι ποιος έδωσε την εντολή στον χειριστή να προβεί στον ενταφιασμό. Πώς πέθαναν, τελικά, τα ψάρια και γιατί κάλυψαν τις παραλίες του Βόλου; Το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά προφανώς προκαλεί εντύπωση όταν το λιμάνι μιας περιοχής έχει μετατραπεί σε ασημί λόγω των νεκρών ψαριών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χιλιάδες τόνοι νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που φτάνουν καθημερινά στο βορειοδυτικό τμήμα του λιμανιού, παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν στο θαλασσινό νερό. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Στέφανος Στεφάνου, ο τζίρος τους φέτος το καλοκαίρι μειώθηκε αισθητά και τώρα χάνουν και τον Σεπτέμβριο που ήταν ένας καλός μήνας διαχρονικά. «Η κατάσταση είναι τραγική. Η ζημιά ξεκίνησε φέτος με το θέμα της ποιότητας των νερών του Παγασητικού που δεν ξεκαθάριζε έγκαιρα η κατάσταση και πολλοί τουρίστες δεν ήλθαν καθόλου. Και τώρα συνεχίζεται με τα νεκρά ψάρια».
Οι εικόνες από τον Βόλο ταξίδεψαν και στο εξωτερικό, με την Guardian να κάνει την αρχή γράφοντας: «Τουριστικό λιμάνι στην Ελλάδα πλημμύρισε με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Τα πτώματα των ψαριών που επιπλέουν σχημάτισαν ένα ασημί στρώμα πάνω από το λιμάνι και η έντονη δυσοσμία ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές, που έσπευσαν να τα συλλέξουν πριν η οσμή φτάσει στα κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Η περιοχή εκτείνεται σε χιλιόμετρα. Δεν είναι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου».
Την Τετάρτη (28/08) μηχανότρατες τράβηξαν δίχτυα για να συλλέξουν τα ψάρια, τα οποία τελικά φορτώθηκαν στο πίσω μέρος φορτηγών. Οι αρχές ανέφεραν ότι πάνω από 40 τόνοι έχουν συλλεχθεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Η Guardian δεν είναι το μόνο Μέσο του εξωτερικού που ασχολείται με τη χώρα μας, με το BBC, το Sky News και το Reuters να αφιερώνουν χρόνο και λέξεις για το κάπως μυρωδάτο φαινόμενο.
«Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε ένα τουριστικό λιμάνι στην κεντρική πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα, αφού εκτοπίστηκαν από τα συνήθη ενδιαιτήματά τους στο γλυκό νερό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου έτους», γράφει το πρακτορείο Reuters.
«Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ιστορικές πλημμύρες του περασμένου έτους που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο πέρυσι βορειότερα, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών και των λιμνών. Ένα δίχτυ δεν είχε τοποθετηθεί στις εκβολές του ποταμού που οδηγεί στον Βόλο, είπαν. Όταν τα ψάρια συναντήθηκαν με τη θάλασσα, το αλμυρό νερό πιθανότατα τα σκότωσε».
Και έζησαν αυτοί καλά και οι κάτοικοι του Βόλου με χιλιάδες ψάρια στο λιμάνι και τη θάλασσα της περιοχής.