AP Photo/Hassan Ammar
EXPLAINED

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και η κωμική στάση των ΗΠΑ

Ως «περιορισμένη χερσαία επιχείρηση» χαρακτηρίζει την εισβολή στον Λίβανο το Ισραήλ, τη στιγμή που πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Πολεμάμε τη Χεζμπολάχ, όχι τον λαό του Λιβάνου», υποστηρίζει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, τη στιγμή που οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται. Αυτό το νέο και σημαντικότερο κεφάλαιο στην ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή άνοιξε με την «περιορισμένη χερσαία επιχείρηση», όπως την αποκάλεσε το Ισραήλ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Επίθεση πραγματοποιήθηκε και σε λιμάνι που ελέγχεται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Οι επιθέσεις έγιναν κατά μήκος των βόρειων συνόρων στον Λίβανο με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ. Το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ χαρακτήρισε την εισβολή ως «επόμενη φάση» του πολέμου και σηματοδοτεί την τέταρτη φορά που Ισραηλινοί στρατιώτες εισέρχονται σε λιβανέζικο έδαφος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια και την πρώτη μετά τον 34ήμερο πόλεμο του Ισραήλ στη χώρα το 2006.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έθεσαν τις βάσεις για την εισβολή τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους, έχουν καταστρέψει σπίτια και έχουν εκτοπίσει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Βέβαια, όπως γράφτηκε και στην αρχή του κειμένου, «πολεμάμε τη Χεζμπολάχ, όχι τον λαό του Λιβάνου».

Η τελευταία κλιμάκωση έρχεται αφού το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah σε αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή αν και πρέπει να σταθούμε και σε κάτι άλλο: τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο «ερπυσμού της αποστολής» σε μια χερσαία επιχείρηση που θα μπορούσε τελικά να διευρυνθεί σε έκταση και να μετατραπεί σε μια πιο μακροπρόθεσμη εισβολή.

Ο πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια πρόταση εκεχειρίας 21 ημερών η οποία απορρίφθηκε από τον Netanyahu. Οι ΗΠΑ είναι βασικός προμηθευτής των όπλων του Ισραήλ, το Ισραήλ συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί και οι ΗΠΑ, σε ένα θέατρο του παραλόγου, ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις. Το «βρες το λάθος» στα καλύτερά του.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την εισβολή στον νότιο Λίβανο ως περιορισμένης έκτασης, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει «μακροχρόνια κατοχή». Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στην απομάκρυνση «άμεσων απειλών» από λιβανέζικα χωριά κατά μήκος των συνόρων, βάζοντας στοπ σε ενδεχόμενη προσπάθεια της Χεζμπολάχ να διεισδύσει στο βόρειο Ισραήλ.

Το πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η επιχείρηση, δεν έχει γίνει γνωστό, αν και οι Ισραηλινοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω δράση. Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στα στρατεύματα κοντά στα λιβανέζικα σύνορα ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ ήταν «ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελικό» και ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ενώ η έκταση των στρατιωτικών σχεδίων του Ισραήλ στο εσωτερικό του Λιβάνου παραμένει ασαφής, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει γίνει όλο και πιο προκλητικός απέναντι στις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, καθώς και στην ευρέως διαδεδομένη οργή για τις αυξανόμενες απώλειες αμάχων στον Λίβανο και τη Γάζα.

Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις που αρχικά είχαν δηλωθεί από το Ισραήλ ως περιορισμένες ως προς τους στόχους τους, αποδείχθηκαν το αντίθετο. Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται η πολυετής κατοχή του νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ που ξεκίνησε το 1982 με δηλωμένο στόχο μια σύντομη και περιορισμένη αποστολή για την καταστροφή της Παλαιστινιακής Απελευθερωτικής Οργάνωσης (PLO) στη χώρα.

Τι συνέβη πριν από την εισβολή

Λίγο πριν από την εισβολή, το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ ενέκρινε την «επόμενη φάση» του πολέμου με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μικρές επιδρομές στα σύνορα με τον Λίβανο και απέκλεισε αρκετές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, περιορίζοντας την κίνηση των πολιτών εκεί.

Ο λιβανέζικος στρατός είχε επίσης εκκενώσει τα παρατηρητήρια στα νότια σύνορα και μεταφέρθηκε σε στρατώνες στα συνοριακά χωριά. Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε και πάλι τα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας Βηρυτού, κυρίως σιιτικές γειτονιές όπου η Χεζμπολάχ έχει τη βάση της.

Ακολούθησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τα όρια της πόλης της Βηρυτού νωρίς τη Δευτέρα.

Αν το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς στη Γάζα, γιατί βρίσκεται τώρα στον Λίβανο;

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο βρίσκονται ξανά σε θέση μάχης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει να πλήττει το Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη, μεγάλο μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε ερείπια από τις ισραηλινές βόμβες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ έχει μεταφέρει τους στρατιωτικούς του στόχους βόρεια με νέο πολεμικό στόχο την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων στα σπίτια τους κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο. Περίπου 60.000 Ισραηλινοί πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Αυτό που εκτυλίσσεται είναι μερικές από τις σφοδρότερες μάχες μεταξύ των δύο μακροχρόνιων εχθρών από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 1.100 ανθρώπους στη χώρα. Σκοτώθηκαν επίσης σχεδόν 50 ισραηλινοί πολίτες και 121 ισραηλινοί στρατιώτες.

Τον περασμένο μήνα, οι βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια συντονισμένη ισραηλινή επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και ακρωτηρίασε χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρο τον Λίβανο με στόχο τις υποδομές και την ηγεσία της Χεζμπολάχ, αλλά τα πλήγματα έχουν επίσης αποδεκατίσει σπίτια και γειτονιές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Βηρυτό έχουν σκοτώσει μια σειρά από ηγέτες της Χεζμπολάχ καθώς και περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Exit mobile version