Η ζωή του σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum ξεπερνάει όλα τα θρίλερ
Ο βασικός λόγος που το Ντουμπάι έγινε εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών κέντρων και τουριστικών προορισμών είναι, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, και ο ενορχηστρωτής της απαγωγής και της φυλάκισης δυο κορών του.
- 7 ΜΑΡ 2020
Δεν μπορώ να σου πω ότι είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρη για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά θα συμφωνήσεις πως η ζωή θα ξεπερνά πάντα ακόμα και τον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο. Kάτσε να ‘ρίξω’ το τρέιλερ της σημερινής ιστορίας.
Εκ των πιο ισχυρών μοναρχών του πλανήτη, απήγαγε δυο κόρες του που απέδρασαν από το εμιράτο -και άρα τον έλεγχο του- και επιχείρησε να απαγάγει και να ‘εξαφανίσει’ την τελευταία του σύζυγο, η οποία ζήτησε άσυλο για εκείνη και τα δυο της παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία, για να σώσει τη 12χρονη κόρη της. Βλέπεις, ο μονάρχης είχε κανονίσει να την παντρέψει με 34χρονο Πρίγκιπα που φέρεται να είναι πίσω από την εξαφάνιση και δολοφονία δημοσιογράφου εντός προξενείου -και με τις κάμερες να καταγράφουν. Σε έπεισα να συνεχίσεις;
O Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum είναι ο ανώτατος άρχοντας (αγγλιστί ruler), ο αντιπρόεδρος ΚΑΙ ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εμιράτο σημαίνει ‘περιοχή που κυβερνάται από δυναστικό μουσουλμάνο μονάρχη -αποκαλείται εμίρης’. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ομοσπονδιακού κράτους που συγκροτούν επτά εμιράτα (Άμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμς αλ-Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρτζα και Φουτζέιρα) μπορείς να διαβάσεις ότι ‘είναι ποιητής και ιππέας. Έμαθε να κυνηγάει και να εκτρέφει γεράκια από όταν ήταν παιδί. Υπήρξε επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι και της Δημόσιας Ασφάλειας, όπως και Υπουργός Αμύνης, πριν γίνει αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός’.
Θα ήθελα να μείνουμε λίγο στο ‘ποιητής’. Το 1966 (στα 17) έφυγε για σπουδές επί της λογοτεχνίας στο Bell School of Languages του Cambridge, που προετοιμάζει μαθητές για τις σπουδές τους. Στο βιβλίο του, με τίτλο “Η ιστορία μου, Ντουμπάι: πώς φτιάχτηκε η μεγαλούπολη” (έχει και δικό του site) έχει γράψει πως ‘είχα ελάχιστα χρήματα, όταν ζούσα στο Κέιμπριτζ. Έτρωγα κοτόπουλο μόνο μια φορά την εβδομάδα και συνήθως έδινα τα λεφτά που είχα για φαγητό, για εισιτήρια τρένων, ώστε να πάω όπου είχε ιπποδρομίες -τις οποίες λάτρευα’. Στη Μεγάλη Βρετανία έμαθε και ιππασία ως σπορ, γιατί πάντα σύμφωνα με την επίσημη πηγή ‘απολάμβανε, ως παιδί, να ιππεύει άλογα στις παραλίες του Ντουμπάι’. Αργότερα, έγινε και πρωταθλητής της ιππασίας, στη χώρα του (δεν θέλω γέλια). Δεν άφησε ποτέ και την άλλη του αγάπη, που είναι η ποίηση.
Την επομένη της εγκατάλειψης του από την τελευταία του σύζυγο (θα σου πω σε λίγο το λόγο) ‘πόσταρε’ online ένα ποίημα/απειλή προς την έκτη γυναίκα του, Haya. Ο τίτλος ήταν “Ζεις και πεθαίνεις”. Κάποιοι από τους στίχους οι εξής: “Κάποια λάθη είναι γνωστά ως προδοσία. Άλλαξες και πρόδωσες. Πρόδωσες την πιο πολύτιμη εμπιστοσύνη. Εξέθεσες τη φύση σου και τα παιχνίδια σου. Δεν έχεις πια, θέση κοντά μου. Πήγαινε σε αυτόν που σε απασχολεί. Δεν με νοιάζει αν ζεις ή αν πέθανες”.
Δεν σου είπα πως ο γεννημένος στις 15/7 του 1949 Σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ είχε για πατέρα τον ηγέτη του Ντουμπάι, από το 1958 μέχρι το θάνατο του -τον Οκτώβρη του 1990- και μητέρα την κόρη πρώην ηγέτη του Άμπου Ντάμπι. Στα των σπουδών, το 1967 άφησε το Κέιμπριτζ για την Ιταλία, όπου μπήκε σε στρατιωτική σχολή για να εκπαιδευτεί ως πιλότος. “Είχα αποφασίσει να μην επιστρέψω στο Ντουμπάι, αν δεν ήμουν έτοιμος σωματικά, πνευματικά και στρατιωτικά να αντέχω τα πάντα”, είχε γράψει στο βιβλίο. Τελικά, γύρισε ανέτοιμος, καθώς το Νοέμβρη του 1968 τον κάλεσε πίσω ο πατέρας του για να τον κάνει επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας. Που στις αρχές του ’60 ουδεμία σχέση είχε με ό,τι είναι σήμερα.
Για αρχή, δεν υπήρχαν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήταν ένα βρετανικό προτεκτοράτο εκ των επτά σεϊχάτων που ονομάζονταν ‘Τrucial States’. Eίχαν υπογράψει εκεχειρία, δηλαδή truce, δηλαδή Trucial States, με τη βρετανική κυβέρνηση. Η εκεχειρία ανακλήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1971. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιουργήθηκαν στις 2/12 του ίδιου έτους. Ο Μοχάμεντ ήταν 22 και έγινε Υπουργός Αμύνης. Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία το νέο ανεξάρτητο εμιράτο επένδυσε εκατομμύρια στον εκμοντερνισμό του. Τα εκατομμύρια προέρχονταν από το πετρέλαιο -από το οποίο ‘έβγαζε’ 1.000.000 δολάρια τη μέρα. Για να μη σε κουράζω, κράτα πως ο λόγος που ένα μικρό κρατίδιο έχει αποκτήσει τόση οικονομική ισχύ είναι ο τύπος για τον οποίον διαβάζεις τόση ώρα. Προφανώς και έγινε καλός φίλος πολλών ηγετών του πλανήτη, ως κάτοχος περιουσίας που εκτιμάται πως φτάνει στα 15.970.000.000 ευρώ.
Ο πατέρας του πέθανε το 1990. Τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος, Σεϊχης Μακτούμ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ο οποίος έχρισε τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας πρίγκιπα -το Γενάρη του 1995. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν οι -παγκόσμιας αναγνώρισης- στάβλοι Godolphin (εκεί εκτρέφει τους καλύτερους επιβήτορες) και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ιππασίας του Ντουμπάι, το 1996. Είχε και χρηματικό έπαθλο: 12 εκατομμύρια δολάρια.
Το Γενάρη του 2006 ο αδελφός του επικεφαλής του έθνους πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Ο Μοχάμεντ τον διαδέχθηκε. Την επομένη το Εθνικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον διάλεξε για αντιπρόεδρο. Και τότε ήταν που έκανε το Ντουμπάι το επίκεντρο το οικονομικό επίκεντρο της Μέσης Ανατολής. Τον Απρίλη του ίδιου έτους (2006) εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Το όραμα μου: προκλήσεις στον αγώνα για την αριστεία”.
Η Ελληνίδα σύζυγος
Συνολικά έχει αποκτήσει 23 παιδιά (οι 15 είναι κόρες), από έξι γυναίκες. Τις τρεις τις παντρεύτηκε. Η πρώτη ήταν Ελληνίδα (Ζωή Γρηγοράκη). Η κόρη τους, Χριστίνα (μετονομάστηκε σε Μαχρά Μπιντ Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ https://www.instagram.com/sheikha_mahra22/ ) γεννήθηκε στις 26/2 του 1994. Τη μεγάλωσε η μητέρα της, μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου, είναι επίσης ιππέας και το 2009 εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι. Η τελευταία σύζυγος του ruler είναι η ετεροθαλής αδελφή του Πρίγκιπα της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ ΙΙ, Χάγια. Το Απρίλη του 2004 που έγιναν ‘ένα’ εκείνη ήταν 24 χρόνων και αυτός 55. Τους ένωνε η αγάπη για τα άλογα -η Χάγια υπήρξε επαγγελματίας ιππέας αγώνων επίδειξης και εκπροσώπησε τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Μαζί της απέκτησε τρία παιδιά. Το 2015 ‘έχασε’ τον πρωτότοκο, Ρασίντ από καρδιακό επεισόδιο.
Πάμε τώρα, και στο θέμα μας.
Η απαγωγή της κόρης του, επί βρετανικού εδάφους
Τον Αύγουστο του 2000, μια από τις κόρες του -η Σάμσα- προσπάθησε να αποδράσει από το σπίτι της οικογενείας, στην επαρχία της Μεγάλης Βρετανίας. Άνθρωποι που φέρονται να εργάζονταν για τον πατέρα της, την εντόπισαν δυο μήνες μετά, την απήγαγαν και την έστειλαν στο Ντουμπάι. Από τότε δεν την έχει δει κανείς. Ήταν η πρώτη των τριών βασιλικών μελών που αποπειράθηκαν να φύγουν από το εμιράτο για να γλιτώσουν από τον Σεϊχη. Η Guardian έγραψε το Δεκέμβρη του 2001 ότι ‘προς τα τέλη του Μάρτη η αστυνομία του Cambridgeshire έλαβε ένα τηλεφώνημα και άκουσε μια περίεργη πληροφορία που έγινε έρευνα, η οποία αφορούσε την κατηγορία απαγωγής μέλους της πιο διάσημης οικογένειας του αραβικού κόσμου’. Η 19χρονη Σάμσα είχε πάει σε ένα μπαρ με φίλους και όπως επέστρεφε σπίτι της, σταμάτησε δίπλα ένα αυτοκίνητο, τέσσερις άνδρες την αφόπλισαν και την έβαλαν στο όχημα που εξαφανίστηκε. Την επομένη επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό τζετ με προορισμό το Ντουμπάι. Κράτα πως η απαγωγή είχε γίνει επί βρετανικού εδάφους, εν τούτοις ο φίλος της Βασίλισσας Ελισάβετ -έχουν φωτογραφηθεί παρέα ουκ ολίγες φορές σε εκδηλώσεις που αφορούν από ιππασία έως διπλωματικές σχέσεις-, δεν ενοχλήθηκε. Αυτό έγινε 18 χρόνια μετά.
Η απαγωγή άλλης κόρης του, σε διεθνή ύδατα
Η κόρη του Μοχάμεντ, Λατίφα εμφανίστηκε, το Δεκέμβρη του 2018, σε video -που είχε εμπιστευτεί σε Βρετανό δικηγόρο, με την οδηγία να το δημοσιεύσει αν κάτι πάει λάθος- να λέει για τον επταετή σχεδιασμό της απόδρασης της από τον πατέρα της. Ενημέρωνε πως έκανε την απόπειρα το Φλεβάρη, μέσω του Ομάν, με τη βοήθεια Γάλλου κατασκόπου και της καθηγήτριας της στις μεικτές πολεμικές τέχνες.
“Αυτό το video ίσως να είναι το τελευταίο που κάνω. Αν με βλέπεις, δεν είναι καλά τα πράγματα. Είτε είμαι νεκρή, είτε είμαι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση”, έλεγε. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως είχε συλληφθεί στα 30 μίλια από την ακτή της Ινδίας, από τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και γύρισε στο Ντουμπάι. Έκτοτε αγνοείται. Στο video αποκάλυπτε πως είχε δοκιμάσει άλλη μια φορά να αποδράσει, το 2002 “όταν με έπιασαν, με φυλάκισαν για τρία χρόνια και με βασάνισαν: ένας με κρατούσε ακινητοποιημένη και άλλος με χτυπούσε. Κάθε μέρα”, μαζί και ότι ‘πέρασα όλη μου τη ζωή σε χρυσό κλουβί’. Το σχόλιο του Μοχάμεντ για όλα αυτά ήταν πως ‘ο πρώην κατάσκοπος Ερβέ Ζομπέρ την είχε πιάσει όμηρο, με σκοπό να την ανταλλάξει για λύτρα’.
Η απόδραση της τελευταίας συζύγου, για να σώσει την 11χρονη κόρη τους
Το δεδομένο είναι πως δεν θα έλεγε τίποτα, αν δεν είχε προκύψει και η απόδραση της τελευταίας του συζύγου, Χάγια, η οποία ζήτησε άσυλο, αλλά και την προστασία της ιδίας και των παιδιών της από τις βρετανικές αρχές.
Η Χάγια κατέθεσε ενώπιον δικαστή πως ήθελε να προστατεύσει τη 12χρονη κόρη της από το γάμο που είχε ήδη ετοιμάσει ο Μοχάμεντ, με τον 34χρονο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν. Αν σου θυμίσει κάτι το όνομα, να σου πω ότι είναι αυτός που θεωρείται ως ο ‘εγκέφαλος’ της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Κάπως έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και υπουργοί, αστυνομικοί και εισαγγελείς συνεργάστηκαν για να τεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο Μοχάμεντ. Η κατηγορία που του απαγγέλθηκε ήταν η ενορχήστρωση της απαγωγής δυο κορών του. Η αστυνομία του Cambridgeshire, όπου απήχθη το 2000 η Σάμσα, είχε στείλει άνθρωπο της να ερευνήσει το θέμα στο Ντουμπάι, με τις αρχές να αρνούνται να του παραδώσουν έστω ένα χαρτί από το φάκελο της υπόθεσης. Όπως γράφει σήμερα η Guardian ‘μαζί με άλλα media είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τις ιδιωτικές ακροάσεις που γίνονται εδώ και μήνες, μαζί και ότι το θέμα έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο και αφορά 20 χρόνια οργανωμένων διεθνών απαγωγών, φυλακίσεων και αφαίρεσης της ελευθερίας των Σάμσα και Λατίφα”. Προφανώς και ο Μοχάμεντ έχει κληθεί να καταθέσει, στα Βασιλικά Δικαστήρια Δικαιοσύνης, στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά δεν έχει εμφανιστεί.
Εμφανίστηκε η Χάγια με το δικηγόρο της, για να ενημερώσει ότι ο Σεϊχης α) αποπειράθηκε να την απαγάγει με ελικόπτερο, β) οργάνωσε επιχείρηση, ώστε να βρεθούν όπλα στο δωμάτιο της συζύγου του, γ) τη χλεύαζε για την σχέση της με το Βρετανό σωματοφύλακας της, δ) τη χώρισε χωρίς αν της το πει, ε) την απείλησε πως θα της πάρει τα παιδιά και στ) δημοσίευσε το ποίημα/απειλή.
Όλα ξεκίνησαν από τις αρχές του 2019, όταν η Χάγια άρχισε να ψάχνει τι έχουν απογίνει οι Σάμσα και Λατίφα. Ο Μοχάμεντ την απείλησε για πρώτη φορά, το Φλεβάρη εκείνη του έτους και λίγες μέρες μετά τη χώρισε, χωρίς καν να την ενημερώσει -δικαίωμα που του δίνει ο νόμος. Στις 11/3 ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε κοντά στο διαμέρισμα της. Ο πιλότος της είπε πως θα την πήγαινε ‘σε μια φυλακή στην έρημο’. “Αν δεν είχε πιαστεί από τα πόδια μου ο γιος μου, πιθανόν να ήμουν εκεί τώρα” κατέθεσε, αποκαλύπτοντας πως έχει τα έγγραφα που αποδείκνυαν τα λεγόμενα της. “Σε αυτά εμφανίζεται το όνομα ενός εκ των συνεργατών του Σεΐχη που είχαν εμπλακεί στην απαγωγή της Σάμσα”. Η Χάγια έδωσε και ένα ηχητικό, όπου ο πρώην σύζυγος της έλεγε ‘δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς στην Αγγλία, εσύ και τα παιδιά’.
Το δικαστήριο έφτασε σε μια απόφαση σήμερα (Παρασκευή 6/3). Για την ακρίβεια, αυτή αφορούσε το Fact Finding Judgment (δηλαδή, την κρίση επί των στοιχείων που υπάρχουν και αποδεικνύουν τα λεγόμενα της Χάγια) και δικαίωσε την ενάγουσα. Ο Σεΐχης, ο οποίος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μη δημοσιευτεί η απόφαση -αλλά απέτυχε-, διέψευσε τα πάντα, από το Ντουμπάι, λέγοντας ότι ‘ως επικεφαλής κυβέρνησης, δεν έχω το χρόνο να μετέχω στη διαδικασία για την εύρεση στοιχείων που κάνει το δικαστήριο. Ζητώ από τα media να σεβαστούν τη μονόπλευρη ενημέρωση και την ιδιωτική ζωή των παιδιών μου”.
Αυτή τη φορά μάλλον το θέμα δεν θα τελειώσει εδώ, με τις αρχές να πιέζονται να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον Μοχάμεντ και το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημα του για έφεση.