© 2011 / Derek Bauer / AP
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υπόθεση Activision Blizzard: Πώς τα video games έφτασαν να αξίζουν 67,8 δισ. δολάρια

Η εξαγορά της γνωστής gaming εταιρείας από τη Microsoft έχει ταρακουνήσει την παγκόσμια αγορά. Γιατί όμως ο τεχνολογικός κολοσσός επενδύει τόσο πολλά σε «παιχνίδια»; Η απάντηση βρίσκεται στη λέξη metaverse.

«Έχω παίξει 72 ώρες σερί World of Warcraft σε ίντενερτ καφέ». Η εξομολόγηση ενός φίλου για τον εθισμό (;) του στο διάσημο MMORPG (massive multiplayer online role-playing game) δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Άλλωστε δεν ήταν ο μόνος. Οι αρχές του 21ου αιώνα είχαν φέρει πολύ πιο γρήγορο ίντερνετ και έτσι το να λιώνεις στα video games είχε γίνει τρομερά εύκολο. Αν στα 90s το gaming απασχολούσε λίγους περίεργους, μερικά χρόνια αργότερα ήταν ένα ανερχόμενο trend. Σήμερα πια, αποτελεί μία από τις πιο κομβικές βιομηχανίες στον πλανήτη.

Μήπως όμως μία τέτοια δήλωση είναι κάπως υπερβολική; Όχι, αν κρίνουμε από τα 68,7 δισ. δολάρια που δίνει η Microsoft για να εξαγοράσει την Activision Blizzard. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για την εταιρεία πίσω από το Call of Duty και το World of Warcraft – δύο video games που κρατούν εκατομμύρια χρήστες κολλημένους πάνω στις οθόνες τους δηλαδή.

Γιατί όμως η εταιρεία που έστησε ο Bill Gates κινείται τόσο επιθετικά στον χώρο του gaming; Δεν της αρκεί το Xbox αλλά και οι θυγατρικές που ασχολούνται με τη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι μάλλον απλή και ακούει στο όνομα metaverse.

Activision Blizzard: Κίνηση ματ για το metaverse

Τα χρήματα που αλλάζουν χέρια για τη συγκεκριμένη εξαγορά είναι τόσα πολλά που αποτελούν είδηση από μόνα τους. Δεν είναι όμως τόσο περίεργο, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς του ερευνητικού Newzoo η βιομηχανία του gaming είναι μία αγορά που απέφερε περίπου 180 δισ. δολάρια σε έσοδα το 2021. Και αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή έχει να κάνει με το ταχύτατα ανερχόμενο metaverse· εκεί δηλαδή που πραγματικός με τον ψηφιακό κόσμο συναντιούνται. Βέβαια, κανείς δε γνωρίζει πως ακριβώς θα λειτουργεί αυτό καθώς βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του concept. Αν όμως έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει, αυτό έχει συμβεί στα online multiplayer games, όπου οι χρήστες διαθέτουν ένα avatar για να κάνουν νέες γνωριμίες αλλά και αγορές στον πραγματικό και ψηφιακό κόσμο. Ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής: πολύ συχνά οι παίκτες δίνουν αληθινά λεφτά για να ανεβάσουν ψηφιακά levels στους χαρακτήρες τους.

«Το gaming θα παίξει έναν πολύ κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των εφαρμογών του Metaverse» τόνισε την Τρίτη που μας πέρασε ο Satya Nadella, κορυφαίο στέλεχος της Microsoft, αναφερόμενος στην πανάκριβη εξαγορά. Έτσι, αν σε πολλούς η μετονομασία του Facebook σε Meta και η επένδυση περίπου 10 δισ. δολαρίων τον χρόνο στο συγκεκριμένο concept από τον Mark Zuckerberg έμοιαζαν με τεράστια υπερβολή, τότε η υπόθεση Activision Blizzard τινάζει την μπάνκα στον αέρα.

Όλα όμως φαίνεται πως είναι πολύ προσεκτικά υπολογισμένα. Καταρχάς, η Microsoft θέλει να μπει πιο δυνατά στη βιομηχανία του gaming, αφού παρ’ ότι ασχολείται με video games (Xbox) τα περισσότερα κέρδη της προέρχονται από εταιρικά προϊόντα και εφαρμογές (Windows). Σε μία δεύτερη ανάγνωση υπάρχει ένα ακόμα πιο μεγάλο τρόπαιο εκεί έξω: το metaverse, που αν πετύχει ίσως αλλάξει τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ποιος λοιπόν δε θα ήθελε να κατακτήσει πρώτος τα εύφορα εδάφη που απλώνονται στις τεράστιες πεδιάδες του νέου ψηφιακού-πραγματικού κόσμου; Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί δίνουν γη και ύδωρ για να είναι πρώτoi στην κούρσα του metaverse. Την ίδια ώρα, η Κίνα μέσα από TikTok καιροφυλακτεί.

Ίσως, όμως, όλοι να κάνουν σχέδια χωρίς να λογαριάζουν τον παγκόσμιο ξενοδόχο. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) με τη νέα επικεφαλής της Lina Khan παρακολουθεί από πολύ στενά τις εξελίξεις στις big tech εταιρείας και δείχνει σαν να έχει βάλει στο μικροσκόπιο την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Biden δεν θέλει να αφήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να δρουν ανεξέλεγκτα για πολύ καιρό ακόμη. Το ζήτημα, βέβαια, είναι αν θα τα καταφέρει. Ένα πάντως είναι σίγουρο: η μεγάλη κούρσα για το metaverse μόλις ξεκίνησε.