
Η χώρα που ανακηρύχθηκε ο καλύτερος προορισμός για όσους αγαπούν την περιπέτεια
Το βραβείο προορισμού της χρονιάς 2025 για τον τουρισμό που συνδυάζει περιπέτεια δόθηκε σε μια ορεινή περιοχή της Μέσης Ανατολής στα διεθνή ταξιδιωτικά βραβεία PATWA.
- 12 ΜΑΡ 2025
Σου αρέσει η περιπέτεια στα ταξίδια σου; Υπάρχει το κατάλληλο μέρος για σένα. Ο προορισμός της χρονιάς για τουρισμό και περιπέτεια είναι η Αρμενία, σύμφωνα με τα Διεθνή Ταξιδιωτικά Βραβεία PATWA που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο.
Με το άγριο, ορεινό τοπίο της, η Αρμενία είναι ιδανική για υπαίθριες περιπέτειες. Οι πεζοπόροι μπορούν να ακολουθήσουν μονοπάτια στα βουνά Zangezur κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν ή να κάνουν πολυήμερες πεζοπορίες στην κεντρική οροσειρά Geghama. Το υψηλότερο σημείο της χώρας είναι το όρος Αραγκάτς, για τους πολύ τολμηρούς ανάμεσά μας.
Το μέρος προσφέρεται επίσης για δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, όπως αναρρίχηση και παραπέντε, αλλά και για περιήγηση σε πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως το μουσείο Γενοκτονίας και Μνήμης των Αρμενίων (στη μνήμη όσων δολοφονήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του εικοστού αιώνα) και το εκπληκτικό Κέντρο Τεχνών Cafesjian, ένα εντυπωσιακό κτίριο σοβιετικής εποχής με πέντε αίθουσες εκθέσεων και δύο αίθουσες κήπων.
Παρόλο που η Αρμενία έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, μεγάλο μέρος της παραμένει ανεξερεύνητο από τους επισκέπτες. Οι δρόμοι σε ορισμένα σημεία είναι ακόμη αρκετά δύσβατοι και η πλοήγηση στις μεταφορές μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως αν δεν μιλάς αρμενικά ή ρωσικά – αλλά είναι κι αυτό μια περιπέτεια.
Σύμφωνα με το Time Out, η Lusine Gevorgyan, πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού της Αρμενίας, δήλωσε: «Αυτή η αναγνώριση αποτελεί απόδειξη της φυσικής ομορφιάς της Αρμενίας, των ποικίλων προσφορών τουρισμού περιπέτειας και της αφοσίωσης του τουριστικού μας τομέα. Προσκαλούμε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν τα εκπληκτικά τοπία της Αρμενίας και να βιώσουν τη συγκίνηση της περιπέτειας σε μια χώρα πλούσια σε ιστορία και φιλοξενία».
Εκτός από τις υπαίθριες δραστηριότητες και τις επισκέψεις σε πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, θα απολαύσεις ιδιαίτερα το φαγητό. Το αρμενικό φαγητό είναι μια σπουδή στις αντιθέσεις: απολαυστικό και εορταστικό από τη μία πλευρά, και ταπεινό και θρεπτικό από την άλλη. Με περιορισμένη πρόσβαση στον έξω κόσμο, οι Αρμένιοι μάθαιναν να τα βγάζουν πέρα με ό,τι είχαν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα.
Οι Αρμένιοι ήταν (και πολλοί παραμένουν) ένας πολύ θρησκευόμενος λαός (αποτελεί σημείο υπερηφάνειας για πολλούς το γεγονός ότι το Βασίλειο της Αρμενίας ήταν το πρώτο έθνος που έκανε τον Χριστιανισμό κρατική θρησκεία, το 303 μ.Χ.). Το κρέας όχι μόνο ήταν πολύτιμος πόρος, αλλά και απαγορευόταν από την εκκλησία για σχεδόν το μισό ημερολογιακό έτος, τόσο κατά τη διάρκεια των σαράντα ημερών της Σαρακοστής όσο και για περίπου 120 άλλες ημέρες νηστείας εκτός αυτής. Ως αποτέλεσμα, ανέπτυξαν μια εξελιγμένη χορτοφαγική κουζίνα, με φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί να αντικαθιστούν το κρέας.
Οι Αρμένιοι βέβαια αγαπούν το κρέας, ιδίως το αρνί. Το ψήνουν στα κάρβουνα σε σουβλάκια, το σιγομαγειρεύουν σε βραστά και σούπες, το κάνουν κεφτέδες και το σερβίρουν ακόμη και ωμό. Και τους αρέσουν ιδιαίτερα τα γλυκά, είτε πρόκειται για τα φρούτα που αφθονούν στην περιοχή τους -μεταξύ άλλων, σταφύλια, ρόδια, ροδάκινα και βερίκοκα- είτε για επιδόρπια και ψωμιά που περιέχουν άφθονες ποσότητες ζάχαρης.