Alfred Gescheidt/Getty Images/Ideal Image
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Θεία Αδελφότητα του Πυθαγόρα και άλλες 4 μυστικές οργανώσεις

Αν και οι ιστορίες τους δεν λέγονται συχνά, αυτές οι μυστικές ομάδες έχουν αφήσει τα δικά τους ασαφή σημάδια στον χάρτη.

Όλοι γνωρίζουμε τους Μασόνους, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη μυστικές οργανώσεις που άνθισαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι δυτικές ΗΠΑ, για παράδειγμα, φιλοξενούν μια μακροχρόνια, χαμηλών τόνων ιστορική οργάνωση, ενώ η κουλτούρα φαγητού της βόρειας Ισπανίας διατηρείται ζωντανή μέσω επιλεκτικών λεσχών δείπνου για περισσότερο από έναν αιώνα.

Αν και οι ιστορίες τους δεν λέγονται συχνά, αυτές οι μυστικές ομάδες έχουν αφήσει τα δικά τους ασαφή σημάδια στο χάρτη με τα μυστήρια σημεία των καιρών. Ακολουθούν 5 ελάχιστα γνωστές μυστικές οργανώσεις.

Το Τάγμα του Κρυφού Χεριού

Οι μυστικές ομάδες συνήθως προκαλούν έναν θαυμασμό, αλλά και μια περιέργεια. Το Order of the Occult Hand, βέβαια, είναι η διασκεδαστική πλευρά των κρυφών οργανώσεων. Η προέλευσή του εντοπίζεται στο 1965, όταν ο Joseph Flanders, δημοσιογράφος εγκληματολογίας της Charlotte News, έγραψε ένα άρθρο για τον πυροβολισμό ενός τοπικού μυλωνά.

«Ήταν σαν ένα μυστηριώδες χέρι να είχε φτάσει από ψηλά και να μετακινούσε τους παίκτες σαν πιόνια σε κάποια γιγαντιαία σκακιέρα», έγραψε ο Flanders. Οι συνάδελφοί του, λέει ο θρύλος, βρήκαν την περιγραφή τόσο καλή, που δημιούργησαν το Τάγμα του Κρυφού Χεριού, μια μυστική οργάνωση αφιερωμένη στο να γράφει παρόμοιες φράσεις στη δουλειά τους.

Η αποστολή διαδόθηκε γρήγορα στους δημοσιογραφικούς κύκλους της και όχι μόνο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η σκανδαλώδης συνωμοσία των μέσων ενημέρωσης είχε γίνει τόσο διαδεδομένη, ώστε η Boston Herald φέρεται να απαγόρευσε το «απόκρυφο χέρι» από την εφημερίδα. Με την πάροδο των ετών, η φράση συνέχισε να εμφανίζεται στους New York Times, την Washington Post και τους Los Angeles Times.

Το 2004, ο συγγραφέας James Janega δημοσίευσε μια λεπτομερή αποκάλυψη του Τάγματος στην εφημερίδα Chicago Tribune, και το 2006, ο δημοσιογράφος Paul Greenberg, παλιό μέλος της εταιρείας, παραδέχτηκε ότι δημιούργησε μια νέα μυστική φράση.

Το Τάγμα των Oculists

Το 2011, μια ομάδα ερευνητών έσπασε τον κώδικα ενός χειρόγραφου αιώνων που ανήκε σε μια μυστική κοινωνία γνωστή ως Oculists. Το κείμενο, γνωστό ως Copiale Cipher, πιστεύεται ότι χρονολογείται μεταξύ περίπου 1760 και 1780 και ανακαλύφθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Μόλις αποκρυπτογραφήθηκε η συγκεχυμένη χρήση λατινικών και ελληνικών χαρακτήρων, βελών και σχημάτων, καθώς και μαθηματικών συμβόλων, αποκαλύφθηκε ένα τελετουργικό εγχειρίδιο για μια γερμανική ομάδα του 18ου αιώνα με έντονο ενδιαφέρον για την όραση. Το κρυπτογράφημα περιγράφει λεπτομερώς τις τελετές μύησης και τους όρκους των Oculists.

