Κι όμως, τα μωρουδίστικα είναι παγκόσμια γλώσσα
Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τους γονείς που μιλάνε μωρουδίστικα στα παιδιά τους;
- 7 ΦΕΒ 2025
Ο αριθμός των γλωσσών που μιλούνται παγκοσμίως αλλάζει κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, το 2021, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρχαν 7.151 ομιλούμενες γλώσσες.
Υπάρχει όμως μια γλώσσα, την οποία ξεχνούν μέχρι και οι ειδικοί να καταμετρήσουν και για την οποία δεν χρειαζόμαστε μεταφραστή. Τα μωρουδίστικα. Και όχι δεν εννοούμε τη γλώσσα που μιλάνε μεταξύ τους τα ενοχλητικά ζευγάρια, αλλά εκείνη που χρησιμοποιούν τα κανονικά μωρά για να κάνουν γνωστές τις ανάγκες τους, αλλά και για να επικοινωνήσουν με άλλα μωράκια.
Ο λόγος που δεν χρειαζόμαστε μετάφραση για τα μωρουδίστικα οφείλεται στο γεγονός πως η γονική παρωδία, ο πιο απαλός τόνος και πιο ρυθμική κλίση δηλαδή, πιστεύεται ότι υπάρχει σε σχεδόν κάθε ομιλούμενη γλώσσα.
Πριν λίγο καιρό, οι ερευνητές του Music Lab του Πανεπιστημίου του Yale, αποφάσισαν να αποσαφηνίσουν το αν όλοι οι φροντιστές μωρών (γονείς, κηδεμόνες, παππούδες, νταντάδες) αλλάζουν τον τόνο της φωνής τους όταν μιλάνε σε αυτά.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 1.600 γονείς με τα μωρά τους σε έξι ηπείρους, ενώ οι γλώσσες που ερευνήθηκαν ήταν 18. Οι γονείς και τα μωρά προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά background, με κάποιους να μένουν στην πόλη και άλλοι σε χωριά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που επικοινωνούσαν με τα μωρά τροποποίησαν τις φωνές και τα μοτίβα ομιλίας τους, έχοντα τον ίδιο υψηλό, σχεδόν τραγουδιστό τόνο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό ή τη γλώσσα τους.
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μετά το τέλος της έρευνας, οι ειδικοί έβαλαν πάνω από 51.000 ενήλικες να ακούσουν τις ηχογραφήσεις, με το 70% αυτών να μπορεί να καταλάβει αν οι ενήλικες μιλούσαν σε συνομήλικούς τους ή μωρά, παρόλο που οι ακροατές δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τους ομιλητές.
Αυτός ο τρόπος ομιλίας κάποτε θεωρούταν «χαζός», οι επιστήμονες όμως πια διαφωνούν. Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν κανονικές λέξεις, προφέροντάς τες σε έναν πιο τραγουδιστό τόνο, έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουν να συνδεθούν με τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα τους βοηθούν στην ανάπτυξη της γλώσσας.
Οι υψηλοί ήχοι τραβούν την προσοχή των μωρών και τα τραβηγμένα φωνήεντα τα βοηθούν να επεξεργάζονται και να αναπαράγουν νέες λέξεις. Η χρήση επαναλαμβανόμενων φράσεων, που μπορεί να είναι ενοχλητική για όποιον δεν φοράει πια πάνες, πιστώνεται ότι βοηθά τα μωρά να απομνημονεύουν λέξεις και να δημιουργήσουν ένα πρώιμο λεξιλόγιο.
Πρόσφατη έρευνα ενθαρρύνει τους γονείς να συνομιλούν με τα μωρά τους από την ώρα που γεννιούνται, καθώς οι νεαροί εγκέφαλοι αναπτύσσονται με εκπληκτική ταχύτητα, έως και το 55% του τελικού μεγέθους τους αναπτύσσεται μόλις τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννηση.