iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Και το 2025, το ελληνικό είναι ένα πανίσχυρο διαβατήριο

Η λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο επικαιροποιήθηκε και για το 2025 και αυτή είναι η θέση της Ελλάδας.

O δείκτης Henley, καταρτίζεται βάσει στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και κάθε χρόνο, στις αρχές του νέου έτους επικαιροποιεί τα στοιχεία του. Αυτά καθορίζονται φυσικά από την ταξιδιωτική ελευθερία που φέρει το κάθε διαβατήριο, δηλαδή το πλήθος των κρατών που μπορεί να επισκεφτεί ελεύθερα ο κάτοχός του, χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει βίζα.

Κάθε χρόνο η λίστα μπορεί να επηρεαστεί από διακρατικές συμφωνίες, από πολέμους και μια σειρά από διπλωματικούς παράγοντες ή και από μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών. Οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι τελευταία διαρκώς μεταβαλλόμενες άλλωστε και πολλά είναι εκείνα που αλλάζουν από έτος σε έτος. Μόλις φέτος για παράδειγμα η Κίνα πήρε πίσω όλους τους αποκλεισμούς του κορονοϊού και αυτό άλλαξε τη θέση σε διάφορες χώρες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Από ισοψηφία στην κορυφή, η Σιγκαπούρη μόνη πρώτη

AP Photo/Jenny Kane

Η κατάταξη των πιο ισχυρών διαβατηρίων για το 2025 φέρνει αρκετές εκπλήξεις, με την πιο εντυπωσιακή ίσως να είναι στη χώρα που κατέχει την πρώτη θέση. Σύμφωνα με τον Δείκτη Διαβατηρίων Henley, το διαβατήριο της Σιγκαπούρης επανακαταλαμβάνει την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για το 2025. Οι κάτοχοι του συγκεκριμένου διαβατηρίου έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 195 προορισμούς, ξεπερνώντας οποιοδήποτε άλλο διαβατήριο.

Η Σιγκαπούρη πρόσθεσε έναν ακόμη προορισμό στον κατάλογό της και άφησε χαμηλότερα τις «μεγάλες δυνάμεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με πρόσβαση σε 193 προορισμούς χωρίς ανάγκη για έκδοση βίζας, επιστρέφοντας στην εν λόγω θέση μετά την αποκατάσταση της δυνατότητας εισόδου στην Κίνα, που είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, μαζί με τη Φινλανδία και τη Νότια Κορέα, που παρέχουν πρόσβαση σε 192 προορισμούς χωρίς βίζα.

Η τέταρτη θέση ανήκει σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία), με πρόσβαση σε 191 προορισμούς. Στην πέμπτη θέση βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία, με πρόσβαση σε 190 προορισμούς.

Η πτώση της Ελλάδας

AP Photo/David Goldman

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση, μαζί με την Αυστραλία, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σε 189 προορισμούς. Αν και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει «κατεβεί» μία θέση σε σχέση με το 2024, όπου παρείχε ελεύθερη πρόσβαση σε 190 χώρες.

Ακόμα και αν είχαμε διατηρήσει ωστόσο αυτόν τον αριθμό, πάλι θα είχαμε πέσει θέση στην κατάταξη. Η έβδομη θέση ανήκει στον Καναδά, τη Μάλτα και την Πολωνία, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκονται η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Η δεκάδα ολοκληρώνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο, με 72 νέους προορισμούς χωρίς βίζα από το 2015, φτάνοντας στην 10η θέση με 185 προορισμούς.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν, με πρόσβαση σε μόλις 26 προορισμούς χωρίς βίζα. Ακολουθούν η Συρία και το Ιράκ, με 27 και 31 προορισμούς αντίστοιχα, αποδεικνύοντας τη μεγάλη ανισότητα στην ελευθερία μετακίνησης μεταξύ των πρώτων και τελευταίων θέσεων.

Η γεωπολιτική κινητικότητα και οι νέες προκλήσεις

Ο Δείκτης Henley, που γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια του, δείχνει πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση και οι ένοπλες συγκρούσεις επηρεάζουν τις δυνατότητες μετακίνησης των ανθρώπων.

Όπως αναφέρει ο Christian Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners, «Η έννοια της ιθαγένειας και του τόπου γέννησης πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς οι φυσικές καταστροφές και οι συγκρούσεις εκτοπίζουν πληθυσμούς».