iStock
ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη (και ορμόνη) που προλαμβάνει την εμφάνιση άνοιας

Γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι αυτή που ρυθμίζει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό. 

Το παζλ αποτελείται από δεκάδες κομμάτια, τα οποία πρέπει να κουμπώσουν σωστά για να του δώσουν το επιθυμητό σχήμα και να δημιουργηθεί η επιθυμητή εικόνα. Φαντάσου τώρα τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα παζλ. Αν ένα από τα κομμάτια του λείπει, τότε η υγεία του τίθεται αμέσως σε κίνδυνο. 

Ένα από αυτά τα κομμάτια είναι οι βιταμίνες, που παίζουν βασικό ρόλο στο να χτίσουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό. Προσλαμβάνονται από τις τροφές που καταναλώνουμε, ενώ η έλλειψη τους ενισχύεται συνήθως μέσα από τον συνδυασμό της κατάλληλης διατροφής και της λήψης συμπληρωμάτων.

Μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες είναι και αυτή που είναι γνωστή ως η βιταμίνη του ήλιου, επειδή πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Ο λόγος για τη βιταμίνη D.

Και βιταμίνη και ορμόνη

Η βιταμίνη D είναι οργανική ουσία, που ανήκει και στις βιταμίνες, αλλά και στις ορμόνες (έχει άμεση δράση στα γονίδια μας). Είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. 

Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητά της είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου. Η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες. 

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι μεταξύ άλλων ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες, τα δημητριακά και τα πορτοκάλια. 

Από την άλλη, η έλλειψή της (αποδεικνύεται μέσω ειδικών αιματολογικών εξετάσεων) μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση ή ακόμα και κατάθλιψη, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. 

Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας, καρδιοπάθειας και εκδήλωσης των συμπτωμάτων της γρίπης σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C

Τώρα, μία νέα έρευνα έρχεται να υπογραμμίσει μία ακόμα προστατευτική δράση της συγκεκριμένης βιταμίνης: ότι μπορεί να μειώσει προληπτικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάλγκαρι στον Καναδά και του Έξετερ στη Μεγάλη Βρετανία ανέλυσαν σε βάθος στοιχεία δεκαετίας για σχεδόν 12.400 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών (από αυτούς, το 37% έπαιρνε έξτρα συμπληρώματα βιταμίνης D). Στη διάρκεια αυτών των 10 ετών σχεδόν 2.700 άτομα διαγνώστηκαν με κάποια μορφή άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα όσων έπαιρναν τέτοια συμπληρώματα, υπήρξαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν χωρίς άνοια για περισσότερο χρόνο κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Zahinoor Ismail, εκ των επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο για θέματα Αλτσχάιμερ Alzheimer’s & Dementia: Assessment, Diagnosis and Monitoring: «Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει ορισμένες επιπτώσεις στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να μειώνουν την άνοια, όμως έως τώρα η σχετική έρευνα είχε παράσχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, η βιταμίνη D εμπλέκεται στην απαλλαγή του εγκεφάλου από την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές, η τοξική συσσώρευση της οποίας αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη του Αλτσχάιμερ. Τονίζει μάλιστα ότι η προληπτική δράση της είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε εκείνους δεν είναι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ4, το οποίο αυξάνει τη γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

«Η πρόληψη της άνοιας ή ακόμη και η καθυστέρηση της εμφάνισης της είναι ζωτικά σημαντική, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν», σημειώνει ο επίσης επικεφαλής Byron Creese για να καταλήξει: 

«Ο σύνδεσμος με τη βιταμίνη D που προκύπτει από τη νέα μελέτη μας, δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας. Όμως είναι ανάγκη πλέον να κάνουμε κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν κατά πόσο αυτό όντως ισχύει».

Παλαιότερες έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι η D μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο και από μία ακόμα δυνητικά τοξική πρωτεΐνη, την Τ, που εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας.

Exit mobile version