AP Photo Petr David Josek
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η χλωροκίνη και οι μαθητευόμενοι γιατροί που βάζουν ζωές σε κίνδυνο

Η περίπτωση της χρήσης χλωροκίνης εναντίον του κορονοϊού είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα κακής πληροφόρησης για τον κορονοϊό.
Nα διαβάζεις Oneman. Να ξέρεις πως θέλει το καλό σου. Από τις 19 του Μάρτη σου ‘χε εξηγήσει κατ’ αρχάς τι είναι η χλωροκίνη και γιατί δεν πρέπει να αδειάζεις τα φαρμακεία -αφενός διότι δεν έχει διαπιστωθεί πως είναι η λύση στον κορονοϊό, αφετέρου γιατί τα σχετικά χάπια τα χρειάζονται άνθρωποι με συγκεκριμένες παθήσεις, για να ζήσουν.

Στη Γαλλία προέκυψαν τα πρώτα στοιχεία για εκείνους που προμηθεύτηκαν την ουσία και άρχισαν να την παίρνουν, χωρίς συνταγή γιατρού. Κατά το δοκούν, ΜΟΛΟΝΟΤΙ στο χαρτί που υπάρχει μέσα στα κουτιά αναφερόταν πως η αλόγιστη χρήση μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τύφλωση.

Κάθεσαι;

Όπως έγραψε η Le Monde μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες (από τις 27 του Μάρτη) 54 άνθρωποι ηλικίας από 34 έως 88, έπαθαν έμφραγμα, από τη χλωροκίνη. Τέσσερις εξ αυτών, ‘έχασαν’ τη ζωή τους, λαμβάνοντας δόσεις χωρίς να μπουν καν στον κόπο να ρωτήσουν γιατρούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ‘μαθητευόμενοι γιατροί’ συνδύασαν τη χλωροκίνη και με αζιθρομυκίνη. Πρόκειται για αντιβιοτικό που παρεμποδίζει τη σύνθεση πρωτεϊνών, μέσω της αναστολής της αντίδρασης /μετακίνηση των πεπτιδίων και ερευνάται αυτήν την περίοδο -για το κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με Covid-19.

Από το 2013 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει προειδοποιήσει πως η εν λόγω ουσία μπορεί να προκαλέσει δυνητικά μοιραίο ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, σε ομάδα ασθενών (για παράδειγμα, σε ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου ή ποτασίου ή με σπάνια ανωμαλία καρδιακού ρυθμού). Είχε κάνει και τη σύσταση στους γιατρούς, να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση της. Αυτά αποδείχθηκαν ψιλά γράμματα, για μερίδα ανθρώπων που ‘χουν ‘νικηθεί’ από τον πανικό.

Η Le Monde επισήμανε πως δεν είναι γνωστός ο αριθμός των Γάλλων που έγιναν, μόνοι τους, πειραματόζωα. Σε κάποιες περιπτώσεις, διαπιστώθηκε σύντομη απώλεια συνείδησης. Σε άλλες διαταραχή της καρδιακής αγωγής (μετάδοση ηλεκτρικών παλμών), κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής -και αιφνίδιου θανάτου.

Πού καταλήγουμε; Ας αφήσουμε αυτούς που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά και ας έχουμε υπομονή -όπως αφήνουμε τα φάρμακα που υπάρχουν, για αυτούς που τα χρειάζονται, δεδομένα. Και πάντα χρήσιμο είναι πριν πάρουμε οτιδήποτε, να ρωτάμε αυτούς που γνωρίζουν -που ‘χουν ‘φάει’ τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη ζωή τους, για να μάθουν κάποια πράγματα.

Exit mobile version