Nikos Katsaros
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κι αν μπορούσες να συμμαζέψεις τα οικονομικά σου με ένα app;

Εδώ και δύο μήνες μπήκε στη ζωή μου μια υπηρεσία που την έκανε ένα τσακ πιο εύκολη. Λίγα λόγια για το waiz.

Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή. Εγώ στέκομαι στη μία όχθη του ποταμού και έννοιες όπως αποταμίευση, νοικοκυροσύνη, προσωπικοί οικονομικοί στόχοι, οικονομία στέκονται ξεκάθαρα στην άλλη και μου κουνούν το μαντήλι. Θα κατηγορήσω ευθέως τους γονείς μου που με έκαναν σπάταλο και απερίσκεπτο και τώρα που το ξανασκέφτομαι το παίρνω πίσω και κατηγορώ εμένα και μόνο εμένα. Γιατί έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια για να σοβαρευτώ στα οικονομικά μου.

Το πρώτο βήμα έγινε από έρωτα και το δεύτερο από app. Την αρχή λοιπόν την έκανε το κορίτσι μου τα τελευταία χρόνια που μου έμαθε τι σημαίνει να βάζω μερικές δραχμές στην άκρη για τις καλές και τις κακές στιγμές που έρχονται. Και το έργο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία – σε βαθμό που έχω γίνει πιο νοικοκύρης και από τους νοικοκυραίους – με τη βοήθεια ενός πολύ εύχρηστου, πολύ funky και απόλυτα ασφαλούς app που λέγεται waiz.

Τι κάνει το waiz σε 40 λέξεις.

Είναι το πρώτο app εν Ελλάδι που συγκέντρωσε τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς, για να μπορείς να τους διαχειρίζεσαι εύκολα, από μία οθόνη.

Nikos Katsaros

23 και όχι 40 λέξεις μετά να σου πω ότι το waiz app είναι αυτό ακριβώς που λέει παραπάνω αλλά και ακόμα περισσότερα. Για τον απλούστατο λόγο ότι συγκεντρώνοντας αυτά τα στοιχεία, δίνει πραγματικά τρομερά insights για τον τρόπο που χαλάς τα χρήματά σου, για τις δυνατότητες εξοικονόμησης που έχεις και για τις συνήθειές σου γενικά σαν άνθρωπος.

Διαβάζοντας πού και πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου μαθαίνεις τόσα μα τόσα πράγματα για εσένα. Φυσικά στέκεσαι περισσότερο στα άσχημα και αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να χάλασες τόσα χρήματα σε junk, τόσα χρήματα σε ρούχα ή τόσα χρήματα στους λογαριασμούς της κινητής. Αλλά το waiz δεν είναι εκεί φυσικά ούτε για να σε επιπλήξει ούτε για να σου τραβήξει το αυτί. Είναι εκεί για να σε πάρει από το χέρι και να σε βοηθήσει να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Nikos Katsaros

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή, για να γίνει κατανοητό το πώς σε βοηθά το app αυτό να αλλάξεις τις συνήθειές σου.

Όλα ξεκινούν από την οθόνη της γενικής επισκόπησης των οικονομικών σου. Τόσο στο tab Ροή, όσο και στην Σύνοψη, μπορείς με μία ματιά να δεις μία παρόμοια εικόνα που βλέπεις και στο ebanking κάθε ξεχωριστού λογαριασμού που διατηρείς σε μια τράπεζα, με την φανταστική διαφορά ότι αυτό σου συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία σε μία μόνο οθόνη, όσες τράπεζες και αν χρησιμοποιείς.

Άρα δεν επιβλέπεις πόσα χρήματα έχεις στον λογαριασμό μισθοδοσίας σου για παράδειγμα, αλλά πραγματικά πόσα χρήματα έχεις συνολικά στα διάφορα πορτοφόλια σου εκεί έξω. Έσοδα, έξοδα, όλα συγκεντρωμένα και οργανωμένα για να μπορείς σε δευτερόλεπτα να ξέρεις αν σε παίρνει να κάνεις άλλη μια αγορά, αν έχεις λεφτά να βγάλεις το μήνα ή αν μπήκαν εκείνα τα χρήματα που σου χρωστούσαν.

Nikos Katsaros

Και θα μπορούσε κάλλιστα η υπηρεσία να σταματά εδώ γιατί ήδη έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Αλλά όχι. Η μαγεία του waiz βρίσκεται στην ανάλυση των δεδομένων. Πατώντας στις κατηγορίες εξόδων μπορείς να δεις πότε και πόσα χρήματα ξόδεψες ανά κατηγορία.

Αλλά εκεί που θα δώσει πραγματικό χρόνο και πόνο είναι το δαπανόμετρο και οι προκλήσεις που θα βάλεις στον εαυτό σου. Γιατί απλούστατα, αν ξοδεύεις πολλά χρήματα για ρούχα, θα βάλεις ένα όριο στον εαυτό σου και το app θα σε βοηθήσει να το τηρήσεις. Αν ξοδεύεις πολλά σε junk food το app θα σε ειδοποιήσει ότι το έχεις παρακάνει.

Nikos Katsaros

Γιατί αν έμαθα κάτι αυτούς τους δύο μήνες είναι ότι ένα reminder αρκεί για να μην κάνεις την ατασθαλία, να μην ξεφύγεις, να μην ξοδέψεις αλόγιστα. Το φανταστικό όμως είναι ότι δεν ελέγχει κάποιος άλλος τα οικονομικά σου. Ελέγχεις εσύ τα οικονομικά σου και το waiz σε βοηθάει να γίνει καλύτερος σε αυτό.

Κατέβασε κι εσύ το waiz για Android ή iOS συσκευές και κάνε join το club των αμετανόητων σπάταλων που έβαλαν επιτέλους μυαλό.