«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας»
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας και τη φετινή θεματική της για την ισότητα, η Γενική Γραμματέας Ισότητας, Μαρία Συρεγγέλα, μάς γράφει για τη βία κατά των γυναικών και για τα πρώτα συμπέρασματα από τη γραμμή SOS 15900.
- 8 ΜΑΡ 2020
Από το 1996 και μετά, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να προσδίδουν σε κάθε νέα Ημέρα της Γυναίκας ένα ετήσιο θέμα. Είχαμε τις ‘Γυναίκες στο Τραπέζι της Ειρήνης’, τις ‘Γυναίκες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα’, τον ‘Κόσμο Χωρίς τη Βία Κατά των Γυναικών’, ή το πιο πρόσφατο ‘Ενδυναμώστε τις Γυναίκες της Υπαίθρου, Δώστε Τέλος στη Φτώχεια και την Πείνα’. Για φέτος, το θέμα είναι ‘Είμαι η Γενιά της Ισότητας: Κάνοντας τα Γυναικεία Δικαιώματα Πραγματικότητα’, σε συνάρτηση με την 25η επέτειο από την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Γυναίκα στο Πεκίνο – τον αναγνωρισμένο ως πιο προοδευτικό χάρτη πορείας για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Με αφορμή τη φετινή θεματική της ισότητας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα, μάς γράφει το δικό της μήνυμα για τη μεγαλύτερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γυναίκας:
«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί αποτέλεσμα και μία από τις αιτίες της έμφυλης ανισότητας. Η καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας δεν αντιμετωπίζεται ως άλλη μια απόρροια των ανισοτήτων αλλά ως ένα διττό πρόβλημα που χρήζει επιστημονικής και οργανωμένης προσέγγισης.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί αδιαμφισβήτητη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή επαγγέλματος. Η εξάλειψη της και η προσπάθεια καταπολέμησης της αποτελεί τον δρόμο προς της ουσιαστική πρόοδο, την ισότητα και την ανάπτυξη.
Ο όρος ‘’βία κατά των γυναικών’’ ή έμφυλη βία περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.
Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία, τα ίδια τα θύματα επικοινωνούν με σκοπό την καταγγελία και βρίσκονται σε σχέση γάμου με τον πιθανό θύτη. Οι δε θύτες είναι εργαζόμενοι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.
Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και δομών (τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και Συμβουλευτικά κέντρα). Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί προσφέρουν δωρέαν τις υπηρεσίες τους, 24 ώρες, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα (νομική, εργασιακή, κοινωνική και ψυχολογική) , ενημέρωσης και πληροφόρησης, νομικής βοήθειας, παραπομπής και συνοδείας όπου φυσικά απαιτείται, των θυμάτων βίας σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στα δικαστήρια, σε μονάδες φροντίδας υγείας και σε φορείς σχετιζόμενους με την εργασία, την επιδοματική απόδοση και διαδικασία καθώς και σε φορείς για την στήριξη και προστασία των ανηλίκων.
Σε θεσμικό πλαίσιο, η ισχύς της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και η κύρωση της από τη χώρα μας το 2018, θέτει την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία στη δημόσια σφαίρα και αποτελεί το πλέον ολοκληρωμένο νομικό κείμενο ως προς τη βία κατά των γυναικών. Στη χώρα μας, φορέας εποπτείας και ελέγχου εφαρμογής της Σύμβασης είναι η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Στόχος και σκοπός της Γενικής Γραμματείας είναι η ενημέρωση, δέσμευση ως προς τις συμβατικές υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού ως προς την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία.
Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που επηρεάζεται από την οικονομική κατάσταση της χώρας, τα στερεότυπα και τους προκαθορισμένους ρόλους για τη γυναίκα, την εκπαίδευση της νέας γενιάς κοριτσιών και αγοριών ως προς την αναγνώριση, αποφυγή και προσπάθεια αποτροπής της έμφυλης βίας και την ενημέρωση της κοινωνίας για το τι είναι βία και πώς μας επηρεάζει.
Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε την εξάλειψη της βίας, κατανοώντας πως ο αγώνας αυτός απαιτεί την προσπάθεια όλων μας. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα για μια κοινωνία χωρίς βία, χωρίς διακρίσεις και χωρίς φόβο».
Ευχαριστούμε τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων για τη συμβολή της. Ακολουθεί το μήνυμα και η δράση της για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας: