Η ζωή στην πιο απομονωμένη πόλη του πλανήτη
- 7 ΦΕΒ 2021
Λογικά, η προσδοκία ενός ανθρώπου που ανοίγει ένα άρθρο για την «πιο απομονωμένη πόλη» του πλανήτη είναι να βρει κάποιο χωριό στις άκρες της Σιβηρίας ή τη Χολολουλού στη Χαβάη. Όχι άδικα, καθώς ούτως ή άλλως η Χολολουλού αλλά και το Νούκ της Γροιλανδίας διεκδικούν με τα δικά τους επιχειρήματα να ονομαστούν εκείνες οι «πλέον απομονωμένες». To Περθ όμως είναι διαφορετική περίπτωση. Πρώτα από όλα γιατί μιλάμε για μια μητροπολιτική περιοχή που έχει περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους. Δεύτερον, γιατί, αν το δεις γεωγραφικά, ο κοντινότερος αστικός ιστός είναι…σε άλλη χώρα.
Η Αυστραλία, βλέπετε, είναι μια τεράστια σε έκταση χώρα (6η μεγαλύτερη στον κόσμο) με μια πολύ περίεργη συγκέντρωση πληθυσμού που την καθιστά και μία από τις πλέον αραιοκατοικημένες (πάλι στην 6η θέση). Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες πόλεις της ανατολικής ακτής, σε μια περιοχή μεταξύ του Κουίνσλαντ και της Αδελαΐδας. Αν οι περισσότεροι Αυστραλοί, λοιπόν, έχουν μαζευτεί στα ανατολικά, το Περθ είναι στα νοτιοδυτικά.
Κοιτώντας τον χάρτη θα δείτε ότι βρίσκεται περίπου στα 3.300 χιλιόμετρα μακριά από το Σίδνεϊ. Οι πιο κοντινές πόλεις για έναν άνθρωπο που αυτή τη στιγμή βλέπει τηλεόραση στο Περθ είναι το Ανατολικό Τιμόρ (2700 χιλιόμετρα μακριά) και η Τζακάρτα της Ινδονησίας (3000 χιλιόμετρα μακριά). Με πιο απλά λόγια, σε όλον τον πλανήτη, δεν υπάρχει καμία άλλη πόλη του μεγέθους της που να είναι τόσο απομονωμένη.
Αν θέλετε μια τάξη των μεγεθών για να το καταλάβετε καλύτερα, δείτε αυτό. Είναι πολύ ευκολότερο, φτηνότερο και τελικά γρηγορότερο να πάρετε το αεροπλάνο και να πάτε από το Περθ στο Μπαλί από το να πάρετε το αεροπλάνο για να ταξιδέψετε στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας. Επιπλέον, αν φοβάστε τα αεροπλάνα και σας αρέσουν τα roadtrips, τότε θα πάρετε το αμάξι σας, θα βγείτε στην Εθνική Οδό (που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από νταλίκες) και, αν οδηγήσετε χωρίς διάλειμμα, θα φτάσετε στην Αδελαΐδα σε περίπου 28 με 30 ώρες. Φαντάζομαι θα είναι φανταστική εμπειρία για να την κάνει κάποιος μία φορά στη ζωή του.
Τι δουλειά έχουν στη μέση του πουθενά αυτοί οι 2 εκατομμύρια άνθρωποι; Φαίνεται ότι ο πληθυσμός του Περθ εκτινάχθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα λόγω των υψηλών κοιτασμάτων σε μέταλλα και κυρίως σε χρυσό. Από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και χάρη σε διάφορους παράγοντες (από τη διευκόλυνση των ταξιδιών, μέχρι τη φτηνή γη στην περιφέρεια) η οικονομία του Περθ στράφηκε περισσότερο προς τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις αλλά και τον τουρισμό. Πλέον είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι, περικυκλωμένοι από έρημο και απομονωμένοι από παντού, δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν παραστάσεις. Να αποδράσουν για το σαββατοκύριακο που λέμε. Από την άλλη όμως ευνοούνται ζώντας σε μια περιοχή που έχει τρομερό καιρό, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γνωστά εστιατόρια και πολλή θάλασσα. Αν είναι κάπου να απομονωθείς, ας είναι τουλάχιστον σαν το Περθ.