Κι όμως, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τόξο πριν από 54 χιλιάδες χρόνια
- 16 ΜΑΡ 2024
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς τα τόξα θεωρούνταν παραδοσιακά από τους αρχαιολόγους ένα από τα σημαντικότερα δείγματα προόδου της ανθρωπότητας στη Γηραιά Ήπειρο. Η ανακάλυψη των συγκεκριμένων όπλων, ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολη καθώς πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνταν έχουν εξαφανιστεί μέσα στο πέρασμα των χιλιετιών.
Πώς έγινε η ανακάλυψη
Τα πέτρινα απολιθώματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο Mandrin της Γαλλίας και θεωρούνται πως αποτελούν την αιχμή του δόρατος ήταν εξαιρετικά ελαφριά (το 30% αυτών ζυγίζει μόλις λίγα γραμμάρια) όσο και μικρά (σχεδόν το 40% αυτών των μικροσκοπικών σημείων έχουν μέγιστο πλάτος 10 χιλιοστά).
Για να διευκρινιστεί το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους, το πρώτο βήμα των μελετητών ήταν να κατασκευάσουν μερικά σύγχρονα αντίγραφα. Αφού το έπραξαν, τα δοκίμασαν, προκειμένου να αντιληφθούν πώς λειτουργούσαν. Αυτό που αποδείχτηκε έκανε τους επιστήμονες να ενθουσιαστούν. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μικρής τους μάζας και της αιχμηρής άκρης, μπορούσαν να πετύχουν πολύ ισχυρά χτυπήματα στα ζώα – θηράματα. Πώς, όμως, κατάφεραν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής να δημιουργήσουν τόσο ισχυρά όπλα;
Το μυστήριο με τα μικροσκοπικά βέλη
Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα, στο σπήλαιο βρέθηκαν περισσότερα από 1.500 απολιθώματα που πιστεύεται πως άνηκαν στους πρώτους Homo Sapiens που κατοίκησαν στην Ευρώπη. Η ανακάλυψη αυτή σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής κατά το κυνήγι τους πριν από 54 χιλιάδες χρόνια είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς θέτει νέα δεδομένα σχετικά με την προϊστορική ζωή στην Ευρώπη.
Εγείρουν, όμως, επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δομή και την οργάνωση αυτών των διαφορετικών πληθυσμών που ζούσαν στην ήπειρο. Κι αυτό γιατί τα τεχνολογικά κατορθώματα των ανθρώπων εκείνης της εποχής, ίσως να μην ήταν μόνο αποτέλεσμα των γνωστικών ικανοτήτων τους, αλλά και αποτέλεσμα των παραδόσεών τους. Έχουμε ακόμη πολλά να εξερευνήσουμε και να μάθουμε σχετικά με αυτή τη μερικώς άγνωστη περίοδο του ανθρώπου πάνω στη Γη.