Για παράδειγμα, σε ένα απόσπασμα, το υποψήφιο μέλος γονατίζει σε ένα δωμάτιο με κεριά μπροστά σε έναν άντρα που φοράει ένα φυλαχτό με μπλε μάτι. Μέχρι και σήμερα, ο απώτερος σκοπός τους παραμένει άγνωστος.

Kañoyetan

Η Χώρα των Βάσκων της Βόρειας Ισπανίας φιλοξενεί μια χούφτα “txokos” – μυστικές ομάδες με επίκεντρο το φαγητό, οι οποίες ξεκίνησαν ως ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων σε φαγητό και ποτό όταν γευματίζουν εκτός σπιτιού. Αυτά τα γαστρονομικά σωματεία λειτουργούν ως λέσχες – τα μέλη, τα οποία συχνά επιλέγονται μετά από χρόνια αναμονής, έχουν πρόσβαση σε μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και αποθήκη, όπου μαγειρεύουν για τον εαυτό τους ή ο ένας για τον άλλον.


Η ομάδα Kañoyetan, η οποία φέρεται να είναι η παλαιότερη εταιρεία στην περιοχή (ιδρύθηκε το 1900), έχει για μέλος της τον διάσημο τσεφ Martin Berasategui – 12 φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin.

Μέχρι πρόσφατα, οι txokos λειτουργούσαν ως μυστικές ομάδες μόνο για άντρες ώστε αυτοί να κοινωνικοποιούνται και να μαγειρεύουν έξω από το σπίτι, όπου, σύμφωνα με το BBC, «οι γυναίκες τους παραδοσιακά έκαναν κουμάντο».

E Clampus Vitus

Η ομάδα E Clampus Vitus ξεκίνησε από τη Δυτική Βιρτζίνια κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1840. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1850, οι Clampers, όπως πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εποχής, πήραν το δρόμο για την Καλιφόρνια.

Πολλά από τα τελετουργικά της λέσχης υιοθετήθηκαν ως αντίδραση στις τυπικότητες άλλων οργανώσεων της εποχής, όπως οι Odd Fellows και οι μασόνοι.

Οι Clampers, οι οποίοι ήταν κυρίως ανθρακωρύχοι, φορούσαν εκκεντρικά ρούχα και αξεσουάρ, διεξήγαγαν ανάλαφρες τελετές και υιοθέτησαν το σύνθημα “Credo Quia Absurdum” (Πιστεύω επειδή είναι παράλογο).

Οι λέσχες των Clampers εξασθένησαν γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1920, η ομάδα είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Τη δεκαετία του 1930 οι Clampers επανιδρύθηκαν με έναν σκοπό: Τη διατήρηση της κληρονομιάς των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και των περιοχών εξόρυξης χρυσού.

Η Θεία Αδελφότητα του Πυθαγόρα

Το όνομα Πυθαγόρας πιθανότατα ξυπνά μνήμες από τη γεωμετρία του γυμνασίου, αλλά ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός ήταν επίσης επικεφαλής μιας μυστηριώδους ομάδας. Η Θεία Αδελφότητα του Πυθαγόρα δημιουργήθηκε τον έκτο αιώνα π.Χ. και μπορεί να βασιζόταν στη μελέτη των μαθηματικών, αλλά λειτουργούσε περισσότερο σαν μυστική κοινωνία.

Πιστεύεται ότι ζούσαν από κοινού, παρέδιδαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ήταν χορτοφάγοι που υποτίθεται ότι δεν έτρωγαν φασόλια επειδή πίστευαν ότι τα φασόλια είχαν ψυχή, και ακολουθούσαν διάφορες αυστηρές τελετουργίες. Το σύνθημα των Πυθαγορείων ήταν «όλα είναι αριθμός» και στόχος τους ήταν να είναι καθαροί στο μυαλό και την ψυχή.


Η εστίασή τους στα μαθηματικά και την επιστήμη ήταν ένας τρόπος για την επίτευξη της καθαρότητας – όπως και η αποφυγή της χρήσης μάλλινων ρούχων. Η ομάδα είχε τελικά πολλά μαθηματικά επιτεύγματα, αλλά ο επιλεκτικός και άκαμπτος τρόπος ζωής τους συνέβαλε σε μια παρατεταμένη αίσθηση μυστηρίου γύρω από την κοινότητα.