Kin Shing Lai/Unsplash
ΚΟΣΜΟΣ

Η τρελή ιστορία της ηλικιωμένης που είχε πολυτιμο λίθο για doorstop

Αν είσαι από εκείνους που τα κάνουν όλα όπως πρέπει, πήγαινε σε άλλο κείμενο. Αυτό είναι για όσους μπορεί να έχουν πέτρα για doorstop.

Δεν ξέρω αν είσαι από αυτούς που τα κάνεις όλα κατά όπως πρέπει, αλλά εγώ στην πόρτα που συνδέει το σαλόνι με τα δωμάτια έχω για στοπ μια πέτρα να, με το συμπάθιο. Την έχει βρει και φιλοτεχνήσει η θεία μου, την εποχή που έκανε μαθήματα ζωγραφικής. Επειδή φοβάμαι μην πέσει σε κανένα πόδι -ή κανένα κεφάλι- προτιμώ να την έχω στο έδαφος. Έτσι, την αξιοποίησα ως doorstop.

Μάλλον, κάτι ανάλογο έκανε μια ηλικιωμένη Ρουμάνα με μια πέτρα που βρήκε έξω από το σπίτι της. Της άρεσε, την πήρε και την έβαλε να «κρατάει» μια πόρτα. Εν αντιθέσει με τη δική μου πέτρα -που είναι ένα, άντε δυο κιλά-, της κυρίας -των 3,5 κιλών- αποδείχθηκε ότι αξίζει 1.000.000 ευρώ.

Τη βρήκε σε κοίτη ρέματος και αποδείχθηκε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα άθικτα κομμάτια κεχριμπαριού στον κόσμο. Όπως ανέφερε η El Pais το κεχριμπάρι, που αρχίζει ως ρητίνη δέντρων και εκατομμύρια χρόνια μετά απολιθώνεται σε σκληρό, ζεστής απόχρωσης υλικό, αναγνωρίζεται ως πολύτιμος λίθος.

Η Ρουμάνα είχε βρει δείγμα ρουμανίτη, που δεν εκτιμήθηκε από τους ληστές που είχαν μπει σπίτι της και έκλεψαν τα κοσμήματα της. Λογικό.


Εν τω μεταξύ, ούτε η ίδια η γυναίκα που πέθανε το 1991, κατάλαβε τι είχε στα χέρια της (για την ακρίβεια, στην πόρτα της). Το ανακάλυψε ο κληρονόμος της που είδε την πέτρα στο έδαφος και σκέφτηκε πως δεν έχει να χάσει κάτι, αν την τσεκάρει.

Bhautik Andhariya/Unsplash

Την πήγε στο Μουσείο Ιστορίας στην Κρακοβία, έμαθε περί τίνος επρόκειτο (η ηλικία του κεχριμπαριού ήταν από 38.5 έως 70 εκατομμύρια χρόνια και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του είδους, στον κόσμο) και το πούλησε στο ρουμανικό κράτος.

Το ψήγμα διαφημίζεται πλέον, ως εθνικός θησαυρός και εκτίθεται στο Επαρχιακό Μουσείο του Μπουζάου, κομητεία στην οποία βρέθηκε.

Η εν λόγω ιστορία δεν είναι η μόνη με στοπ πόρτας/doorstop, που αποδεικνύεται πολύτιμος λίθος. Το έχει πάθει και άντρας από το Μίσιγκαν που χρησιμοποιούσε μετεωρίτη, αξίας 100.000 ευρώ.


Για την ιστορία, η Ρουμανία συγκαταλέγεται στις χώρες με τα πιο σημαντικά κοιτάσματα κεχριμπαριού, με την κομητεία Μπουζάου να είναι μια από τις περιοχές όπου βρίσκεται σε αφθονία αυτός ο ημιπολύτιμος λίθος.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων των κοιτασμάτων της χώρας, ο γεωλόγος Oscar Helm τα ονόμασε rumanit (ρουμανίτ). Είναι ευρύτερα γνωστό ως «Κεχριμπάρι Μπουζάου».

Η περιοχή φιλοξενεί ένα φυσικό καταφύγιο όπου έχουν ανακαλυφθεί διάφορα κεχριμπαρένια ψήγματα, σημαντικής αξίας υπό την έννοια της ποιότητας αλλά και άλλες. Για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερες από 160 αποχρώσεις. Μερικά από αυτά περιέχουν πληθώρα απολιθωμάτων από -μεταξύ άλλων-, αραχνίδια, σκαθάρια, μύγες, καρκινοειδή, ερπετά, φτερά πτηνών και τρίχες ζώων.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.