AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi
ΚΟΣΜΟΣ

Η ζωή στην πιο φτωχή πόλη του πλανήτη

Η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε έχει ζήσει μία πολύ δύσκολη δεκαετία. Ευτυχώς όμως αναμένεται βελτίωση της κατάστασης από το 2022.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, και παρότι το στερεότυπο συνδέει τη φτώχεια με αστικά τοπία, οι πιο άποροι άνθρωποι ζούσαν συνήθως στην εξοχή. Όσο όμως ο κόσμος αστικοποιείται, τόσο η φτώχεια μετακινείται και αυτή προς πιο αστικές περιοχές. Έτσι, την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό στις πόλεις εκτινάχθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι στην υποσαχάρια Αφρική, το ένα τέταρτο των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον. Στην Ασία δε το ποσοστό μπορεί να φτάνει και το 50%.

 

 

Προφανώς οι δείκτες της φτώχειας δεν είναι απόλυτοι και δεν μπορείς να πεις με ευκολία ότι υπάρχει μία και μόνη πόλη που είναι η πιο φτωχή από κάθε άλλη. Ούτως ή άλλως οι οικονομικές συνθήκες μίας πόλης είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις αντίστοιχες της χώρας στην οποία αυτή ανήκει. Επομένως, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε αυτό που ψάχνουμε για παράδειγμα στην προνομιούχο Ελβετία ή τη Σουηδία.

Η Ζιμπάμπουε και μαζί η μεγαλύτερη πόλη της, Χαράρε, έχουν υποστεί πιθανόν περισσότερο από κάθε άλλη πόλη και χώρα στον κόσμο μία τρομερή οικονομική κρίση που κορυφώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αριθμός των κατοίκων της Ζιμπάμπουε που ζουν αυτή τη στιγμή σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας αγγίζει τον απίστευτο αριθμό των 8 εκατομμυρίων. Πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα.

Τα στοιχεία μοιάζουν τρομακτικά. Ακόμα όμως τρομακτικότερο είναι ότι δεν υπάρχει τάση βελτίωσης αλλά μάλλον επιδείνωσης της κατάστασης. Περίπου οι μισοί από τους 8 εκατομμύρια έπεσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας μόλις από το 2011 και μετά. Η οικονομική κρίση και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές σε συνδυασμό με τις λίγες και κακοπληρωμένες δουλείες οδήγησαν τη χώρα στα όρια της. Η πανδημία θα γινόταν η απόλυτη καταστροφή. Οι μισθοί έπεσαν κατά 23% κυρίως για τους πιο αδύναμους οικονομικά ανθρώπους, ενώ πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους συχνά μην έχοντας κανένα απολύτως έσοδο.

Το Χαράρε, η πιο φτωχή πόλη. 2020, Tsvangirayi Mukwazhi/Associated Press

Το Χαράρε είναι μία πόλη που έχει λίγους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους. Αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα το επίκεντρο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Oι τιμές στα προϊόντα εκτοξεύτηκαν την ίδια στιγμή που η οικονομία επλήγη όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από μία κακή χρονιά στις σοδειές. Αν δεν έφταναν όλα αυτά, στην πρωτεύουσα δημιουργήθηκε πολύ έντονο πρόβλημα με το πόσιμο νερό και όλα αυτά 3 χρόνια μετά από μία θανατηφόρα επιδημία χολέρας.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι αδύνατον να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε προληπτική εξέταση ενώ πολλά από τα παιδιά μένουν εκτός σχολείου προκειμένου να αποφευχθούν τα πολύ υψηλά κόστη που αφορούν τα σχολικά είδη, τα βιβλία και τις στολές. Από την άλλη το ένα lockdown ερχόταν μετά το άλλο ώστε εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στο Xαράρε να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφική προϊόντα.

Τουλάχιστον υπάρχει και ένα καλό. Παρότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμα πολύ χαμηλή και ένα ακόμα κύμα της πανδημίας μοιάζει βεβαιότητα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ζιμπάμπουε θα ζήσει καλύτερες μέρες. Οι φετινές σοδειές θα είναι καλύτερες και θα εξασφαλίσουν ότι οι περισσότερες οικογένειες στις αγροτικές περιοχές θα έχουν φαγητό. Αλυσιδωτά αυτό θα βελτιώσει, σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια, και το Χαράρε, καθώς αναμένεται συνολικά η χώρα να γνωρίσει ανάπτυξη ύψους 4% για το 2022.