Κι όμως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το αλλάζουν οι Αμερικανοί
- 23 ΜΑΡ 2021
Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα και δεν αφορούν μόνο τη χώρα καταγωγής των κεφαλαίων. Η αμερικανική RedBird Capital Partners ετοιμάζεται να αγοράσει το 10% των μετοχών της Liverpool. Αυτή η αγορά δεν γίνεται σε κενό αέρος. Η RedBird φαίνεται ότι επιθυμεί να στήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο παρόμοιων επενδυτικών κινήσεων στον χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ έχει ένα ποσοστό και στη γαλλική ομάδα Toulouse. Δεν είναι η μόνη. Τον Δεκέμβριο μία άλλη αμερικανική επενδυτική εταιρεία, η ALK Capital αγόρασε την Burnley. Η Bordeaux και η Nancy ανήκουν σε αμερικανικά κεφάλαια, όπως συμβαίνει από πέρσι και με την επίσης γαλλική Troyes. Ίσως, σημαντικότερες όλων είναι οι Manchester United και φυσικά η AC Milan. Φήμες ή και πληροφορίες για ανάλογες επενδύσεις αφορούν πολλές ακόμα ομάδες.
Γιατί αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες;
Δεν είναι ότι αγάπησαν ξαφνικά το ποδόσφαιρο οι Αμερικανοί. Μάλλον, αγάπησαν όσα συμβαίνουν έξω από το γήπεδο. Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες, λοιπόν, έχουν τους δικούς τους λόγους που βρίσκουν πολύ θελκτικό τον χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι ένα προϊόν έτοιμο, με φανατικούς σε όλον τον κόσμο. Επομένως, δεν χρειάζεται να σπαταληθούν χρήματα για να καθιερωθεί. Υπάρχει δε, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν σταθερά χρήματα για να αγοράσουν merchandise, να πάνε στο γήπεδο και, το κυριότερο, να δουν ποδόσφαιρο. Αυτό το τελευταίο είναι μάλλον και ο κινητήριος μοχλός για τη συσσώρευση κεφαλαίων και επενδύσεων.
Ένας από τους βασικότερους λόγους που αυτά τα funds επενδύουν τόσα πολλά χρήματα είναι ο χώρος του streaming που ανοίγεται μπροστά τους. Οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Όλο και λιγότερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μεταδίδονται από ελεύθερα κανάλια, καθώς τα συνδρομητικά είναι σε θέση να προσφέρουν πολύ καλύτερα συμβόλαια. Αν όμως η τηλεόραση έκανε πλούσιες τις ποδοσφαιρικές ομάδες, οι streaming υπηρεσίες μπορούν να απογειώσουν τα κέρδη τους.
Κολοσσοί όπως το Netflix ή το Prime είναι πολύ πιθανό άμεσα να ενδιαφερθούν, στο πλαίσιο του τεράστιου μεταξύ τους ανταγωνισμού, να πληρώσουν πολλά χρήματα προκειμένου να εντάξουν στις πλατφόρμες τους τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων. Ήδη το Prime ενέταξε πολλά ματς της Premier League, που φαίνεται ότι θα είναι το πρωτάθλημα που θα απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλο. Το να αγοράσεις, λοιπόν, ακόμα και μία μικρομεσαία ομάδα κορυφαίου πρωταθλήματος φαίνεται μια φανταστική επενδυτική ευκαιρία.
Τα προβλήματα για τις ίδιες τις ομάδες
Υπάρχει και κάτι σημαντικό. Πρώτος και μάλλον αποκλειστικός λόγος που μία απρόσωπη εταιρεία έρχεται από τις ΗΠΑ και αγοράζει μία ποδοσφαιρική ομάδα είναι το κέρδος. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που διακρίνει αυτήν από την προηγούμενη επενδυτική «εισβολή» κεφαλαίων που έρχονταν στην Ευρώπη από την Ανατολή. Ένας Ρώσος ή Άραβας μεγιστάνας μπορεί να είχε πολλούς και διαφορετικούς λόγους για να αγοράσει μία ομάδα. Από το να περάσει τον χρόνο του μέχρι να ανοίξει δρόμους για άλλου τύπου επενδύσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ πιθανόν, λοιπόν, να τις αγόραζαν ποδοσφαιρικές ομάδες ξέροντας ότι οι ίδιες θα αποτελέσουν ουσιαστικά μία τρύπα σπατάλης εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί για μία εταιρεία που ασχολείται με ένα club με αποκλειστικό στόχο να κερδίσει από αυτό. Καθόλου τυχαία δεν είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Burnley, η οποία αποκτήθηκε από την πανίσχυρη ALK και τώρα βρίσκεται με χρέη αυξημένα κατά 90 εκατομμύρια λίρες. Οι οπαδοί της United βρίσκονται χρόνια σε σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες της ομάδας, ενώ και αυτή της Liverpool δε βλέπουν με το καλύτερο μάτι τη RedBird. Το μέλλον θα δείξει αν έχουν δίκιο για την ανησυχία τους αυτή. Εδώ που τα λέμε, πάντως, είναι μάλλον δύσκολο να χτίσεις σχέσεις αγάπης ή μίσους με τον CEO μίας επενδυτικής εταιρείας.