iStock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ίσως πρέπει να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία στο παλιό σου smartphone

Η υπεύθυνη απόρριψη και ανακύκλωση μεταχειρισμένων gadgets αποδεικνύεται πιο περίπλοκη διαδικασία από όσο φαίνεται.

Φαντασού το εξής: να υπήρχαν smartphones πριν τρεις-τέσσερις δεκαετίες, την εποχή δηλαδή που ουσιαστικά δεν υπήρχαν. Η πιθανότητα να άλλαζες τότε κάθε λίγο και λιγάκι κινητό τηλέφωνο επειδή βγήκε ένα καινούργιο μοντέλο στην αγορά θα ήταν μηδαμινή. Θα το κρατούσες μέχρι να μη δουλεύει πια.

Σήμερα, βέβαια, για να επιστρέψουμε σε μία ρεαλιστική βάση, ζούμε στην εποχή της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης, ειδικά όσον αγορά την τεχνολογία που τα άλματα είναι διαρκώς μεγαλειώδη και εντυπωσιακά. 

Εννοείται λοιπόν ότι η πλειοψηφία δεν περιμένει να χαλάσει το smartphone για να κρατήσει στα χέρια της τον ολοκαίνουργιο αντικαταστάτη του, που υπόσχεται να κάνει πολλά παραπάνω από τον πρόγονό του· ή και να μην κάνει, μας έχουν βάλει σε μία διαδικασία να είμαστε συνεχώς updated με ό,τι καινούργιο βρίσκεται στο προσκήνιο, συνεπώς ναι, θα πάρεις καινούργιο κινητό τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν το έχεις ανάγκη στην πραγματικότητα, αλλά αυτό είναι μία μεγάλη κουβέντα που δεν είναι της παρούσης.

Εν προκειμένω, σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι τι θα κάνεις με το παλιό smartphone, όταν αγοράσεις το νέο; Θα το πετάξεις στα σκουπίδια; Θα το καταχωνιάσεις σε ένα συρτάρι για να κάνει παρέα με τα υπόλοιπα, παλιά κινητά; Θα το πουλήσεις σε κατάστημα μεταχειρισμένων; Θα το ρίξεις στην ανακύκλωση; Τι από όλα αυτά θα συμβεί;

Ποτέ στον κάδο σκουπιδιών ή ανακύκλωσης 

Unsplash

Όπως ήδη γνωρίζεις, δεν πρέπει ποτέ να ρίχνεις τις μπαταρίες ή αντικείμενα που περιέχουν μπαταρίες σε κάδους απορριμάτων ή ανακύκλωσης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκραγούν και να απελευθερωθούν τοξικές ουσίες στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα. Δεδομένου ότι πλέον όλα τα smartphones είναι αδύνατον να τα αποσυναρμολογήσεις ο ίδιος με τα χέρια σου, ώστε να διαχωρίσεις την μπαταρία από τη συσκευή (και να την αποσύρεις στους ειδικούς κάδους μπαταριών), η συγκεκριμένη κίνηση για να ξεφορτωθείς το παλιό σου κινητό είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη. 

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα αποσύρεις στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που έχουν οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας πιο βιώσιμης πολιτικής.

Η υπεύθυνη ανακύκλωση ωστόσο των έξυπνων κινητών τηλεφώνων αποδεικνύεται πιο περίπλοκη διαδικασία από ότι πιθανόν φαντάζεσαι. Δε ρίχνεις το κινητό στον κάδο και ανακυκλώνεται πλήρως. Αυτό, όχι δεν μπορεί να συμβεί. Όπως διαβάζουμε στο The Atlantic, «δεν υπάρχει τρόπος να λιώσεις παλιά κινητά και να φτιάξεις εξολοκλήρου νέα από αυτά», αναφέρει ο Kyle Wiens, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου επισκευής iFixit. «Είναι εύκολο να ανακυκλώσεις και να επαναχρησιμοποιήσεις το αλουμίνιο που αποτελεί το κύριο σώμα πολλών gadgets, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με υλικά, όπως το νεοδύμιο, μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μικροσκοπικών μαγνητών», προσθέτει για να υπογραμμίσει: 

«Επομένως, η ανακύκλωση θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση και η επαναξιοποίησή ενός παλιού κινητού η καλύτερη». 

Πώς θα δώσεις νέα ζωή στο παλιό smartphone

smartphone Unsplash

O Wiens προτείνει αντί να ανακυκλώσεις το κινητό τηλέφωνο, να του δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, μία νέα ζωή. 

«Θα μπορούσες να το χρησιμοποιείς με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πέρα από τον προφανή, να επικοινωνείς προφορικά ή γραπτά με τους γύρω σου: ως φωτογραφική κάμερα ή webcam ή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής ή μαγνητόφωνο. Να μετατραπεί δηλαδή σε ένα εργαλείο δουλειάς ή διασκέδασης».