Η τρελή και σύντομη ζωή του Pablo Escobar μέσα από 9 γεγονότα
- 2 ΔΕΚ 2024
Τo Netflix δεν χρειαζόταν τον Pablo Escobar και ο Pablo Escobar δεν χρειαζόταν το Netflix για να γίνει γνωστός. Παρ’ όλα αυτά, η streaming πλατφόρμα και η ιστορία του πιο γνωστού drug lord όλων των εποχών, πιάστηκαν χέρι-χέρι και εκτόξευσαν μαζί με τη βοήθεια της μυθοπλασίας, τη φήμη τους στην εξώσφαιρα της ποπ κουλτούρας.
Από την επίσημη κυκλοφορία της σειράς μέχρι και το τέλος της, δεν έχουν αλλάξει πολλά. O Pablo Emilio Escobar Gaviria παραμένει νεκρός και το Netflix συνεχίζει να μοιράζει με την ίδια συχνότητα στους συνδρομητές του περιεχόμενο.
Αν και έχουν περάσει 31 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατό του, όμως, ο κανένας που έγινε πολλά παραπάνω από κάποιος, εξακολουθεί να απασχολεί έναν απλό πολίτη στην Αθήνα, στο Παρίσι, τη Λιουμπλιάνα και το Μεντεγίν, ειδικά κάτι μέρες σαν και αυτές. Βλέπετε, σαν σήμερα (2/12/ 1993) πέθανε σε ηλικία 44 ετών ενώ σαν χθες (1/12/1949), γεννήθηκε.
Η τρελή και σύντομη ζωή του «βασιλιά της κοκαΐνης», μέσα από 9 facts που μπορεί να μην γνώριζες.
Η Κολομβία ήταν ήδη επικίνδυνη
Μπορεί ο Don Pablo να συνέβαλε τα μέγιστα στη βία της Κολομβίας και στην αντίληψη ότι η χώρα είναι επικίνδυνη, ωστόσο ούτε πριν ήταν το ασφαλέστερο μέρος για να ζήσει κανείς. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και του ’50, η Κολομβία περνούσε στην πραγματικότητα μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, γνωστή ως La Violencia, δηλαδή βίας. Αυτή προήλθε από τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου του Φιλελεύθερου Κόμματος Jorge Eliecer Gaitan, με τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε να στοιχίζει πάνω από 180.000 ζωές.
Απαγωγές και μικροεγκλήματα
Ο Escobar ήθελε να γίνει από πάντα πλούσιος και από τα εφηβικά του χρόνια, πουλούσε ψεύτικα λαχεία. Η συμπεριφορά του, σταδιακά τον οδήγησε σε πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως η διακίνηση μαριχουάνας και η κλοπή αυτοκινήτων. Στα 20, το έριξε στις απαγωγές και έβγαλε από αυτές 100.000 δολάρια. Κάπου εκεί κατάλαβε ότι το έγκλημα πληρώνει καλά.
Η πρώτη δολοφονία
Το 1975, σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο Escobar θέλησε να κάνει μια συμφωνία με τον επικεφαλής του καρτέλ του Μεντεγίν, η οποία αφορούσε 14 κιλά κοκαΐνης. Ωστόσο, επειδή θεωρούνταν απλώς ένας μικροεγκληματίας, φέρεται να έβαλε να σκοτώσουν τον Rostrepo. Στη συνέχεια, ενημέρωσε τα άτομα του Restrepo ότι πλέον δούλευαν γι’ αυτόν, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα ηνία και ξεκινώντας την ανάδειξή του σε βαρόνο των ναρκωτικών.
Δωροδοκία ή θάνατος
Ο Escobar έκανε πολλούς φίλους από την αστυνομία και συχνά τους δωροδοκούσε για να κάνουν τα στραβά μάτια. Προφανώς, δεν δέχονταν όλοι τα χρήματα, με αποτέλεσμα τη διάσημη ρήση του “plata o plomo”, που σημαίνει «ασήμι ή μόλυβδος».
Με άλλα λόγια, πάρε τη χρήματα ή θα πεθάνεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης βομβιστικής επίθεσης στην πτήση 203 της Avianca, όπου σκοτώθηκαν 107 αθώοι άνθρωποι, όπως και της βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο DAS, όπου σκοτώθηκαν άλλοι 52.
Ήταν εξωφρενικά πλούσιος
Ναι, το να είσαι βαρόνος των ναρκωτικών είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βγάλεις πολλά χρήματα, αλλά ο Escobar το πήγε πολλά βήματα παρακάτω. Ο αδελφός του, είχε δηλώσει ι ότι στην ακμή του καρτέλ, ξόδευαν πάνω από 1000 δολάρια την εβδομάδα σε λαστιχάκια μόνο και μόνο για να δένουν τις στοίβες των μετρητών τους. Υπενθυμίζουμε ότι προμήθευε το 80% της κοκαΐνης των Ηνωμένων Πολιτειών και μέχρι τη δεκαετία του ’90, είχε επίσημη αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ασχολήθηκε με την πολιτική
Το 1982, ο Escobar εξελέγη ως αναπληρωματικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η αυτοκρατορία του βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη. Ως μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Κολομβίας, είχε ως στόχο να αποκτήσει αρκετή επιρροή στην πολιτική της χώρας. Τα κατάφερε, μέχρι έναν βαθμό.
Αγαπούσε τους φτωχούς και οι φτωχοί αγαπούσαν εκείνον
Υπάρχει μια γειτονιά στο Μεντεγίν που εξακολουθεί να φέρει το όνομά του. Ο Escobar ήταν γνωστός για τη συνεισφορά του στην πόλη, η οποία περιελάμβανε χορηγίες σε τοπικές παιδικές ομάδες ποδοσφαίρου και την κατασκευή αθλητικών συγκροτημάτων, σχολείων και εκκλησιών για τους φτωχούς. Όταν πέθανε το 1993, πάνω από 25.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν στην κηδεία του.
Κολομβία, η πρωτεύουσα των δολοφονιών
Η ισχυρή επιρροή του και οι πόλεμοι που μαίνονταν μεταξύ των καρτέλ επί των ημερών του οδήγησαν την Κολομβία να γίνει η πρωτεύουσα των δολοφονιών παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, η χώρα υπέστη περισσότερους από 27.000 βίαιους θανάτους μόνο το 1992, που αντιστοιχεί σε περίπου 74 δολοφονίες την ημέρα!
Ποια ήταν η τιμωρία του για όλα αυτά; Μια προσωπικά σχεδιασμένη φυλακή, με καταρράκτη, μπαρ, τζακούζι και προσωπικό γήπεδο ποδοσφαίρου.
Game Over
Το 1992, εμφανίστηκε μια ομάδα που αυτοαποκαλούνταν Los Pepes, η οποία έκαψε τις εγκαταστάσεις του Escobar και σκότωσε μέλη της οικογένειάς του. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να συνεργάζονται με τις κολομβιανές δυνάμεις και μέσω της τότε τεχνολογίας, κατάφεραν να τον εντοπίσουν στο Μεντεγίν, γεγονός που τελικά οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε στέγες το 1993. Ενώ ο Escobar πυροβολήθηκε θανάσιμα στο αυτί, εξακολουθεί να αμφισβητείται αν η σφαίρα προήλθε από τις αρχές ή αν ο ίδιος τράβηξε τη σκανδάλη.