Javier Milei: O νέος πρόεδρος της Αργεντινής μισεί τον φεμινισμό και κρατάει αλυσοπρίονο
- 20 ΝΟΕ 2023
Παρά την αρχική σου διάθεση να εστιάσεις στον εσωτερικό κόσμο κάποιου, θα έρθει η στιγμή που θα εστιάσεις στις φαβορίτες του. Στην εναρκτήρια πρόταση του κειμένου δεν διαβάζουμε την παρατήρηση ενός συνταξιούχου πολιτικού αναλυτή που μοιράζεται τις σοφίες του, αλλά το απόσταγμα μιας λογικής εξέλιξης μόλις δεις τις φωτογραφίες του Javier Milei, του νέου προέδρου της Αργεντινής.
Επίσης, δεν έχουμε ιδέα για τον εσωτερικό του κόσμο, θα ήταν άδικο να μπούμε στη διαδικασία να τον αναλύσουμε. Άδικη είναι και η ζωή, οι αλληλουχίες βάσεων του DNA καλύτερα, που δεν του χάρισαν καροτί μαλλί παρά μόνο μία κόμη άναρχη, που αντιστέκεται στις προθέσεις της βούρτσας να τα ισιώσει. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι βαφές. Ευτυχώς, υπάρχουν οι φαβορίτες για να τον ξεχωρίζουμε από τον Donald Trump.
Ο εκκεντρικός Milei, μετά από μία όχι και τόσο σκληρή -όπως αποδείχθηκε- εκλογική μάχη, είναι με κάθε επισημότητα ο πρόεδρος της Αργεντινής από την Κυριακή (19/11). Αυτή είναι ιστορία της πολιτικής του διαδρομής αν και, είναι ακόμη στην αρχή της, στο εισαγωγικό σημείωμα. Σύντομα, είτε το θέλει είτε όχι, θα γράψει και το βιβλίο του. Ελπίζουμε να είναι μικρό.
Το who is who του Javier Milei
Δηλώνει «αναρχοκαπιταλιστής» κάτι που αυτόματα συρρικνώνει τον μύθο που θέλει τους Έλληνες και μόνο τους Έλληνες να είναι ό,τι δηλώσουν στο χαρτί που υπογράφουν λίγο πριν ξεκινήσουν στη νέα τους δουλειά. Η ενοποίηση των δύο εντελώς διαφορετικών σε νόημα λέξεων, όμως, είναι το κερασάκι στην ιδιαίτερη πολιτική του τούρτα που εμφανίστηκε μπροστά του μόλις ενώθηκε με τα ιερά δεσμά της εξουσίας.
Οι ψηφοφόροι του τον αποκαλούν «ο τρελός» και «η περούκα» λόγω της εμφάνισής του, ενώ ο ίδιος αναφέρεται στον εαυτό του ως «το λιοντάρι». Όσον αφορά τις συνωμοσίες (πάντα υπάρχουν συνωμοσίες), πιστεύει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια μαρξιστική επινόηση που στοχεύει στην καταστροφή της οικογένειας. Το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ανθρώπους να πωλούν τα ίδια τους τα ζωτικά όργανα, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Η ανταλλακτική οικονομία έχει ενδιαφέρον, θα πούμε εμείς, αλλά ας μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Πριν από μερικά χρόνια, ο Milei ήταν παρουσιαστής που μιλούσε συχνά και με ένταση κατά των κρατικών δαπανών και της άρχουσας πολιτικής τάξης. Φυσικά, το παρουσιαστικό του σε συνδυασμό με τις κραυγές του, ανέβαζαν τα νούμερα τηλεθέασης. Το αστείο (λέμε τώρα) είναι ότι, εκείνη την εποχή και μέχρι πριν από λίγους μήνες, κανένας ειδικός δεν πίστευε ότι είχε πραγματικές πιθανότητες να γίνει πρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.
