Unsplash
PERSONAL FINANCE

Kakeibo, η ιαπωνική τέχνη που θα αλλάξει τη σχέση σου με τα χρήματα

Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε αγορά, καλύτερα να διαβάσεις πρώτα το παρακάτω κείμενο.
Δεν είναι κακό να το παραδεχτείς: η σχέση σου με την οικονομία και την αποταμίευση δεν είναι πάντοτε λειτουργική. Και πώς να είναι άλλωστε σε μια εποχή που τα πάντα έχουν ακριβύνει. Από το σουβλάκι, η τιμή του οποίου ξεπερνά τα 3 ευρώ, τα βασικά αγαθά των super market, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει, όμως, ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων που μας έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία και υπόσχεται πώς εάν τον ακολουθήσεις πιστά θα μείνουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι σου στο τέλος του μήνα.

Πρόκειται για το Kakeibo, μια τεχνική που κρατά εδώ και δεκαετίες στην Ιαπωνία και τον τελευταίο καιρό έχει γίνει viral παγκοσμίως. Με ποιο τρόπο, όμως, θα τα καταφέρεις και ποια βήματα θα σου επιτρέψουν να κάνεις καλύτερη οικονομία στην καθημερινότητά σου και να μη σπαταλάς χρήματα χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Έλεγξε τι χρήματα χαλάς μέσα στον μήνα


Το πρώτο βήμα είναι να έχεις πλήρη εικόνα για τα οικονομικά σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθήσεις λεπτομερώς τις δαπάνες σου για μια καθορισμένη περίοδο, τουλάχιστον ενός μηνός. Όλα τα παραπάνω έγκεινται σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις: Πόσα χρήματα κερδίζω, πόσα θέλω να εξοικονομήσω, πόσα ξοδεύω και πώς μπορώ να το βελτιώσω. Κι ο τρόπος να το κάνεις, είναι απλός και παραδοσιακός: να τα σημειώνεις όλα σε ένα σημειωματάριο. Ακόμη κι αν είναι ηλεκτρονικό.

Χώρισε τις δαπάνες σου σε κατηγορίες

Αφού παρακολουθήσεις τα έξοδά σου για ένα μήνα, μπορείς να χωρίσεις τις δαπάνες σου σε δύο βασικές κατηγορίες: βασικές και μη βασικές. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και περαιτέρω διάκριση: στα έξοδα του νοικοκυριού (ενοίκια, φαγητό, μεταφορές, πάγια έξοδα), του ελεύθερου χρόνου (Netflix, ηλεκτρονικές αγορές, ταξίδια, δώρα), του πολιτισμού (θέατρο, σινεμά) και τα έκτακτα. Έτσι θα τα τμηματοποιήσεις και θα ξέρεις ακριβώς τι χαλάς και τι θα μπορούσες να κόψεις.

Θέσε τους στόχους σου

Μόλις, λοιπόν, καταλάβεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου σε μηνιαία βάση, μπορείς στη συνέχεια να θέσεις τους στόχους σου. Τι θες να πετύχεις με τα χρήματά σου; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σου για την επίτευξη των στόχων σου; Θες να αγοράσεις κάτι; Να κάνεις ένα ταξίδι; Έτσι, θα δεις πόσα χρήματα μπορείς να εξοικονομήσεις κάθε εβδομάδα και μήνα για να πετύχεις τον στόχο σου.

Κάνε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι


Unsplash

Πριν προχωρήσεις σε μια αγορά, αναλογίσου εάν αξίζει πραγματικά τον κόπο: Το χρειάζεσαι πραγματικά; Θα είναι κάτι χρήσιμο ή που θα σε κάνει να ενθουσιαστείς; Έχεις χώρο για αυτό στο σπίτι σου; Με βάση την τρέχουσα οικονομική σου κατάσταση, μπορείς πραγματικά να το αντέξεις οικονομικά; Πώς νιώθεις που το αγοράζεις; Εάν οι απαντήσεις που θα δώσεις στον εαυτό σου είναι όντως θετικές, αγόρασέ το. Αν όχι, τότε άστο. Το πορτοφόλι σου θα σε ευγνωμονεί.

Exit mobile version