Καστελλόριζο: Πώς πήρε το όνομά του το ακριτικό νησί
Η νήσος Μεγίστη, όπως είναι το επίσημο όνομα του Καστελλόριζου, κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το όνομά της.
- 14 ΣΕΠ 2020
Το Καστελόριζο έχει τραβήξει από το πρωί της Κυριακής (13/9) το ενδιαφέρον της εγχώριας επικαιρότητας, μιας και με αφορμή την 77η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού, το επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το παραλίγο ανατολικότερο σημείο της χώρας (βρίσκεται δίπλα στη νήσο Στρογγύλη, το ανατολικό άκρο της Ελλάδας) ονομάζεται επισήμως Μεγίστη και είναι το μεγαλύτερο νησί ενός μικρού συμπλέγματος, που ονομάζεται σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή σύμπλεγμα Μεγίστης και περιλαμβάνει πολλές μικρές νησίδες και βραχονησίδες.
Αν και μικρό νησί, το Καστελλόριζο ή Μεγίστη έχει μεγάλη ιστορία, αφού είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ στη συνέχεια αποικίστηκε από τους Δωριείς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, το οποίο πολλές φορές σνομπάρεται (κακώς) από τους τουρίστες κυρίως λόγω της μακρινής του απόστασης από την ηπειρωτική χώρα.
Αυτό που ξεχωρίζει στο Καστελλόριζο είναι σίγουρα τα αρχοντικά και τα πολύχρωμα σπίτια που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής του και τα οποία είναι χτισμένα μπροστά από έναν κόκκινο επιβλητικό βράχο. Στην κορυφή του βράχου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο του νησιού, το οποίο είναι και ο λόγος που το Καστελλόριζο πήρε το όνομά του. Το Castello Rosso, δηλαδή το κόκκινο κάστρο.
Η άλλη εκδοχή, την οποία παρουσιάζει ο Ιωάννης Χατζηφώτης στο βιβλίο του ‘Ο Λαϊκός Πολιτισμός του Καστελλορίζου’, είναι πως το δεύτερο συνθετικό του Καστελλορίζου προέρχεται από τη δωδεκανησιακή λέξη ‘ριζοβούνι’ (καθώς όλα τα σπίτια χτίστηκαν στους πρόποδες, δηλαδή στις ρίζες του βουνού).
Όπως και να ‘χει, το Καστελλόριζο με τα σμαραγδένια νερά του και την απαράμιλλη ομορφιά των οικισμών του είναι ένα από τα σημεία που πραγματικά αξίζει κάποια στιγμή να επισκεφτείς.