Σε μία ανατροπή που θύμισε αρκετά αυτή του Donald Trump το 2016 (του έδιναν ελάχιστες πιθανότητες), ο 53χρονος οικονομολόγος κατάφερε να «σπάσει» το δίπολο που κυριαρχούσε εδώ και πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής πατώντας πάνω στον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό. Μαντέψτε, υποσχέθηκε πως θα τον αντιμετωπίσει με «δραστικές αλλαγές».
Τα «δραστικά μέτρα» και το αλυσοπρίονο
Στον πυρήνα του οικονομικού του σχεδίου βρίσκεται η πρόταση για την αντικατάσταση του νομίσματος από πέσο, σε αμερικανικό δολάριο ενώ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπει ένα τέλος στη μάστιγα του πληθωρισμού, ο οποίος έχει ξεπεράσει το 140%, είναι να σταματήσει από τους πολιτικούς η τύπωση χρήματος. Με λίγα λόγια, σχεδιάζει να εξαφανίσει την Κεντρική Τράπεζα.
Μία από τις υποσχέσεις που τον έκαναν δημοφιλή, είναι η αυστηρά μικρότερη κυβέρνηση για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Πώς θα το καταφέρει; Με την κατάργηση των μισών υπουργείων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της εκπαίδευσης. Η προεκλογική του εκστρατεία, αν ήταν πράγμα, θα ήταν ένα αλυσοπρίονο. Ένα τέτοιο κρατούσε άλλωστε στα χέρια για να δείξει πώς θα κόψει όλα όσα έχουν οδηγήσει τη χώρα στην εκτεταμένη φτώχεια.
Ο Donald Trump της Αργεντινής, αλλά με φαβορίτες
Η μείωση του μεγέθους του κράτους προϋποθέτει την εκκαθάριση της «πολιτικής κάστας» από την κυβέρνηση της Αργεντινής, κάτι που μας θύμισε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, όταν μίλησε για «αποστράγγιση του βάλτου» αναφερόμενος στο κατεστημένο. Ο Milei συγκρίνει συχνά τον εαυτό του με τον Trump, έναν πολιτικό/επιχειρηματία που θαυμάζει ανοιχτά.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Milei ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Corporación America, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Αργεντινής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας. Εργάστηκε εκεί μέχρι το 2021, όταν κέρδισε την έδρα του ως βουλευτής.
Είναι κατά του φεμινισμού και των αμβλώσεων
Ο Milei δεν βλέπει τον εαυτό του μόνο ως δεξιό πολιτικό, αλλά και ως πολεμιστή της -πώς να την χαρακτηρίσουμε;- της νέας κουλτούρας με στόχο να ταρακουνήσει την κοινωνία της Αργεντινής. Ορισμένες από τις θέσεις του Milei φαίνεται να απηχούν και με το παραπάνω στους περισσότερους Αργεντινούς (άφησε πίσω τον πολιτικό του αντίπαλο, Sergio Massa, έντεκα ολόκληρες μονάδες) όπως και το γεμάτο από βωμολοχίες λεξιλόγιό του.
Δεν θα το πιστέψετε, αλλά αντιτίθεται στις φεμινιστικές πολιτικές και στις αμβλώσεις, τις οποίες η Αργεντινή νομιμοποίησε τα τελευταία χρόνια και έχει προτείνει δημοψήφισμα για την κατάργηση του νόμου. Απορρίπτει επίσης την άποψη ότι ο άνθρωπος έχει ρόλο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και σε τηλεοπτική του εμφάνιση, τα έβαλε με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είναι Αργεντινός, επειδή υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη αποκαλώντας τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «εκπρόσωπο της κακοήθειας στη Γη» και κάτι άλλο, που βρίσκουμε τη λέξη «γιος» και το επάγγελμα της Λαΐδας.
«Η Αργεντινή θα διεκδικήσει ξανά τη θέση στον κόσμο που δεν έπρεπε ποτέ να χάσει», δήλωσε στη νικητήρια συγκέντρωση της Κυριακής. Από κάτω, οι ψηφοφόροι του φορούσαν καπέλα με τις λέξεις “Make Argentina Great Again”.