Κι όμως, είναι λάθος να συνδυάζεις τις φακές με φέτα
- 13 ΟΚΤ 2023
Από παιδί άκουγα τους γιατρούς να με ρωτούν αν έχω αναιμία. Μετά το «όχι», ακολουθούσε τις περισσότερες φορές το «θα αποκτήσεις, αργότερα στη ζωή σου».
Το άφηνα ασχολίαστο και συνέχιζα τη ζωή μου. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, κρατάω γερά, όπως σκέφτομαι πως τελικά, το εξόφθαλμο και οι μαύροι κύκλοι που είχαν και οι δυο γονείς μου (να μην ξεχάσω να τους ευχαριστήσω) δεν είναι τελικά, απόδειξη προδιάθεσης ή ύπαρξης αναιμίας.
Στο μεσοδιάστημα, άρχισα να γυμνάζομαι και να μην τρώω κόκκινο κρέας -κυρίως για το λόγο που υποθέτεις.
Στα ετήσια τσεκ απ λοιπόν, επανήλθε το θέμα της αναιμίας με τους παθολόγους να μου λένε πως πρέπει να τρώω μοσχάρι, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να διατηρήσω την υγεία μου. Επέμειναν στη σύσταση και μετά την εμφάνιση χοληστερόλης, όπως έμενα με την απορία του τι πρέπει να κάνω τελικά για το καλό μου.
Έτσι κατέληξα στο συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Επίσης, έμαθα πως ό,τι πίστευα για το συνοδευτικό των φακών που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, ήταν ψέμα. Όχι, κύριες και κύριοι. Δεν είναι ο υδατάνθρακας που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου (σύμμαχου μου στη «μάχη» με την αναιμία). Είναι η βιταμίνη C.
Επειδή δεν νιώθω πως έγινα απολύτως κατανοητή να επανατοποθετηθώ: το όσπριο αυτό έχει μη αιμικό σίδηρο, «είδος» που δεν απορροφάται από τον οργανισμό αν δε συνδυαστεί με τη βιταμίνη C. Εν τω μεταξύ, αν φας φέτα με τις φακές, τσάμπα τρως τις φακές για το σίδηρο τους, αφού το ασβέστιο που περιέχεται στη φέτα «μπλοκάρει» την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης δεν βοηθά ο καφές.
Για το τέλος, κράτα πως ο σίδηρος και η βιταμίνη C συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών, που «αποφασίζουν» για την ενέργεια σου και την κούραση που νιώθεις.
Αν αναρωτιέσαι τι άλλο, πέραν του πορτοκαλιού έχει βιταμίνη C να σου πω ότι υπάρχει στα μούρα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σπανάκι. Καλή όρεξη.