Gareth Cattermole/Getty Images for Disney
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρεις για την ασθένεια που λύγισε τον Chadwick Boseman

O Chadwick Boseman πάλεψε για τέσσερα χρόνια κόντρα στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιχειρήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τον 'εχθρό' που λύγισε το Black Panther.

Σκιαγραφούμε το προφίλ ενός ύπουλου εχθρού για τους άνδρες άνω των 30 ετών, μιας ‘ασύμμετρης απειλής’ που κατάφερε να υποτάξει ακόμα και τον Black Panther.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου για τους άντρες ηλικίας 30+, ποια είναι τα ‘ένοχα σημάδια’ και ποια τα μέτρα προφύλαξης. Ο Αναστάσιος Ρούσσος, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος και διδάκτωρ MsC της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σκιαγράφησε τον οδικό χάρτη μιας ύπουλης ασθένειας.

Τι να προσέξεις

Η παρουσία αίματος στα κόπρανα χωρίς προφανή λόγο, σε συνδυασμό με κάποιες διακριτές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (π.χ. διάρροια ή δυσκοιλιότητα) είναι τα πρώτα σημάδια SOS σε συνδυασμό με έντονη κόπωση και δύσπνοια, που προκαλούνται από χαμηλό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, η εμφάνιση ενός ανθεκτικού πόνου στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ενός ‘φουσκώματος’ ή δυσφορίας ή μιας αίσθησης ατελούς κένωσης που ενδεχομένως συνδυάζεται και με απώλεια της όρεξης ή με σημαντική απώλεια βάρους, συνθέτουν τον χάρτη των συμπτωμάτων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν για χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων ή/και περισσότερο, τότε απαιτείται μια επίσκεψη στο γιατρό.

Πρόληψη

Η κολονοσκόπηση είναι μια επιβεβλημένη μέθοδος πρόληψης από τον καρκίνο του εντέρου, που είναι απαραίτητο να γίνεται σε τακτική βάση, ειδικότερα σε άντρες ηλικίας 40+. Κρίνεται επίσης απαραίτητη και σε άντρες 30+ ετών, όταν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου αφορούν κυρίως άντρες ηλικίας 65+, η έγκαιρη πρόληψη, όπως (δεν) φάνηκε δυστυχώς και από την περίπτωση του Chadwick Boseman, μπορεί να σώσει ζωές.

  • Κακή διατροφή: Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερη προτίμηση σε επεξεργασμένες τροφές, αποτελεί παράγοντα κίνδυνο.
  • Έλλειψη άσκησης: Η καθιστική, ‘couch potato’ καθημερινότητα και η αδράνεια, είναι μια ακόμα δίοδος που οδηγεί σε ανησυχητικά συμπτώματα.
  • Κάπνισμα/αλκοόλ: Όπως και σε κάθε τύπο καρκίνου, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου.
  • Παράγοντας κληρονομικότητα: Όπως προαναφέραμε, ή ύπαρξη ιστορικού καρκίνου του εντέρου, ή/και ελκώδους κολίτιδας, νόσου του Crohn, είναι επίσης ανησυχητικά σημάδια.

Αυτή η άδικη μάχη

Τις προάλλες ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης, με ανάρτησή του, τόνισε πόσο άνιση είναι η μάχη του ανθρώπου κόντρα στον καρκίνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

: τράβηξα αυτήν την φωτογραφία το πρωί. πετούσαμε με ένα bombardier της Ολυμπιακής πάνω από την Αθήνα από αυτά που με πήγαιναν στην Λήμνο όταν ήμουν παιδί. αυτά που θυμίζουν τις ντακότες του β’ παγκοσμίου πολέμου ή, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτά που θυμίζουν πούλμαν με φτερά και έλικες. οι παλιοί λένε πως τα ελικοφόρα είναι τα πιο ασφαλή αεροσκάφη κι ας τρίζουν χειρότερα και από πλυντήριο που στύβει. η σκέψη μου ωστόσο ήταν αλλού. το ίδιο πρωί διάβαζα στην εφημερίδα για τον Μπόουζμαν και την μάχη του. αυτήν που έχασε. και θύμωσα για άλλη μια φορά με την γλώσσα. είναι ευεξήγητο το γιατί αυτή η στρατιωτική φρασεολογία έχει διεισδύσει στα μέσα ενημέρωσης και στην καθημερινή ζωή. σκοπός όσων τη χρησιμοποιούν είναι να δείξουν αλληλεγγύη και αισιοδοξία σε μία αδιανόητα δύσκολη στιγμή στη ζωή κάποιου. μιλώντας όμως με αυτήν τη γλώσσα μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. ο Μπόουζμαν, όπως και τόσοι άλλοι, είχε τα κότσια. δεν έδωσε όμως μάχη, δεν ήταν σε πόλεμο με τον καρκίνο, δεν ήταν «ηττημένος στρατιώτης». η συνήθεια να λέμε ότι το να ζεις με καρκίνο είναι μάχη και όσοι τη χάνουν είναι losers, την ώρα που άνθρωποι σαν κι εμένα -ευτυχώς ακόμα ζωντανοί έπειτα από θεραπεία- είναι θριαμβευτές, είναι μάλλον άκομψη. στον «δικό μας κόσμο», το να έχεις καρκίνο δεν είναι καθόλου ένας αγώνας. μερικές μέρες ο καρκίνος έχει το πάνω χέρι, άλλες μέρες εμείς. να θυμόμαστε τους ανθρώπους για τις όποιες θετικές επιπτώσεις έφεραν στον κόσμο και όχι για το αν ηττήθηκαν ή κέρδισαν. είναι εξαιρετικά άδικο να λέμε για κάποιον ότι έχασε έναν αγώνα που είναι πέρα από τον έλεγχό του. γιατί αν είναι αγώνας, είναι άνισος. και συγχωρέστε με που παίρνω θέση αλλά όπως λέει και το φιλαράκι μου η Μαρία, αν έχεις κλάψει από χαρά για τα καλά αποτελέσματα του διπλανού σου στον θάλαμο, καταλαβαίνεις ότι κάτι μας ενώνει όλους. παρόντες και απόντες. για τους απόντες λοιπόν οφείλουμε να μιλαμε. ήταν κι αυτοί δικοί μας

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αντίνοος Αλμπάνης (@_andinoos) στις

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι η μοναδική περίπτωση νίκης σε αυτή την ‘μάχη’.